Příjemnou noc, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Skoro třicet tisíc lidí se ocitlo v izolované oblasti v západní části Olomoucka. Města jako Litovel nebo Uničov nyní nesmí prakticky nikdo opustit nebo do nich naopak vstoupit. U přístupových silnic jsou hlídané zátarasy, z okolí byly do oblasti povoláni policisté. Situaci se pak kromě státu, kraje nebo integrovaného záchranného systému snaží samozřejmě řešit i jednotlivá města. Jedním z nich je desetitisícová Litovel.

Večerník zkontaktoval starostu města Viktora Kohouta, aby coby člověk nejpovolanější osvětlil situaci ve městě, které je necelých 30 kilometrů od Prostějova. „Chod města je ve zvláštním režimu. Lidé se v pondělí probudili a vše bylo jinak, než známe, než jsme si představovali,“ sdělil na úvod redakci. Město i s okolím se aktuálně potýká s problémy: stejně jako v celé zemi jsou uzavřená sportoviště, většina obchodů a také kulturní zařízení. Omezení se ale oblasti přeci jen dotklo více. „Velký vliv to má hlavně na problémy se zaměstnavateli, protože mají své zakázky a mají své zaměstnance, kteří mají problém se dostat do práce a naopak. Pokud jsou tady z místa, tak to problém není, ale u dojíždějících to problém začíná být,“ uvedl starosta města.
Ten zhodnotil například zásobování. Kritické scénáře se zatím neprojevují, alespoň ne v obchodech. „Dodavatelé fungují v bezpečnostním režimu. To znamená, že obchody v omezené míře fungují s pracovní dobou,“ řekl mimo jiné starosta města známého především svým pivovarem. Horší je naopak situace s ochrannými pomůckami. „Na cestě je snad už nějaká zásilka. Lidé si ale šijí roušky doma, jsou různé spolky, dobrovolníci, kteří je distribuují. Máme tady zřízenou charitu, kteří se společně s dobrovolníky začínají starat o lidi, kteří mají problém se dostavit nebo mají svoje rodinné příslušníky v jiných městech. Snažíme se tak zajistit alespoň nákup,“ řekl k situaci, která panovala v Litovli v úterý. „Na druhou stranu lidé současný stav reflektují. Dávají si roušky, jakákoli ochrana je lepší než žádná, takže musím říct, že k tomu respekt je. Do obchodu se dle kapacity chodí ve skupinách, pečivo je balené v sáčcích. Podpora lidí je fantastická, v tomhle městě se objevila solidarita,“ dodal
Ohlédl se pak za pondělkem a úterkem. „Mám dobrou zprávu, že za poslední den nemáme potvrzený žádný nový případ. Na druhou stranu špatná zpráva je ta, že se nestíhají dělat vzorky. Spousta lidí, co byli v přímém kontaktu s pacientem a mají třeba teplotu, tak tady se ty vzorky nestíhají dělat. Proto zpoždění a nervozita,“ řekl starosta města, které zažívá podobnou, nezvykle liduprázdnou atmosféru jako centra jiných měst, ovšem s dávkou stresu navíc. „Čeká nás dvanáct dní, pro děti domácího vězení. To je dost nepříjemná záležitost, protože se vůbec nedoporučuje chodit ven na procházky. Jsme teď město duchů,“ povzdechl si starosta města a na závěr odpověděl, co by lidé v postižené oblasti nejvíce ocenili. „Bylo by potřeba, kdyby měl doma každý aspoň tři,čtyři roušky. Pokud by tu byla taková pomoc zvenčí, bylo by to fantastické – předání by se určitě dalo zajistit,“ doufá v solidaritu nejen místních Viktor Kohout.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...