Příjemnou noc, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Vedení prostějovského magistrátu rozdávalo uprostřed minulého týdne firmám i občanům města ochranné roušky. Po středeční expanzi do podniků nebyl během dopoledních hodin čtvrtku 26. března zájem Prostějovanů nijak velký, radní v čele s primátorem pokračovali na nádvoří radnice i odpoledne. Nakonec si lidé vyzvedli na pět stovek těchto ochranných pomůcek.

Rád jsem se na balení a následné distribuci roušek podílel také a měl jsem z toho velice dobrý pocit.

Do hromadného šití roušek se v Prostějově jako první pustila firma DDsport Dubany (10 000 kusů), ke které se záhy přidala Gala a také společnost Oděvy Koutný (obě po 5000). Díky tomu mohl magistrát zahájit distribuci ochranných pomůcek nejrůznějším subjektům i jednotlivým občanům. Ve středu 25. března rozdávali primátor František Jura, jeho náměstkyně Milada Sokolová i radní Miloš Sklenka roušky podnikatelům. „Každý den máme k dispozici na tisíc čtyři sta roušek, které jsme nyní začali poskytovat velkým i malým firmám a živnostníkům, kteří se přihlásili přes Okresní hospodářskou komoru,“ prozradil František Jura, primátor statutárního města Prostějov s tím, že počátek týdne rozváželo město ochranné pomůcky do dětských domovů i pro seniory a Centra sociálních služeb. Podnikatelé si mohli vyzvednout i dezinfekci, kterou míchali hasiči.
Ve čtvrtek byla akce spuštěna pro běžné občany. „Lidé, co přišli, byli velice disciplinovaní a z jejich strany jsem slyšel jen samé kladné ohlasy. Během celého dne jsme na nádvoří radnice rozdali pět set roušek. Po dvou každému, kdo přišel,“ uvedl pro Večerník Jura. Jeho první náměstek Jiří Pospíšil si akci magistrátu rovněž pochvaloval a aktivně se jí zúčastnil. „Výrobu roušek jsme v minulých dnech zadali firmě Gala a firmě DDsport Dubany, nově se pak přidala i firma Koutný. Nakoupili jsme také plátno, které jsme stříhali a rozdali dobrovolníkům, jež z vlastní iniciativy šijí roušky a darují dál občanům našeho města. Každá ruka navíc v této době je dobrá, ve vedení města se snažíme co nejvíce zmírnit následky pandemie, která nás totálně ochromuje,“ řekl Jiří Pospíšil.
U balení roušek i jejich rozdávání nechyběli ani další radní například náměstci primátora. „Město Prostějov rozdalo velké množství ušitých látkových roušek do velkých organizací, do domovů seniorů, domů s pečovatelskou službou, poště, řidičům FTL, strážníkům městské policie, do nemocnice, do firem, živnostníkům, vojákům, ale také do velkých potravinových řetězců. Abychom město ´zaplavili´ rouškami, vydávali jsme i nastříhané kusy bílé bavlny, látky, kterou magistrát přivezl z nedaleké Moravské Třebové, a to dobrovolníkům, kteří roušky šijí a rozdávají ve svém okolí (více na jiném místě dvoustrany – pozn.red.). Samozřejmě jsme v žádném případě nezapomněli ani na obyvatele, kterým jsme po dva dny rozdávali roušky zabalené po dvou kusech a rozdali jsme jich kolem dvou tisíc. Ve čtvrtek na nádvoří radnice jich pak bylo rozdáno dalších pět set,“ shrnula pro Večerník veškeré dění Milada Sokolová. „Ač je situace velmi vážná, jsem zcela potěšená ze sounáležitosti a dobročinnosti mnoha Prostějovanů, kteří si v této kritické situaci vzájemně pomáhají,“ vzkázala. „Myslím si, že i město Prostějov dělá v této nelehké situaci maximum možného,“ dodala náměstkyně primátora.
Prostějované si většinou pro roušky na dvůr radnice přicházeli až během čtvrtečního odpoledne. „Že se tady rozdávají roušky, jsem se dozvěděla čirou náhodou od kamarádek. Prý si výzvu přečetly na internetových stránkách radnice. Jinde tato informace nebyla a to je škoda. Proto je tady asi méně zájemců,“ svěřila se Večerníku se svým postřehem žena středního věku. „Každopádně je to dobrý počin vedení našeho města,“ dodala už smířlivěji.
„Makám od rána do večera a vůbec neřeším, jestli někdo říká, že jsme něco udělali líp nebo hůř. Uvidíme, až to všechno skončí, jestli jsme někde udělali chybu. Já doufám, že ne nijak zásadní. Celý život jsem zvyklý pracovat v týmu a jsem rád, že mám kolem sebe výborný tým, kdy se všichni snažíme dělat vše na maximum a pomáhat občanům,“ vyznal se ze svých pocitů primátor František Jura.

Foto 13_radnice1+radnice2_mik + ŠTOČEK BYLI JSME U TOHO a fotogalerie na www.vecernikpv.cz
Prostějovští radní nejdříve vyrobené roušky pečlivě zabalili po dvou kusech a pak ochranné pomůcky rozdali na nádvoří radnice. 2x foto: Magistrát města Prostějov

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...