Příjemnou noc, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Určitá uvolnění z doby okolo Velikonoc pokračují. Na Prostějovsku jsou tak častěji vidět lidé venku, aspoň na části venkovních sportovišť, a také v obchodech. Stejně tak jsou ale častěji k vidění lidé bez roušek. Na druhou stranu prudký nárůst případů na Prostějovsku je minulostí. Po většinu týdne dokonce pacienti nepřibývali. Co pak je, zdá se, uzavřená kapitola, to je výroba roušek. Na velké části míst se už se šitím přestalo. I když se tu a tam objevují další případy solidarity s okolím.


Pondělí 13. dubna: Autobusy opět za peníze
Týden s koronavirem začal tím, že se některé věci počaly vracet do normálu. Například doprava. Z důvodu koronaviru byl koncem března zamezen do autobusů MHD v Prostějově přístup předními dveřmi. Z toho důvodu pak začaly autobusy jezdit bezplatně. Stejně tak se městské autobusy společně s dalšími prostředky hromadné veřejné dopravy začaly řídit podle prázdninových jízdních řádů, spojů ubylo. To se změnilo, například vlaky jezdí podle obvyklého jízdního řádu. Za prostějovskou MHD se pak musí znovu platit.
Velikonoční pondělí ale bylo jinak pochmurné. Tradiční pomlázka se kvůli hygienickým opatřením uskutečnit prakticky nemohla. V ulicích jako by se po kolednících slehla zem. A Prostějov místy vskutku připomínal město duchů, zcela bez provozu a vylidněné.
Úterý 14. dubna: Nemocnice testuje více
S dobrou zprávou přišla prostějovská nemocnice. Oznámila, že zdvojnásobila vyšetřovací kapacitu pro testy na přítomnost koronaviru. Nyní je tak tamní laboratoř schopna provádět i přes dvě stě testů denně.
Středa 15. dubna: Pivní budka hitem, vláda povoluje opratě
Jak se ukázalo, dění v Městském divadle v Prostějově zcela neusnulo, naopak. Podobně jako další kulturní instituce se i v divadle z plných sil snaží o to, aby se podařilo přesunout veškeré akce. U většiny se to povedlo, a divadlo tak oznámilo, že sezónu prodlouží až do konce roku. Aby se vše stihlo uskutečnit. Diváci naopak přijdou o Vyšetřování ztráty třídní knihy a také o Dechový orchestr ZUŠ Prostějov. Konice zase ve středu oznámila, že lidé v Čuníně starší 65 let získávají díky iniciativě jedné z občanek nové roušky. V nedalekém Ptenském Dvorku zase mohou slavit, tamní pivní budka se totiž dostala až do zpravodajství Seznamu. Gratulace! Ale bacha na davy…
Ve středu rovněž oznámila novinky vláda. Ta rozpracovala plán postupného otevírání obchodů, služeb, škol či konání akcí. To vše v pěti etapách. V první, tedy ode dneška, by měli začít fungovat řemeslníci či farmářské trhy, dále budou možné individuální zkoušky na vysokých školách, postupně se budou žáci vracet i do těch základních. Ovšem s velkými omezeními. Restaurace pak budou nejprve smět otevřít zahrádky, až o dva týdny později vnitřek provozoven. Takový postup se setkal s nepochopením a kritikou.
Čtvrtek 16. dubna: Magistrát rozdával dezinfekci
Po rouškách a látce na jejich výrobu se na dvoře prostějovského magistrátu rozdávala také dezinfekce. Příchozí dostali čtvrt litru do nádob, které si sami přinesli. Zájem byl obrovský. Výdej pokračoval také v pátek dopoledne. Tentýž den zveřejnila Okresní hospodářská komora výzvu firmám, nejen z oblasti textilního průmyslu. Žádala ty, které mají kapacitu na výrobu roušek, aby se zapsaly do seznamu. Řada firem z oboru začala šít roušky ve velkém už v polovině března.
S dobrou zprávou přišla i nemocnice. Přestože zde nadále platí přísná hygienická opatření, byla znovu povolena přítomnost otců při porodu. Stejně tak znovu nemocnice umožní hospitalizace, obnoven je také ambulantní provoz. Nedaleko nemocnice se pak pravděpodobně přeci jen uspořádají Hanácké pivní slavnosti. Pořadatelé je akorát kvůli koronaviru přehodí z 9. května na 5. září.
Pátek 17. dubna: Cyklobusy vyráží na cesty
Určité uvolnění režimu bylo poznat také v pátek. Magistrát oznámil, že od května opět budou jezdit cyklobusy. Ty se měly uvést do provozu už v dubnu, kvůli situaci spojené s koronavirem byl ale termín posunut. Celkově byl pak pátek plný dobrých zpráv. Městská policie například poděkovala skupině šiček do Ivaně. Ty se vytáhly a kromě toho, že dodaly roušky strážníkům, poslaly také přes ně další i pro bezdomovce.
Konice v závěru pracovního týdne oznámila změny v provozu městského úřadu. Například platí, že lidé by měli nyní na vyřízení žádosti vyčkat venku, zároveň se nesmí hromadit v prostorách u bankomatu.
Neděle 19. dubna: Pozitivní čísla i varování od politiků
Olomoucký kraj završil týden spíše pozitivními čísly. Počet potvrzených nakažených koronavirem se ustálil na čísle 617, za neděli nikdo nepřibyl, a i v průběhu týdne číslo stoupalo pozvolným tempem. Počet vyléčených se pak v kraji přiblížil ke stovce. Pozitivní rovněž zůstává fakt, že na Konicku dosud nebyl zaznamenán ani jeden případ. Méně radostně naopak vyznívají vyjádření zveřejněná od nejvyšších kruhů v průběhu dne. Podle náměstka zdravotnictví Romana Primuly budeme nosit roušky ještě měsíce. Prezident Miloš Zeman zase prosazoval uzavření hranic na další rok.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...