Příjemnou noc, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Česká veřejnost každý den vyhlíží nová a nová opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Aktuálně se se zákazy a omezeními potýkají například restaurace, většina služeb, ale také obchody. Ty postupně zavádí mnohá opatření. V minulém týdnu tak například Kaufland ve večerních hodinách omezil počet pokladních na minimum, v prodejně v Konečné ulici byly i ve všední den k dispozici večer pouze pokladní automaty. Billa zase upozornila na fakt, že kvůli rozestupům zákazníků otevírá jen každou druhou pokladnu, navíc v prodejně ve Zlaté bráně přibyly velké plastové zábrany chránící pokladní.

Albert už předtím, než to bylo nařízeno, nabízel jednorázové rukavice při vstupu. Podrobněji k opatřením se vyjádřili i představitelé některých obchodních řetězců. „Pro bezprostřední ochranu zákazníků je v prodejnách Billa nařízena zvýšená četnost dezinfikování pokladních zón a pultů v úseku čerstvého servisu. Zaměstnanci prodejen pravidelně dezinfikují exponovaná místa pomocí lihové rozprašovací dezinfekce, která působí cca do 2 minut. Jedná se zejména o pokladní pásy, scannery, odkládací pokladní plochy, váhy, skla obslužných prodejních vitrín,“ uvedla mluvčí společnosti Dana Bratanková. Už od 17. března Billa prodává například rohlíky v baleních.
Radikální opatření ale přijali i jinde. „Od vyhlášení nouzového stavu Kaufland zavádí stále nová opatření ke zvýšení ochrany jak nakupujících, tak i svých zaměstnanců. Zvlášť v místech s vysokou frekvencí dotyků. V úseku pečiva například poskytuje jednorázové rukavice, obalový materiál a podávací kleště. Na dodržování hygienických zásad nově dohlíží pracovník ostrahy. Jako jediný supermarket navíc už od úterý nabízí balené jednodenní pečivo od regionálních dodavatelů. Pro zákazníky jsou přichystány balené rohlíky a čerstvý chleba,“ uvedla společnost v tiskové zprávě. Na pokladnách rovněž přibydou ochranná plexiskla.
Zatímco super- a hypermarkety se musely přizpůsobit po stránce hygieny, většina dalších prodejen musela nařízením vlády zavřít. Od minulé středy ale některé provozovny dostaly výjimky. Například myčky aut. „Za možnost otevřít jsem samozřejmě rád. Zájem je nyní vyšší než normálně, a to zejména o dezinfekci vozů, na které se teď hlavně zaměřujeme,“ uvedl Radek Tatýrek z prostějovského Helicar-wash. Naopak výjimku pro zámečnictví neocenil majitel jednoho v centru Prostějova Pavel Opavský. „Sice je to pěkné, ale stejně nikdo nechodí, když je vše jinak zavřené. Za den mi přijdou tak dva lidi, to nemá cenu,“ vysvětlil muž, proč nechal svou prodejnu uzavřenou.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...