Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Desítky akcí včetně kulturních vystoupení, velikonoční jarmarky a pochopitelně tradiční mrskut. To všechno si letos budeme muset odepřít. V době nouzového stavu kvůli hrozící nákaze COVID-19 je zakázáno jakékoliv srocování lidí a z domácího „vězení“ můžeme podle nařízení vlády tak maximálně na nutný nákup nebo na návštěvu svých příbuzných, o které se staráme. Tak jaképak Velikonoce...

Prvním poslem blížících se Velikonoc se od roku 2014 každoročně stávalo několik desítek velikonočně nazdobených stromečků okolo náměstí T. G. Masaryka v Prostějově. „Pochopitelně se zdobit nebudou, zrušena byla městská událost spojená s vynášením Smrtky,“ konstatovala náměstkyně primátora Milada Sokolová.
Večerník se samozřejmě zajímal i o tradiční Velikonoční jarmark, který se konal na prostějovském náměstí a vůbec program akcí ´Prostějovské Velikonoce´, který byl v minulých letech připravován. „S ním jsme naštěstí letos nepočítali, protože vloni tuto akci jednak narušil déšť a chladné počasí a jednak o jarmark v této době neprojevili Prostějované moc velký zájem. A kulturní představení z tohoto období se nyní snažíme včlenit do Prostějovského léta,“ prozradila Sokolová s tím, že vedení prostějovského magistrátu zrušilo i všechny další akce, které měl připravené nebo se podílel na jejich organizaci. „Obejít se musíme například bez výtvarné soutěže dětí na téma Vítání jara.“
Konat se letos nebude ani hledání čokoládových vajíček pod patronací Okrašlovacího spolku města Prostějov, ani výstava velikonočních beránků pořádaná spolkem Rotary. „Velice nás to mrzí, investovali jsme do ní desítky tisíc korun a zapojili i desítky studentů a žáků základních škol, kteří pro výstavu beránky vyráběli. Ty jsme každý rok následně rozváželi do domovů pro seniory, dětských domovů a také do nemocnice. To vše letos bohužel odpadá. Věříme všichni, že příští rok už budeme moci tuto akci znovu organizovat v plné parádě,“ vzkázal za prostějovské rotariány Ladislav Burgr. Neproběhne ani řada výstav, ať už v muzeu či v kině, a smůlu mají i hrady a zámky z celého regionu, které každoročně lákají na svůj bohatý a zajímavý program.

Věřící alespoň na dálku

Přestože všechny kostely zůstanou zavřené i na Velikonoce, věřící o bohoslužbu přijít nemusí. „Od neděle 29. března každodenně živě přenášíme na našich internetových stránkách www.prostejovfarnost.mzf.cz ranní i odpolední mši svatou přímo z kostela Povýšení sv. Kříže v Prostějově. To samé platí o společné modlitbě od dvaceti hodin,“ potvrdil prostějovský farář Aleš Vrzala.

V Plumlově zasadí macešky

Celou řadu akcí k Velikonocům měli tradičně naplánovánu také v Plumlově. „Je to smutné, ale vše padá včetně vítání jara, na něž bychom konečně měli ideální počasí. Se zaměstnankyněmi úřadu jsme se alespoň domluvily, že po městě společně vysadíme nějaké macešky. Ale třeba to bude i k něčemu dobré a budeme si Velikonoc v příštích letech více vážit,“ uvedla plumlovská starostka Gabriela Jančíková.

V Horním Štěpánově budou hrkat na zahradách

V některých obcích se velikonočních tradic navzdory všemu nechtějí vzdát a často přicházejí s dosti originálními nápady. „Loni u nás chodilo hrkat jedenadvacet dětí. Měli jsme z toho radost, a tak jsme se rozhodli, že budeme hrkat i letos. Jen už se nebude chodit po vesnici, ale v daný čas bude hrkat každý u sebe doma na zahradě. Sama jsem zvědavá, jestli se vzájemně uslyšíme,“ prozradila Večerníku akční starostka SDH Horní Štěpánov Lucie Grygová, které jsme se zeptali, jaký má na tento nápad odezvu. „Obvolala jsem rodiče dětí, které se zapojily loni, a vypadá to, že všechny do toho půjdou. A když nebudou muset chodit po vesnici, možná se přidají i sami rodiče. Není vyloučeno, že nakonec jich třeba bude i víc jako loni,“ uzavřela Grygová.

Markety v pondělí zavřou
Vzhledem k tomu, že obchody s potravinami mají výjimku z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, mohly by zůstat otevřené. Stejně jako vloni se však i letos budeme muset na Velikonoční pondělí smířit s tím, že supermarkety budou mít zavřeno. Jak totiž už během uplynulého týdne dala většina obchodních řetězců vědět, chce dát svým zaměstnancům možnost k odpočinku. I přestože zákonem daný zákaz svátečního prodeje v obchodech s plochou nad 200 metrů čtverečních v případě nouzového stavu neplatí.

Policisté v ulicích

Zřejmě nejvíce ale hrozba koronaviru ovlivní tradiční mrskut. Ten je vládním nařízením přímo zakázán. Navíc nejen během Velikonočního pondělí budou posíleny hlídky Policie ČR a v Prostějově i městské policie. Strážci zákona a veřejného pořádku budou ve zvýšené míře kontrolovat nařízení vlády v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu, mezi které patří i zákaz srocování osob. Takže, největší křesťanský svátek tak budeme muset přečkat doma…

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...