- 16. duben 2020
- 673x
Těžkou ránu znamenala od začátku nařízení Vlády ČR související s koronavirem pro majitele restaurací či kaváren. Nejdříve se museli vypořádat s omezením pracovní doby, před měsícem ale museli zavřít zcela. Dvěma posledními možnostmi, jak zachovat aspoň částečný provoz, tak nyní zůstávají pouze výdej stravy a nápojů přes okénko či dveře nebo rozvoz. Zatímco zprvu této možnosti využívaly hlavně restaurace, nyní se k nim připojila také část kaváren.
Koncem minulého týdne takto zkusil otevřít Canall. Kavárna na okraji centra Prostějova tak znovu nabízí moučníky i kávu s sebou. „Zájem lidí je větší, než jsme čekali. Nevěděli jsme popravdě, co od toho čekat. Máme naštěstí před kavárnou velký prostor, takže s odstupy lidí není problém,“ prozradila Vendula Hronová. „Uvidí se, zda nejde jen o počáteční nadšení,“ poznamenala.
Už dříve otevřela i palačinkárna, která své dobroty z provozovny na náměstí Spojenců nabízí i přes službu Dáme jídlo. Čerstvě ale otevřely také Kavárna V Uličce nebo Cukrárna U Veterána na konickém náměstí. „Zatím není zájem velký. Zveřejnili jsme informaci, že otevíráme na Facebooku, lidé zatím jen lajkují, ale nechodí,“ poznamenal spolumajitel cukrárny Filip Smejkal. Sortiment přitom není výrazně omezený. „Nabízíme zákusky, kávu a zmrzlinu s sebou. A také pivo,“ láká s úsměvem.
Znovuotevření hlásí také z němčické restaurace U Slona. „Máme otevřeno v omezeném režimu díky výdajovému okénku. Funguje také rozvoz,“ informovala Michala Pardíková. Přiblížila také, co v době koronavirové restaurace nadále nabízí. „Děláme domácí pizzu. Otevřeli jsme teď ve středu poprvé, nabízíme kromě dalšího jídla také zákusky a pečivo. A zájem není malý,“ řekla spokojeně. Proč si lidé do podobných zařízení vesměs nachází cestu? Odpověď je nasnadě. „Zjevně si rádi dají dobrou kávu, a to i jinde než doma,“ zamyslela se Hronová.