- 26. březen 2020
- 826x
Prázdné stoly, zamčené dveře, omluvné vzkazy na vchodových dveřích. Restaurace, bary a pohostinství se na Prostějovsku změnily k nepoznání. Na dveře řady z nich sedá prach, zejména však na všechny společné prostory v nich. Některé se tak potýkají s nemalými problémy.
„Máme otevřené okénko. Řešíme teď resty a objednávky, co byly na dorty. Jsme tak na dvaceti až třiceti procentech tržby,“ prozradila Večerníku Jana Petříková, majitelka palačinkárny. Na její podnik se nepřilepila smůla poprvé. Provoz částečně musela omezit v době rekonstrukce náměstí Spojenců. Nyní se ale jedná o vážnější ohrožení provozovny fungující více než pět let. „Ještě před více než týdnem jsme si nakoupili, máme plné ledničky surovin, nebyla ještě karanténa. A teď se snažíme je nějak využít, aby se všechno nezkazilo,“ utrousila Petříková ustaraným hlasem.
Na Prostějovsku se pak restaurace a podobné provozovny popraly s omezeními různě. Některé ponechaly otevřená okýnka nebo dveře a dál v omezené míře fungují. Takovým případem je rychlé občerstvení Gastro v Netušilově ulici. Před provozovnu přibyla velká tabule vábící kolemjdoucí například na koleno nebo guláš. Dva velké nápisy upozorňující, že se zde stále vaří, přibyly také u prostějovského Šnyttu v Mathonově ulici.
V omezeném režimu fungují i jinde, třeba Pizzerie U Hradeb nadále nabízí rozvoz jídla. „Rozvoz funguje, zájem je zhruba standardní. Ztráty určitě budou, ale nemáme to spočítané,“ konstatoval majitel Josef Horák. Podobně jednají také v Hrubčicích v místním pohostinství u Drábka, které je známé pro své velice chutné jídlo. „Restauraci jsme samozřejmě museli zavřít. Rozvoz ale funguje normálně dál bez omezení. A to třeba také důchodcům do okolních vesnic,“ uvedl majitel Jaroslav Drábek. „Určitě se ale současná situace promítne,“ posteskl si.
S podobnými trably se srovnává Restaurace U Slona v Němčicích nad Hanou, kde je nově otevírací doba od 11.00 do 15.00 hodin. Zcela naopak zavřely třeba restaurace ´Na hřišti´ ve Smržicích nebo vegetariánská restaurace Koza zůstala celá. U rozvozu zůstala řada jiných podniků, například restaurace Na Kovárně či Amici a další rozvozci nejen pizzy. Prodej kebabu se z Tria přesunul na Žižkovo náměstí.
Jedno je při pohledu na prázdné restaurace však jasné. Ať se k současným omezením majitelé postavili jakkoli, dopad na tržby bude ohromný. A některé podniky to může existenčně ohrozit.