Dobré ráno, dnes je čtvrtek 18.4.2024
svátek slaví Valérie,
zítra Rostislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Po takřka dvouměsíční pauze se na stránky PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku vrací oblíbený seriál, který je zaměřený na vše, co se týká regionální gastronomie. A v rámci předem daného harmonogramu jsme se již potřetí vrátili v čase a dnes tak pokračujeme ve speciální odnoži s příznačným názvem NÁVRAT ZPÁTKY.

Jak je už dlouhodobě známo, celý monitoring kolem gurmánství je rozdělen na dvě samostatné a vedle sebe probíhající části. Dlouhodobě se díváme „na zoubek“ jak restauracím, tak chceme uspokojit i ty z vás, kteří si raději zajdou spíše na pivo s utopencem než na večeři do komfortnější restaurace. Mezitím pro vás čas od času připravíme nějaké překvapení v podobě návštěvy pizzerie, vegetariánské restaurace, ale i Hanáckých slavností či vánočních trhů. Naposledy jsme ještě před letními prázdninami zavítali do letního občerstvení nebo chcete-li takzvaného kiosku. Už teď ale máme připraveny další zajímavé inspekce...
A jelikož historie celého projektu je už pořádně košatá, je správný čas si připomenout, že vše odstartovaly dvě pilotní části na konci roku 2016, abychom následně až na výjimky pokračovali v každém druhém týdnu až do června tohoto roku. Následně jsme vyhlásili prázdninovou a volební přestávku, kterou alespoň vyplnili dva comebacky – tedy návrat na místa, která jsme již v minulosti navštívili. To vše za účelem, abychom si po roce nebo i delší době ověřili, co všechno se v nich změnilo. Potěší nás, pokud si restaurace či hostince udrží úroveň, kterou jsme pochválili, popřípadě svoji úroveň zlepší ty, které jsme označili za průměrné, a to ať již počtem hvězd, nebo slovy. Jestliže pak svoji kvalitu zlepší podniky, kterými jsme nadšeni právě nebyli, budeme mít radost nejen my, ale určitě především samotní hosté.
A tak zatímco počátkem srpna jsme začali u jedné z nejnovějších restaurací s umístěním na náměstí T. G. Masaryka, odkud bylo jen pár desítek kroků do pizzerie U Hradeb, napodruhé jsme na konci druhého prázdninového měsíce navštívili dvě opravdu legendární místa - restauraci U Tří bříz a Hostinec Beseda. Dnes vám přinášíme nahlédnutí do Fiesty a k Dudkovi. Jak v celkovém součtu šestatřicátého pokračování našeho seriálu dopadly?
Kdo by chtěl znát hodnotitele PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, stačí kliknout na www.vecernikpv.cz a příslušný banner, pod kterým se skrývají potřebné informace i všech pětatřicet doposud zveřejněných dílů.

Restaurant - pizzerie - bar Fiesta
Již počátkem loňského roku jsme hodnotili tento populární prostějovský podnik a zaujala nás jak nebývalá nabídka jídel uvedených na lístku, tak především alkoholických nápojů, které se počítaly v jednotlivých kategoriích na desítky značek. Pochválili jsme profesionální vystupování a znalosti obsluhujícího. Když se polovina z naší hodnotitelské dvojice po několika dnech ve Fiestě zastavila znovu, aby si upřesnila některé údaje, zarazilo nás, že obsluha v jiném složení už zdaleka tak pečlivá nebyla... Později se k nám dostaly zprávy, že část personálu odešla do Pilsner Original Restaurantu, který se nově otvíral na náměstí a hledal lidi do svého týmu. Abychom si udělali vlastní názor na současný stav ve Fiestě, vypravili jsme se do restaurace, ale také pizzerie a baru na lehčí večeři.
