Dobré odpoledne, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Vylidněné ulice, minimální provoz na silnicích. V obchodech fronty spíše symbolické, lidé nemluvní. Taková byla koncem minulého týdne situace na Prostějovsku. Zdálo se však, že celý region sleduje ve velkém hlavně čísla, čísla nakažených lidí v regionu. Zprvu stoupala hlavně ta spojená s Litovlí a Uničovem, kde už týden zažívají izolaci od okolí. V sobotu a také v neděli však vzrostly počty potvrzených případů koronaviru také na Prostějovsku. Aktuálně už je jich plný tucet, tedy dvanáct! Konkrétně nakažení jedinci ale nebyli bezprostředně identifikováni.

Například v sobotu byl zjištěn první případ v Nezamyslicích. Jak ale upozornil starosta Vlastimil Michlíček, dotyčný se po městysi v poslední době vůbec nepohyboval a nebyl tedy důvod k panice. Více případů ale přibylo během dne a během neděle. Někteří pacienti pak byli převezeni do brněnské fakultní nemocnice. „Dva pacienti, jejichž stav se zhoršil, byli převezeni do Brna na specializované pracoviště,“ potvrdila Radka Miloševská, mluvčí společnosti Agel, pod níž spadá prostějovská nemocnice. K nedělnímu večeru tam byla hospitalizována desítka lidí.
V neděli pak bylo zřízeno druhé odběrové místo v areálu nemocnice. „Jde o drive thru odběrové místo. Bude ale také určeno jen pro pacienty odeslané lékařem nebo hygienikem,“ uvedla Miloševská. V tomhle případě lidé nebudou muset k provedení testu ani vystoupit z auta. Primátor města František Jura tuto aktivitu, s níž pomohla také 601. skupina speciálních sil Armády ČR, později přes internet ocenil.
Několik novinek pak upřesnil také hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Jedna se týká informací. „Je zde dohoda, že nebudeme informovat o výskytu koronaviru podle jednotlivých obcí. Nechceme, aby lidé v nich pak byli zbytečně vystaveni tlaku,“ uvedl hejtman. Závisí tak nyní hlavně na vedeních obcí, jak své sousedy budou informovat. Hejtman zároveň sdělil, že aktuálně není v přípravě rozšíření izolované oblasti na Litovelsku, která na jihu téměř sousedí s Prostějovskem. Popsal pak ještě jednu změnu. „Od pátku mají praktičtí lékaři možnost poslat pacienta na rychlotest. Ten určí, zda je, nebo není v tu chvíli nakažen, což se pak následným výtěrem může potvrdit,“ dodal Okleštěk s tím, že kraj nechává zbudovat v každé nemocnici odběrové místo.
Pacienti a potenciálně nakažení lidé nicméně musí počítat s následnou karanténou. Přísné podmínky ale platí pro veškerou veřejnost. Lidé aktuálně musí nosit roušku na všech veřejných prostranstvích, na nošení je pak upozorňuje například městská policie. Lidé bez roušky jsou vykazováni z obchodů, nemohou využít ani služeb MHD. Omezené je také srocování na veřejnosti. Firmy pak postupně zavádí různá opatření, některé obchodní řetězce se třeba musí vypořádat s odchodem brigádníků, jiné pociťují menší počet zakázek. Nejpostiženější skupinou jsou ale aktuálně živnostníci, kteří se mnohdy nyní ocitli bez příjmů.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...