Dobré odpoledne, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V Otaslavicích už rozdávají vlastnoručně vyrobené roušky
Starosta M. Hýbl: „Solidarita mě dojala, ale přišla i kritika...“

V nelehkých časech se vždy ukáže pravý charakter. To v „Metlích“ platí dvojnásob. Nejenže se sám starosta již více než týden stará o potřeby místních seniorů, kterým se snaží nakoupit nebo vyzvednout potřebné léky a dovézt je až domů. Od předminulého víkendu se rozhodla skupina obyvatel, na jejímž počátku stáli manželé Horákovi, že začne pro obyvatele šít roušky.

Během pár dnů se přidala řada dobrovolníků a z počátečních desítek roušek jich nyní denně produkují a rozdávají až čtyři sta. Drtivá většina obyvatel si nemůže tento postoj obce vynachválit. Najdou se ale i kritici, kterým je očividně nouzový stav ukradený. „Všechno vzniklo předminulý víkend, kdy s nápadem šít roušky přišli manželé Horákovi. Za pár hodin se k nim přidala Lenka Rušilová, že bude stříhat látky, když musela zavřít kadeřnictví. Poté se zapojila mateřská škola, která začala chystat roušky nejen pro veřejnost, ale také pro malé děti,“ popsal zrod dobročinnosti otaslavický starosta Marek Hýbl. „První den jsme měli asi pětadvacet roušek. Nejprve jsme je rozdělili lidem na obecním úřadě a ve dvou obchodech s potravinami, aby byli chráněni, následně přišli na řadu důchodci. V pátek jsme již rozdali pro veřejnost 350 roušek. Vše je samozřejmě zdarma. Budeme stále pokračovat, abychom alespoň takovým způsobem dokázali chránit naše občany,“ přidal odhodlaně.
O tom, že obec se snaží pro obyvatele dělat maximum, vypovídá i fakt, že již čtrnáct dní funguje linka přímo na starostu, prostřednictvím které mohou senioři požádat o vše potřebné, co v této těžké době potřebují. Starosta tak objíždí starší obyvatele obce, předává jim objednané nákupy a vyzvednuté léky. V posledních dnech jim také dovážel právě vyrobené roušky. A jak sám říká, jde nyní o to nejmenší, co se pro druhé dá udělat.
Ještě před týdnem v obci netušili, že se šití roušek tak rozjede, ale během pár dnů se výroba více než zdesetinásobila. Šití bude pokračovat i nadále, vše zatím zůstane v rámci obce, aby všichni měli i další náhradní roušku. „Chtěl bych velice poděkovat všem našim spoluobčanům, kteří se takto zapojují a snaží se pomáhat svým blízkým a přátelům. Samotného mě až dojalo, jaká solidarita v těchto krušných časech v naší obci je,“ neskrývá příjemný pocit první muž obce.
Zmínil také problémy, které musí v současné době řešit. Jedním z nejhorších je nedostatek dezinfekčních prostředků. „Vláda po nás chtěla, abychom uvedli, kolik budeme potřebovat dezinfekčních prostředků na dobu třiceti dnů. Místo potřebných pětadvaceti litrů nám přišly dva litry dezinfekce a litr Sava...“
Starosta chápe, že momentálně jde o opravdu nedostatkové věci. Co ovšem vedení obce mrzí daleko více, je kritika směřující ke chvályhodné iniciativě spoluobčanů. „Ještě bych chtěl zmínit, že nepřišly pouze pozitivní ohlasy, ale byli jsme za tyto kroky také kritizováni. Jeden nejmenovaný studovaný člověk nám zaslal e-mail, který se nedá ani zveřejnit, nejde na něj ani odpovědět... V krizových situacích, jako je tahle, se přesně ukazuje, jakou má kdo povahu. A bohužel i u nás se najdou lidé, kteří kritizují takovou prospěšnou věc,“ bere situaci s nadhledem starosta Marek Hýbl.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...