Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 2.5.2024
svátek slaví Zikmund,
zítra Alexej
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Ve chvíli, kdy se čtenáři Večerníku probírají těmito řádky, je už zřejmě zase všechno jinak. Těsně před uzávěrkou tohoto vydání bylo známo, že počet osob nakažených virem COVID-19 se na Prostějovsku zastavil na číslovce dvaatřicet. Poslední údaj jsme zjistili na portálu Krajské hygienické stanice v Olomouci k nedělnímu večeru. V celém Olomouckém kraji bylo pozitivně testovaných na koronavirus 241 pacientů.

„Můžeme nyní potvrdit, že v Olomouckém kraji evidujeme k nedělnímu večeru 241 potvrzených případů nákazy COVID-19. Nejvíce případů registrujeme na Olomoucku, hned v závěsu je Prostějovsko. Naše stanice indikovala k testování zatím celkem 1 596 osob z celého Olomouckého kraje a v 779 případech nařídila domácí karanténu. V Olomouckém kraji evidujeme také již dva vyléčené pacienty a zatím žádné úmrtí s diagnózou COVID-19,“ uvedla na webových stránkách KHS Olomouckého kraje MUDr. Růžena Halířová.
Z neustálého zvyšování počtu nakažených je viditelně nešťastný také hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, který Večerníku v neděli večer sdělil, že onen kýžený bod zlomu v koronavirové nákaze stále nevidí. „Máme v tuto chvíli v kraji 241 nakažených osob, což je skutečně velké číslo. Nejen já to ovšem připisuji faktu, že v posledním týdnu výrazně také přibyl počet testovaných osob, hlavně díky novým odběrovým místům vzorků v Prostějově a Přerově. Denně jednám s lékaři a hygieniky a právě od nich vím, že hodně lidí třeba ani neví, že v sobě virus COVID-19 mohou nosit a přenášet ho. Na druhé straně je aspoň v této těžké době pozitivní, že dva pacienti hospitalizovaní na infekčním oddělení v Prostějově jsou vyléčení a na rozdíl od jiných krajů u nás stále nikdo na COVID-19 nezemřel. Navíc vím, že hodně pozitivně testovaných pacientů v Olomouckém kraji vykazuje jen lehký průběh nemoci s nařízenou domácí karanténou,“ řekl Večerníku v neděli večer Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje. On sám prý jen těžko může odhadovat, jak se koronavirová hrozba bude vyvíjet. „Víte, onen kýžený bod zlomu, kdy se očekává zastavení počtu nakažených, já osobně ještě nevidím. Podle mého bude i příští týden počet nemocných přibývat. A lékaři budu i nadále přetíženi,“ dodal hejtman Ladislav Okleštěk, který ovšem na úplný závěr zmínil velice optimistickou zprávu. „Hygienici právě rozhodli, že neprodlouží platnost mimořádného opatření při epidemii na Litovelsku a Uničovsku. Všechny obce tak budou znovu otevřeny. Neznamená to ale, že máme vyhráno, naopak, jsme teprve na začátku boje s koronavirem. Prosím vás všechny, abyste se chovali zodpovědně a dodržovali pravidla,“ vzkázal přes Večerník Ladislav Okleštěk.
Zcela aktuální informace poskytla Večerníku v neděli večer Radka Miloševská. „Na infekčním oddělení prostějovské nemocnice leží sedmnáct pacientů s potvrzeným onemocněním, další tři jsou na oddělení ARO a jejich stav je klasifikován jako těžký. Diagnóza pěti nakažených členů lékařského personálu infekčního oddělení je určena jako lehká,“ sdělila tisková mluvčí společnosti Agel, pod níž prostějovská nemocnice spadá.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...