Dobré ráno, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Od poloviny března sužují celou Českou republiku přísná opatření. Ta mají zabraňova šíření koronaviru, zároveň však ohrožují na existenci velkou část živnostníků a podnikatelů. Nefungujě většina obchodů, restaurací, sportovišť, lidé se nepodívají do kostela ani ke kadeřníkovi, kulturní život se téměř zastavil. V úterý však vláda přišla s prvním rozsáhlejším plánem, kdy by se plány měly uvolňovat.

Nejdříve, 20. dubna, by měly otevřít aurobazary a autosalony, dále také farmářské trhy. Povolené budou rovněž svatby a skupinové sportovní aktivity venku pro profesionály. Obojí za přísných hygienických podmínek. Znovuotevření navazuje na předešlá, která se k nim vážou: minulý týden totiž mohli jásat lidé z individuálních sortů, kteří mají možnost sportovat venku. Ještě předtím vláda nechala otevřít automyčky. Farmářské trhy pak otevírají po kritice lidí: vadilo jim, že zpřístupnění hobby marketů bylo vládou odůvodněno tím, že zde jsou vysoké stropy.

27. dubna by měla proběhnout další etapa: otevření provozoven a prodejen do 200 metrů čtverečních. Pokud už tedy otevřené nejsou nebo naopak nepatří mezi ty, co budou v provozu později. Už nyní tak otevřeno mají například zámečnictví, potraviny, výjimku mají kadeřnictví.

Třetí etapa je naplánována na 11. května. Měly by být otevřené obchody a nákupní střediska do 1000 metrů čtverečních (pokud nejsou součástí pětkrát většího nákupního komplexu). Dále se zákaz uvolní pro autoškoly či posilovny a fitness centra.

Předposlední čtvrtá etapa je v plánu na 25. května. Tehdy si lidé budou moct konečně dopřát pivo či kofolu na zahrádkách restaurací. Nebo si zajít na masáž či ke kadeřníkovi a na kosmetiku. Otevřou také muzea a galerie, stejně jako zoologické zahrady.

Poslední a nejrozsáhlejší etapa otevírání je naplánovaná na 8. června. Nově budou opět umožněny větší svatby, otevřeno budou mít provozovny nad 1000 metrů, opět ale mimo obchodní centra. Hospody či restaurace budou znovu smět využít své vnitřní prostory. Hodně se změní podmínky v cestovním ruchu: budou opět otevřené hotely a penziony, divadla, zámky a hrady. Dětem uvolnění umožní vyjet na tábory. Kulturní a sportovní akce do 50 osob pak od tohoto data také budou možné. Vláda naopak neznámila, jak to bude se znovuotevřením krytých sportovišť.

Harmonogram se ovšem podle situace může měnit.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...