Dobrý večer, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Na tato slova naše společnost čekala celý dlouhý měsíc. Podle všeho se zdá, že hrozba nákazy koronavirem polevuje a tak se rovněž vláda České republiky po svém úterním jednání rozhodla začít od 20. dubna postupně rozvolňovat zákazy a opatření. Jednotlivá uvolnění jsou rozdělena do několika etap. Obchody a podniky začnou otevírat podle velikosti prodejní plochy v týdenních či dvoutýdenních rozestupech. „Harmonogram vychází z toho, že koronavirus bude pod kontrolou,“ řekl na úterní tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Nevyloučil, že se budou muset udělat změny podle vývoje epidemiologické situace v Česku.

1. etapa – 20. dubna
Od pondělí 20. dubna začnou fungovat všechna řemesla a provozovny, které na ně navazují. Dále se otevřou i autobazary, autosalony a farmářské trhy. Vláda umožní i konání svateb, na nichž však bude maximálně deset lidí.
Profesionální sportovci začnou v malých skupinách s tréninkem ve venkovním prostředí, kam nemá přístup veřejnost. Veškeré zázemí (šatny) však musí zůstat zavřené. Opatření se týká profesionálních a vrcholových sportovců.
Rozvolní se i pravidla pro studenty posledních ročníků středních a vysokých škol. Těm bude umožněna docházka do škol na individuální a skupinové konzultace s cílem dokončení klasifikace a studia. Studenti však musí být ve skupinách v maximálním počtu 5 žáků. Pro žáky, kteří potřebují získat literaturu pro dokončení závěrečných prací, se otevřou knihovny.

2. etapa – 27. dubna
O sedm dnů později otevřou všechny maloobchodní prodejny s výměrou do 200 metrů čtverečních. Opatření se však netýká obchodů, jež jsou v nákupních centrech nad 5000 metrů čtverečních. Ty zůstanou nadále zavřené. Rozvolnění se nevztahuje ani na provozovny, které budou postupně otevírány v dalších etapách.

3. etapa – 11. května
S dvoutýdenním rozestupem se zprovozní všechny prodejny s výměrou do 1000 metrů čtverečních. Otevřou se i autoškoly, posilovny a fitness centra, kde by ale návštěvníci nesměli využívat sprchy a šatny. Studentům závěrečných ročníků středních a vysokých škol začne také prezenční výuka ve školách, při které bude probíhat příprava na maturitu a absolutoria. Podle epidemiologických podmínek na jednotlivých školách bude také možnost, aby zařízení nakombinovala vzdálenou výuku a individuální konzultace. Na uměleckých školách budou moci probíhat zkoušky ve formátu jeden učitel – jeden žák.

4. etapa – 25. května
Od 25. května by mohly otevřít venkovní zahrádky restaurací, hospod, bufetů, kaváren či vinoték. Vnitřní prostory však budou muset zůstat nadále zavřené. Zprovozní se také kadeřnictví a holičství, masážní či regenerační salony. Vláda by také k tomuto datu chtěla otevřít muzea, galerie a zoologické zahrady. V těch by však zůstaly zavřené vnitřní pavilony.
Do základních škol by se mohli vrátit žáci prvního stupně základních škol. Kolektivy by se dle doporučení vlády měly rozdělit do skupin po 15 dětech. Složení skupiny by se nemělo měnit. O nošení roušek ve skupinách by rozhodoval učitel, ve společných prostorách školy by bylo povinné.
Mohla by se obnovit výuka skupin po pěti dětech v základních uměleckých školách, jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky nebo ve střediscích volného času a domech dětí a mládeže.

5. etapa – 8. června
V poslední vlně by se měla otevřít obchodní centra, fungovat by začaly hotely či ubytovací zařízení. Restaurace a zoologické zahrady by mohly otevřít i vnitřní prostory. Konat by se mohly i kulturní, společenské či sportovní akce do 50 osob či svatby za speciálních podmínek.
S prvními maturitami počítá ministerstvo školství po 1. červnu. „V průběhu měsíce se uskuteční také přijímací zkoušky na střední školy a formou třídních hodin či konzultací by se do škol mohli v posledním měsíci školního roku vrátit i žáci druhého stupně základních škol a středoškoláci mimo závěrečný ročník. Pro ně bude ale do konce roku převažovat výuka na dálku,“ uvedl ministr školství Robert Plaga.

Co dál? Hranice se otevřou nejdříve v červnu
Zbývající činnosti budou povoleny v červnu podle aktuální epidemiologické situace. Hudební festivaly či sportovní akce, kterých se zúčastní tisíce lidí, se však v létě neuskuteční, upozornil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Hranice se určitě neotevřou dříve než v červnu. Podle Vojtěcha bude záležet i na situaci v jiných zemích. Ministerstvo zdravotnictví bude vývoj epidemie kontrolovat a podle toho případně časovou osu upraví. Provozovnám dá také manuál s hygienickými podmínkami pro jejich konkrétní činnost.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...