Příjemnou noc, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Také předchozí týden byl ve znamení koronavirové epidemie. Nadále jsou povinné roušky venku a celkově na veřejnosti, školky a školy jsou uzavřené, stejně tak většina obchodů. A zároveň s tím začaly zavírat některé průmyslové podniky.

Pondělí 23. března: První uzdravený v Prostějově, přibylo odběrové místo
Hned na úvod týdne Prostějovsko zažilo dvě novinky. Obě pozitivní. Příjemná zpráva přišla z prostějovské nemocnice. Ta oznámila, že se zde uzdravil jeden pacient s koronavirem. Mužem s nákazou byl padesátník původem z Japonska, manažer firmy Toray. Muž byl vůbec prvním potvrzeným nakaženým na Prostějovsku, nákazu měl chytit na služební cestě. Také o druhou zprávu se postarala prostějovská nemocnice. Ta oznámila, že od rána otevírá druhé odběrové místo ve svém areálu. Odběrové stany postavila ve spolupráci s vojáky 601. armádní skupiny speciálních sil.
Úterý 24. března: Druhý vyléčený, pomůcky se dostávají na Prostějovsko
Také v úterý prostějovská nemocnice zaznamenala jednoho uzdraveného. V prostějovské nemocnici tou dobou přesto ještě zůstávala desítka nakažených. V té době se ještě počet objevených případů koronaviru pohyboval kolem dvou desítek. Co pak mohlo nemocnici potěšit, to byly velké dodávky ochranných pomůcek, které jí chodily od dobrovolníků z celého Prostějovska. Začátkem týdne, právě v pondělí a v úterý, se ale dočkaly například zdravotní a sociální služby velké dodávky zdravotních ochranných pomůcek. V případě některých institucí šlo vůbec o první takovou pomoc ze strany státu. S jednou novinkou přišlo také město Prostějov. Oznámilo, že se prozatím odsouvá provoz cyklobusů. Ty pomáhají kolařům ke zdolávání kopců Drahanské vrchoviny. V úterý pak změnila vláda některá opatření. Například zakázala lidem, aby se na veřejnosti pohybovali ve více než dvou lidech. S výjimkou rodin.
Středa 25. března: Pivín ukončil velkovýrobu roušek
Prostředek týdne zastihl pivínské naposledy nad velkovýrobou roušek. Obec nechala pro dobrovolníky – šičky i další pomocníky – obecní sál k výrobě roušek. A pivínští to vzali z gruntu, téměř dvě desítky dobrovolníků se pustily do díla. Během týdne lidé ušili roušky nejen sobě, svým rodinám a sousedům, ale také pro některé sociální služby, a dokonce i pro olomouckou fakultní nemocnici. Tentýž den nechala radnice na svém dvoře ve velkém rozdávat materiál na roušky. Přijít si mohl opravdu kdokoli, brzy ale byla látka pryč. Ozvaly se také dvě služby. Jednak pošta, která upozornila na zkrácení otevírací doby na svých pobočkách Prostějov 1 a Prostějov 2, druhak firma FCC Prostějovsko i Konicko upozornila na určité změny v odvozu odpadů. Zejména s ohledem na co nejmenší kontakt zaměstnanců a kolemjdoucích. Firma například sdělila, že odpad povalující se u popelnic a kontejnerů odvážet nebude.
Čtvrtek 26. března: Roušky k rozebrání u radnice
Po výdeji látek na tvorbu roušek se na dvoře radnice roušky přímo nabízely hotové. Přijít si mohli například živnostníci, ale nejen oni. Místy se tak opět na dvoře historické budovy tvořily fronty. Prostějovský magistrát také přes své webové stránky upozornil na přehled důležitých kontaktů v dnešních dnech.
Pátek 27. března: Druhá dodávka domovům seniorů
Domovy pro seniory i některé další sociální služby se konečně dočkaly. V pátek totiž dorazila další zásilka zdravotních ochranných pomůcek zprostředkovaná krajem. Vesměs šlo o respirátory nižších tříd. V pátek také probíhalo rozdávání dezinfekce a dalších pomůcek pro prodejny potravin, opět na dvoře radnice.
Sobota 28. a neděle 29. března: Počty nakažených opět vzrostly
V samém závěru týdne vystoupal počet zjištěných lidí s nákazou koronavirem na Prostějovsku přes třicet. V neděli připomněla firma FTL, že od pondělka přechází na prázdninový provoz také ve městě. Důvodem je i menší zájem lidí o služby veřejné dopravy v době epidemie. V neděli večer byli vyzdviženi prostějovští hasiči, kteří dezinfikovali odběrové stany u prostějovské nemocnice.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...