Dobré dopoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Začátek týdne zastihl Prostějov v útlumu, hned několik větších firem zavřelo svou výrobu. Důvod? Koronavirus, zejména však jím ovlivněný počet zakázek a zdravotní rizika. Postupem týdne ale přicházely spíše dobré zprávy. Město se ujalo další fáze pomoci lidem stejně jako dobrovolníci. Prudký nárůst počtu pacientů se navíc taky nekonal.

Pondělí 30. března: konec výroby, solidarita z hotelu
Týden s koronavirem začal hořkosladce. Předně se definitivně uzavřely některé větší prostějovské podniky, například Maier. Výrobu ale nerozjela ani společnost Toray, další velký zaměstnavatel v regionu. Zaměstnavatelé už dříve pro zaměstnance tyto kroky avizovali, a nyní se staly skutečností.
Město Prostějov tentýž den opět rozdávalo na dvoře radnice ochranné roušky. Tentokrát po dvou kusech pro každého. Další pozitivní zpráva pak přišla z Hotelu Plumlov. Ten oznámil, že rád poskytne ubytování zdarma pro hasiče, policisty či lékaře a další lidi z takzvané první linie boje s koronavirem.
Úterý 31. března: druhé úmrtí v Prostějově
Smutnou zprávu přinesla v úterý Nemocnice Prostějov. Ta oznámila, že v krátké době zde zemřel druhý pacient, u něhož byl potvrzený koronavirus. Jednat se mělo o pacienta ročník 1939, který ovšem měl i jiné zdravotní problémy. Nemocnice přitom evidovala prvního zemřelého v sobotu. V té době byla nadále hospitalizovaná s koronavirem v Prostějově desítka dalších lidí. V úterý zároveň pomysleli na živnostníky prostějovští politici. A na svém jednáním tak radní schválili pět milionů korun na pomoc.
Středa 1. dubna: soutěž ve Stražisku
Město tento den zveřejnilo na svém webu žádost o pomoc pro OSVČ. Okresní hospodářská komora zároveň zveřejnila bližší informace pro podnikatele, jak jim může stát nyní pomoci. Pozitivní zprávu, ovšem trochu jiného rázu, pak měl Večerník pro čtenáře ze Stínavy. Tam vyhlásili výtvarnou soutěž pro děti. Ty si mohly zasoutěžit o ceny a zároveň potěšit seniory, prodavače nebo záchranáře namalováním toho, na co se těší po skončení koronavirové krize.
Čtvrtek 2. dubna: 3D tiskárny pomáhají s koornavirem
Prostějov pokračoval ve výdeji roušek. Tentokrát je rozdal osadním výborům, s distribucí také ve velkém pomohli dobrovolníci, kteří se od 18. března mohli na městě registrovat. Město rovněž vyzvalo k tomu, aby lidé neváhali, a pokud mají 3D tiskárny, poskytli je k tvorbě ochranných pomůcek. Jejich výroba se nyní koncentruje v DDM Sportcentru Prostějov.
Pátek 3. dubna: Venkov rozdává dezinfekci
Pátek přinesl hlavně jednu zásadní informaci pro ty, kteří se vzdor karanténě chtějí nebo musí pohybovat venku. Magistrát oznámil, že dezinfikuje například autobusové zastávky, lavičky, kontejnery. Během dne pak začalo v Pivíně rozdávání dezinfekce, kterou zakoupil Mikroregion Němčicko. Také Němčice nad Hanou ve velkém začaly rozdávat dezinfekci potřebným. Během celého týdne probíhala nadále domácí tvorba roušek.
Neděle 5. dubna: Počet případů překročil čtyři sta
První domov pro seniory na Prostějovsku zaznamenal případ koronaviru, a to mezi klienty. Domov pro seniory Prostějov v Nerudově ulici potvrdil, že nakažená byla čtyřiadevadesátiletá klientka. Během dne pak výrazně narostl počet zjištěných případů v Olomouckém kraji. Překročil číslo 400 a nakonec se zastavil na čísle 419. Prostějovsko ovšem razantní nárůst nezaznamenalo – od pátku přibyly jen dva případy.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...