Oproti naší loňské zimní návštěvě jsme s potěšením zaznamenali, že i ve Fiestě „vyšli“ v letním období se stolky a židličkami na chodník, tak jako to činí v řadě jiných podniků. V teplém pozdním odpoledni bychom rádi využili této nabídky, kdyby ovšem nebylo plně obsazeno jednou rozvětvenou a dosti hlučnou rodinou. Uvnitř tak plno nebylo, jen hluk tam byl úplně stejný, tentokrát z hudebního kanálu velkoplošné obrazovky. V restauraci by nám to vadilo, ale k baru něco takového patří a u pizzerie lze přimhouřit oči.
Na obsluhu jsme nemuseli dlouho čekat a objevila se ještě jednou dřív, než jsme stačili prostudovat jídelní lístek. Překvapilo nás, že od loňského jara značně zchudl, odhadem na třetinu. Nevíme přesně, co k redukci vedlo, jestli málo hostů, kteří si vybírají z celé knihy a s tím související nezájem o některé položky, nebo personální problémy v kuchyni (jak jsme si mohli přečíst z vylepené vývěsky u vchodu, podnik hledá kuchaře), ale nezbylo nám nic jiného než vybírat z nepříliš širokého menu. Pouze nabídka pizzy zůstala rozsáhlá – napočítali jsme okolo tří desítek variant. Jeden z nás nakonec zvolil klasické těstoviny alla Carbonara, aby porovnal svůj osvědčený domácí recept s dílem profesionálů, druhý zvolil rovněž klasiku - pizzu Margherita. K tomu speciál z Budvaru a dvoudeci rozlévaného vína Frankovka z Lechovic.
Z porovnání úpravy těstovin vyplynuly určité rozdíly. Chuť byla shledána velmi dobrou a diskuse, zda těstoviny Carbonara připravovat se smetanou či bez smetany, byla odsunuta na příště. Pizza z kamenné pece byla rovněž taková, jaká by měla být. Ani přesušená, ani ve středu nedopečená. Sortiment piva (kromě zmíněného speciálu z Budvaru Staropramen, Stella Artois a Hoegaarden) není rozsáhlý, ale víceméně hosta uspokojí. Nabídka vína se omezuje bohužel na vinařství Lechovice, odkud pocházelo i rozlévané víno, které svému konzumentovi věru žádné potěšení nepřineslo.
Krátké čekání na jídlo jsme vyplnili studiem nápojového lístku. S potěšením jsme přijali, že jeho rozsah se nezměnil a nadále si můžete objednat rumy, whisky, burbony, shortdrinky, longdrinky i nealkoholické nápoje z udivujícího a v Prostějově určitě největšího nápojového lístku. Minule nás mráz donutil okusit jeden z méně známých karibských rumů a ještě dnes na něj s láskou vzpomínáme, tentokrát jsme si ve třicetistupňovém horku tuto radost odepřeli. Ale v zimě se určitě zastavíme a necháme si poradit...
A na závěr to nejlepší - kromě nebývalé škály lihovin mají ve Fiestě i přímo luxusní WC.
Resumé Večerníku:
Nabídka stálého „jídeláku“ se sice zmenšila, ale z poledního menu zůstala co do rozsahu i ceny stejná. Při obědě se tak včetně hlavního chodu pořád vejdete i s polévkou do stokoruny, případně za tři další varianty si musíte pár desetikorun doplatit. Kvalita kuchyně je pořád slušná. Obsluhovala nás mladá děvčata, nevíme, jestli by nám poskytla například zasvěcený výklad k jednotlivým cizokrajným rumům, kterého se nám dostalo loni v únoru, ale stěžovat si nemůžeme. Až na drobnou chybičku v koordinaci při přebírání objednávky, která se lehce přihodí i jinde, nemáme personálu co vytknout. V tomto případě zůstává ohodnocení zachováno.
***

Hostinec U Dudka
Při minulé návštěvě, což bylo počátkem zimy 2017, jsme navštívili hostinec oblíbený zvláště mezi cyklisty a lidmi z jeho bližšího okolí, a sice U Dudka v Krasicích. Přestože období tehdy nebylo pro naši návštěvu tím nejvhodnějším, atmosféra podniku v nás zanechala velmi příznivý dojem. Rozhodli jsme se tedy zařadit jej mezi ty podniky, které v rámci naší akce „hodnotitelé se vracejí na místo činu“ hodláme prověřit.
