Dobré dopoledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Kulturní a sportovní akce byly mezi prvními, koho koronavirová epidemie postihla. Dne 10. března vláda vyhlásila zákaz konání akcí s účastí nad sto lidí. Kluby a sportovní svazy tak měly na vybranou: buď hrát zápasy bez diváků, nebo sezónu ukončit či přerušit. O pár dní později bylo ještě hůře, začal platit zákaz akcí nad třicet lidí a zároveň také zákaz vstupu na sportoviště. U řady sportů se tak rozhodlo.


Výjimkou je ale například fotbal, jehož sezóna je oproti řadě dalších sportů specifická. Po zimní pauze se totiž právě březnem rozjížděly okresní, krajské a celostátní soutěže. Fotbalová sezóna je totiž oproti těm u většiny dalších sportů teprve v polovině. Fotbalisté nicméně zareagovali rychle. Už 12. března oznámila Fotbalová asociace České republiky, že přerušuje soutěže. A o necelý týden později pak slíbila, že týmy žádající o podporu při výchově mládeže nepřijdou zkrátka.
„Rozhodli jsme se dát klubům ještě čas až do 31. března pro splnění podmínek této mimořádné finanční podpory. Po tomto termínu bude do týdne vyplacena klubům druhá vlna této podpory," uvedl předseda FAČR Martin Malík. Podobně jsou na tom regionální soutěže. I ty jsou do odvolání pozastaveny, což se dohromady dotklo zhruba čtyř desítek klubů z Prostějovska. Zatím se čeká, jak se situace v České republice vyvine.
Jinde už naopak rozhodnutí padlo. Například Česká florbalová unie už sezónu předčasně ukončila s tím, že předseda ČFBU označil. A předčasně tak zmizely ze sportoviště zhruba dvě stovky hráčů tří týmů z Prostějovska: SK K2 Prostějov, FBC Playmakers Prostějov a TJ Sokol Kostelec na Hané-HK. Nejméně se situace dotkla „A“-týmu SK K2 Prostějov, který stihl základní část dohrát předtím, než omezení vstoupila v platnost. Jiné týmy nebo sporty takové štěstí neměly.
Příkladem může být házená. Soutěže v ní jsou přerušené, přitom například Prostějovu nevyšel start jarní části úplně špatně. „Myslím, že už se to nerozjede. Bohužel vyšší moc, my s tím nic dělat nemůžeme. Přednější je zdraví a my se tomu musíme podřídit,“ poznamenal za prostějovské házenkáře hrající druhou ligu Tomáš Jurík. Tým tak pravděpodobně zůstane poslední.
Sestup mu ovšem nehrozí, na rozdíl třeba od stolních tenistů Ondratic. Ti se nachází v tabulce čtvrtí od konce, neví ale stále, co s nimi bude. „Nejdřív to vypadalo, že při omezení na sto i na třicet lidí u akcí to nějak dohrajeme. Po dalších opatřeních je ale jasné, že se to nerozjede,“ povzdechl si za stolní tenisty Ondratic Jan Beneš. Nyní jeho týmu hrozí sestup z divize. „Bude se vyčkávat do třicátého dubna. Nám zbývá odehrát poslední kolo, kterým se můžeme definitivně zachránit, totéž v kraji platí pro Stražisko,“ připomněl. Připustil také, že je zde možnost celý ročník anulovat.
Problémy ale mají i další sporty, třeba ty individuální. Například lukostřelci museli vše zrušit. A podle slov donedávna předsedkyně Lukostřelby Prostějov Magdaleny Majarové je v ohrožení i olympiáda. „Mělo se střílet v Berlíně, kde se daly získat poslední body na olympiádu. A někteří naši střelci se chystali do Guatemaly,“ připomněla Majarová. Ji i další lukostřelce může těšit alespoň fakt, že se stihlo uskutečnit 30. MČR v halové lukostřelbě dospělých, na kterém navíc obhájil prostějovský Michal Hlahůlek titul mezi muži.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...