Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Nemají to v aktuální době lehké a patří do jedné z absolutně nejohroženějších skupin obyvatel, na které číhá nebezpečný COVID-19. I Večerník musel být hodně opatrný, když během uplynulého týdne podnikl výpravu za prostějovskými bezdomovci, aby se jich zeptal na jejich současné přežívání. Ano, doslova přežívání! Je pravda, že moc osob bez domova jsme v ulicích nebo poblíž nádraží nepotkali. Bezdomovci se totiž nyní pobytu na veřejnosti vyhýbají a dobře vědí proč. Ostatní Prostějované jsou k nim totiž mnohem odměřenější než před koronavirovou pandemií...

V uctivé vzdálenosti od vchodu do hypermarketu Tesco jsme po delším hledání objevili dva muže středního věku v zanedbaném oblečení. Nevypadali dobře a zprvu odmítali Večerníku cokoliv říci. Poté se ale jeden po druhém přece jen krátce rozpovídali. „Co chcete slyšet, že jsme v prdeli? Jo, jsme, ale snažíme se za každou cenu přežít. Problém je v tom, že se nás lidé přímo štítí a utíkají od nás. Tím odpadá možnost, že bychom vyžebrali nějakou tu kačku na jídlo nebo pití,“ postěžoval si vousatý muž, který si říká Mirek. „Žijeme na ulici a nechce se nám do azyláku. Myjeme se tak jednou za týden u kamaráda, který získal ubytovnu. Lidi v Prostějově se nám vždycky raději vyhýbali, teď se nás ale štítí více než kdy předtím. Vůbec se jim nedivím, vypadáme fakt blbě. A teď ještě ke všemu ten koronavir,“ pokrčil rameny druhý z mužů, který odmítl říci i své křestní jméno či přezdívku.
Popravdě řečeno, ani Večerník se nedivil, že se jich Prostějované straní. Oba muži byli oblečeni do otrhaných zimních bund, kalhoty měli špinavé od hlíny a obličej jim kryly roušky plné špinavých a mastných fleků. Zřejmě od jídla. „Ty roušky jsem si byl nafasovat na radnici, rozdávali je po dvou, takže jednu jsem věnoval tady kamarádovi. Máme je už přes týden a nemáme možnost si je někde vyprat. Jo, jednou jsme to vlastně udělali v Hloučele,“ podotkl Mirek, který vzápětí vytáhl z kapsy suchý krajíc chleba a začal ho žmoulat v puse.
Ani jeden z obou bezdomovců ale Večerníku neprozradil, kde v současnosti spí a zda vědí o dalších lidech bez přístřeší, kteří se pohybují venku na ulici. „To po nás nechtějte! Vy to napíšete a hned nás přijdou vyhodit měšťáci. Spíme, kde se dá,“ uzavřel Mirek.
Už před časem se ředitel Azylového centra v Prostějově nechal slyšet, že se terénní pracovníci tohoto zařízení snaží bezdomovcům na ulici všemožně pomáhat. „Kolikrát je to ale těžké. Obzvláště v této době jsou mnozí lidé na ulici nedohledatelní, a pokud jim naši pracovníci nabídnou pomoc spojenou třeba i s pobytem v azylovém domě, oni to většinou odmítají,“ uvedl mimo jiné v nedávném rozhovoru pro Večerník Jan Kalla.

 

Vše o koronavirusu najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 6. dubna

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...