Tentokrát jsme zvolili termín umožňující se podívat, jak si hostinec vede za plného provozu. Rtuť teploměru ukazovala 27 °C, hodinky pak čas 17:30. Vzhledem k tomu, že grilovat se začíná kolem sedmnácté hodiny, byl nejvhodnější čas zastavit se na večeři z grilu a zároveň doufat, že nebude problém s místem u stolu.
Již na první pohled jsme registrovali řadu změn. Při příchodu nás zaujala po pravé straně nově otevřená zastřešená zahrada. V zimě prázdný dvůr byl zaplněný dlouhými stoly a lavicemi, přičemž i posezení v zastřešené zadní části venkovního prostoru zůstalo zachováno. A kdo by se nechtěl kochat venku, může tak učinit samozřejmě uvnitř. Kapacita míst u stolu se tím zvětšila možná až na dvojnásobek. O to víc nás zajímalo, zda se tento prostor zaplní a jak úspěšně zvládne obsluha uspokojit hosty...
Sami jsme ještě měli možnost vybrat si místo podle svého gusta, a to v rohu dvora, s výhledem na celou venkovní plochu i kryté prostory. Sedělo tam odhadem asi dvacet hostů, těch ale rychle přibývalo, za hodinu už si nikdo moc vybírat nemohl. A když jsme odcházeli, bylo plno, přičemž naše místa zůstala neobsazená jen několik vteřin.
Dvě servírky se po place pohybovaly opravdu velmi hbitě. Výběr piva je v podstatě stejný, jaký jsme popsali minule: Svijany, Krakonoš z trutnovského pivovaru, Šumavský kout, Radegast, celkem sedm druhů piv. Zvolili jsme pro nás méně obvyklé značky, desítku Kout a Krakonoše. Potěšilo nás, že jsme i tentokrát dostali každé pivo ve značkové sklenici, dobře vychlazené, navíc velmi rychle.
Jídlo z grilu si musíte zajít objednat k přístavbě s grilem v levé části dvorku. Nabídka i s cenami je vyvěšená a je tak rozsáhlá, že je trochu problém, co mlsnému jazyku dopřát. Zvolili jsme marinovanou krkovičku, vysoké žebro a vepřový jazyk, jako přílohu porci grilované zeleniny. Obsluha nám zvolený sortiment předvedla, mohli jsme si vybrat i velikost porce. Za čtvrt hodiny jsme si přišli vyzvednout krásně vonící maso, které jsme si podle naší tradice nechali rozdělit na dva talíře. Jídlo bylo dokonale připravené i ugrilované.
A jedna poznámka nakonec. Naše kritika, že rozlévané víno v prostějovských podnicích má většinou bídnou kvalitu, v tomto případě neplatí. Modrý Portugal u Dudka není žádný medailový pozdní sběr, ale je slušný, dobře se pije a do tohoto prostředí se hodí. Možná je to tím, že Krasice jsou tak trochu dál od centra Prostějova...
Resumé Večerníku:
Naše návštěva, která měla prověřit, jestli jsme minule nepřecenili naši chválu a udělené čtyři hvězdy v době slabého zimního provozu, dopadla pro hostinec velmi úspěšně. A nakonec i pro nás. Přestože bylo plno, obsluha stíhala, udržovala si přehled, komu by bylo vhodné nevtíravě nabídnout další nápoj, nenechávala na stole prázdné sklenice. Na skvělé maso z grilu budeme prostě a jednoduše ještě dlouho vzpomínat. Zde je třeba ocenit dokonalost. Jsme toho názoru, že když si to kuchař či provozovatel zaslouží, má chválu slyšet. Dáváme ještě o jednu hvězdu více!
*****

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...