Dobré odpoledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Po základních, středních a následně také vysokých školách na řadě míst zavřely také mateřské školy. Prostějov se je rozhodl zavřít plošně začátkem uplynulého týdne, jinde už naopak školky přestaly fungovat s předstihem. Například Čechy pod Kosířem ji uzavřely už 12. března, jiné přestaly fungovat od pondělí 16. března. „Máme zavřeno, přihlásilo se málo dětí,“ potvrdila ředitelka ZŠ Smržice Jana Gulaková.

Prostějovský plošný zákaz na sebe nenechal čekat. I když už před ním to na mnoha místech vypadalo, že školky budou muset zavřít samy, neboť kvůli pandemii nebyl ze strany rodičů zájem. „Jak se situace zhoršovala, tak rodiče své děti odhlašovali. Na pondělí jsme měli přihlášeno ještě devět dětí, přišly ale jen dvě,“ prozradil například Magda Vedmochová z MŠ Žešov. Na dotaz, zda ji konečné uzavření školek překvapilo, odpověděla: „Ani ne.“
Také v jedné z největších školek v Prostějově, na ZŠ v ulici Melantrichova, museli přerušit provoz. I když i tam ještě před uzavřením rostly počty dětí zůstávajících doma. „Situace okolo koronaviru se u nás začala projevovat, když rodiče postupně odhlašovali své děti a brali si buď volno, nebo ošetřovné. V úterý jsme měli ve školce jen sedm dětí při kapacitě sto osmnáct dětí,“ uvedla zástupkyně ředitele pro předškolní výchovu Jiřina Klemešová. Už před uzavřením ale školka podle jejích slov dbala na to, aby se hygiena maximálně dodržovala. „Dokoupili jsme dezinfekční mýdla, i prostory byly více dezinfikované. Děti jsme rozdělili do menších skupinek po šesti, kromě zahrady jsme jinam ven nechodili,“ vypočítala Klemešová.
Školky tak mají načas uzavřeno, rodiče pak zase postaráno o zábavu doma. Na Facebooku už se množí vtipy o tom, jaké to je mít děti místo ve školce nebo ve škole na starost 24 hodin denně nejen o víkendech. Rodiče se navíc museli rozhodovat, jak situaci vyřešit. „My to máme tak, že měla virózy i s počínajícím zápalem plic v lednu, šla pak do školky a opět onemocněla. Má moc slabou imunitu se svou nemocí, tak se v tom plácáme. Byla jsem pořád na ošetřovném,“ uvedla například jedna z maminek Martina. Sama navíc poznala problém i z druhé strany, pracuje totiž ve školství. „U mě v práci budeme jen s bezdětnými kolegyněmi a doma bude s manželem, který má stejnou nemoc jako dcera. Drží se tak doma. Nevíme, jak dlouho to tak vydržíme,“ přidala v rozpacích.

Uzavření jeslí

Počínaje čtvrtkem 19. března až do odvolání jsou v Prostějově uzavřeny také jesle. „Dle aktuálních informací jsou přítomny pouze 4 děti, rodiče potvrdili, že jsou schopni zajistit si na další dny hlídání,“ vysvětlil Jan Krchňavý, náměstek prostějovského primátora.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...