Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 2.5.2024
svátek slaví Zikmund,
zítra Alexej
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Od pondělního rána 23. března funguje před prostějovskou nemocnicí nové odběrné místo pro pacienty s podezřením na COVID-19. Počet lidí, kteří se během uplynulého týdne dostavili na doporučení praktického lékaře k odběru vzorků do stanu postaveného armádou, se nyní odhaduje na dvě stovky. V pátek před polednem Večerníku sdělil místopředseda Středomoravské nemocniční MUDr. Jiří Ševčík, že v tu chvíli jsou známy výsledky 110 testovaných osob. Osm z nich bylo pozitivních na COVID-19! „Počet testovaných ale stoupá, takže výsledky se budou samozřejmě měnit,“ prozradil v době, kdy popisoval práci lékařského personálu v armádním stanu před špitálem.

V pátek 27. března se na nové odběrové místo jel podívat i Večerník. Na komunikaci okolo parkoviště se už vytvářely dlouhé fronty čekajících pacientů v osobních vozidlech, kteří při odběru biologického vzorku ani nemuseli vystupovat z auta. „Výtěr z nosohltanu provádíme pacientům přímo v autě, ve kterém zůstanou sedět. Děláme všechno pro to, abychom co nejvíce omezili osobní kontakt,“ stačila popsat jedna z lékařek, která se pomalu ani nezastavila. „Nezlobte se, nemohu si s vámi vykládat, máme fofr, podívejte se, kolik tady čeká zájemců o test,“ omluvila se lékařka, která společně s dalším zdravotnických personálem s vypětím všech sil zvládala nápor testovaných pacientů. Ty na nové odběrové místo poslali buď hygienici, nebo praktiční lékaři.
„Náš odběrový stan začal fungovat v pondělí 23. března od osmi hodin ráno a náš lékařský personál odebírá lidem vzorky až do půl třetí odpoledne. To vše funguje od pondělí do pátku a až do odvolání. Množství odebraných vzorků od pacientů je v tuto chvíli na hranici sto padesáti případů, ale ještě během dnešního dne očekáváme, že toto číslo rapidně vzroste. V pondělí se přišlo otestovat jen asi dvacet osob, ale v průběhu dalších dní počet testovaných lidí vzrůstá. Je to dáno samozřejmě hlavně tím, že nám postupuje pandemie, ale také proto, že se rozšířila indikace odběrů, kterou už kromě pracovníků hygienické stanice mohou dělat i praktičtí lékaři. S tím samozřejmě narostl počet testovaných pacientů,“ popsal Jiří Ševčík, místopředseda představenstva Středomoravské nemocniční, který byl v pátek před polednem u armádního stanu s novým odběrovým místem přítomen.
Večerník samozřejmě zajímalo, jak to s odběry vypadá v praxi a kdo všechno se může přijet otestovat na COVID-19. „Praktický lékař může žádat o provedení odběru u konkrétních pacientů, to samé může dnes už kromě hygienika učinit i epidemiolog a infektolog. Tito odborníci vystaví žádanku, ale pouze těm pacientům, kteří mají klinické příznaky. To znamená teplotu nad 38 stupňů, suchý kašel, dušnost či jiné příznaky respirační infekce. Lidé pak přicházejí k nám do stanu a po prověření žádanky provádíme odběr. Poté přímo v laboratoři, která je přímo tady v Nemocnici Prostějov, provedeme laboratorní vyšetření odebraných vzorků,“ vysvětlil Jiří Ševčík, který na přímou otázku Večerníku odpověděl také na konkrétní výsledky známé k pátku 27. března v 11.00 hodin. „Můžu říct, že naše laboratoř otestovala za den více než sto deset vzorků a z nich bylo osm pozitivních,“ přiznal čelní představitel nemocnice, který je také lékařem.
Další dotaz padl na dobu, za jakou se pacienti dozvědí výsledky testů odebraných vzorků. „Zhruba do čtyřiadvaceti hodin by měli znát výsledek vyšetření svého vzorku. Snažíme se, aby laboratorní vyšetření trvalo ještě kratší dobu, ale vždy záleží na tom, jaké je celkové množství odběrů a samozřejmě na dalších technických záležitostech, které délku vyšetření mohou ovlivnit,“ podotkl Jiří Ševčík s tím, že popsal i praktickou stránku věci, kdo následně rozhoduje o případné hospitalizaci pozitivně testované osoby. „O hospitalizaci pacienta rozhodne jeho ošetřující lékař. Existuje ale obecné doporučení, že pacienti s lehkým průběhem nemoci by měli zůstat doma. O hospitalizaci dále rozhodují i lékaři na naší nemocniční ambulanci a na indikaci hospitalizace se podílejí i lékaři záchranné služby,“ vyjmenoval místopředseda představenstva Středomoravské nemocniční.
Zatímco se během pátečního poledne začala prodlužovat řada osobních vozidel s potenciálními pacienty s podezřením na COVID-19, které na testy poslali praktiční lékaři a další kompetentní odborníci, snažil se Večerník některého z nich oslovit. Jejich ochota poskytnout byť jen krátký rozhovor však byla pramalá. „Objevím se někde v novinách a pak mě budou sousedé doma lynčovat. To víte, že jo! Mám jen horečku a kašel, ale sichr je sichr. Proto jsem tady,“ svěřil se Večerníku starší muž, který nervózně postával u svého auta a čekal, až mu lékaři ze stanu dají pokyn, aby vjel dovnitř. „Já jsem přijela až z Drahanovic, poslala mě sem naše obvodní doktorka. Nevím, už pátý den mám horečku a v noci se občas probudím s dusivým kašlem,“ přidala žena okolo padesáti let. Nikdo z dotazovaných nechtěl prozradit své jméno.
Na lékařském personálu ve stanu byla patrná nervozita i spěch, dlouhá fronta čekatelů na testy se zdála být nekonečná. „Jejich práce je opravdu velice těžká a není to pouze tím nestandardním prostředím vojenského stanu. Ochranných pomůcek mají dostatek, ale jejich nošení dlouhou dobu je pro ně rovněž fyzicky i psychicky náročné. Jedná se o práci venku a s pacienty, z nichž někteří jsou následně pozitivně testováni. My se samozřejmě snažíme o maximální podporu týmů, které se při odběrech po třech hodinách střídají. Aktivujeme také dobrovolníky, kteří by lékařský a zdravotnický personál prvního sledu doplňovali a pomáhali jim. Usnadňujeme jim práci o pomoc v administrativních úkonech, zajišťujeme jim pravidelné občerstvení,“ přidal pro Večerník Jiří Ševčík.
A jak dlouho prostějovská nemocnice počítá s provozem nového odběrového místa ve vojenském stanu? „Já osobně bych byl velice rád, kdyby to bylo krátce. Pokud ale nebezpečí a pandemie budou pokračovat i nadále, jsme připraveni toto testování tady mít a nabídnout ho všem, kteří to potřebují,“ objasnil místopředseda Středomoravské nemocnici, která prostějovský špitál provozuje.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...