Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 2.5.2024
svátek slaví Zikmund,
zítra Alexej
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

S velkými problémy se v současnosti potýkají firmy na Prostějovsku. K těm malým se nyní přidávají i větší firmy. Například v uplynulém týdnu uzavřela výrobu firma Maier, která už nechala některé zaměstnance doma. Společnost má velké výrobní kapacity v Itálii a centrálu ve Španělsku. Zavřeno má taky Mubea. Pracovníci na kancelářských pozicích pokračují dále formou home-office. Výrobní haly však zejí prázdnotou.

Problémy začínají mít i jiné firmy, například slévárny Annah. „Zatím jsme zaznamenali úbytek zaměstnanců. Ti, co se necítili dobře, to řeší formou telefonátu lékaři a následnou pracovní neschopností,“ uvedl ředitel podniku Milan Sosík. A přidal některá z preventivních opatření, která firma zavedla. „Zařídili jsme separaci jednotlivých výrobních úseků a to, aby se nepotkávaly směny. Dále jsme zavedli měření teploty,“ vypočítal Sosík.
Hůře je na tom firma FTL, jeden z největších zaměstnavatelů v Prostějově. Společnost totiž nezajišťuje jen autobusovou, ale také kamionovou dopravu. A provozuje navíc cestovní kancelář. „Například kamionová doprava je omezeními na hranicích hodně limitovaná. U autobusů máme v MHD nově prázdninový provoz, čeká se nyní, co bude,“ uvedl ředitel autobusové divize FTL Jiří Hloch. „Zajišťujeme pak zaměstnancům ochranné prostředky a staráme se o dezinfekci autobusů, používáme třeba ozonovač,“ vyjádřil se Sosík.
Jednou ze zatím spíše méně zasažených firem je společnost 2Max, která se zabývá dřevovýrobou a také satelitními systémy a elektrotechnikou. „Problémy jsou hlavně s rozvozem kvůli omezením. Výroba ale i s hygienickými opatřeními funguje. Dosud řešíme zakázky z přelomu let 2019 a 2020, takže zatím se to příliš neprojevuje,“ uvedl jednatel firmy Luděk Janeček.
Jiné firmy pak prostě přizpůsobily výrobu nové situaci. Například společnosti vyrábějící dresy nyní ve velkém šijí roušky. Pozadu nezůstal ani konický oděvní podnik Moděva nebo prostějovský Bernhardt Fashion.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...