Příjemnou noc, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Dnes už podesáté. Takové malé narozeniny slaví v tomto vydání stále více oblíbenější seriál PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku o gastronomii, v němž nahlížíme pod pokličku místních restaurací, hostinců a premiérově také pizzerií. Jak jsme vás již několikrát informovali, celý monitoring je rozdělen na dvě samostatné, vedle sebe probíhající části. „Na zoubek“ se díváme nejen regionálním restauracím, ale chceme uspokojit i ty z vás, kteří si zajdou spíše na pivo než na večeři do komfortnější restaurace. V tomto jubilejním dílu jsme pak učinili malou odchylku a navštívili zařízení, které je „něco mezi tím“... Ještě než vstoupíme do jeho dveří, shrňme si, že vše odstartovaly dvě pilotní části na konci uplynulého roku, třetí dějství jsme vám přinesli v lednu, a pokračovali i druhý měsíc roku 2017. Březen pak vyplnily další dva díly, stejně tak tomu bylo i v dubnu a nikterak ochuzeni nejste ani v květnu. 

A bude tomu tak i nadále. Na stránkách nejčtenějšího regionálního periodika se v letošním roce našeho dvacátého výročí budete s touto novinkou setkávat i nadále pravidelně. Věříme, že vás zaujme a jeho úroveň bude stoupat. Navíc se bude už brzy bojovat o zajímavé výhry. Oceňovat budeme jak samotné provozovatele, tak i čtenáře. 

Kdo by chtěl znát hodnotitele PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, stačí, když klikne na www.vecernikpv.cz a příslušný banner, pod kterým se skrývají potřebné informace i všechny dříve zveřejněné díly. Teď už ale pojďme do další restaurace, která vám určitě není neznámá...

 

Jako devátý přišel na řadu podnik s názvem: PIZZERIE U HRADEB PROSTĚJOV


Než se rozhodnete vstoupit...

Problém s parkováním mít nebudete. Přímo naproti přes silnici souběžně s hradbami se nachází největší parkoviště v centru města, tudíž nějaké to volné místo se zde vždy najde a večer už je jich opravdu hodně.  Výjimkou jsou jen dny, kdy je v kině Metro 70 nebo v divadle vrcholně atraktivní program a parkoviště zaplní auta návštěvníků těchto kulturních zařízení.

Pizzerie má v neděli a pondělí zavřeno, po ostatní dny je začátek otevírací doby stanoven na jedenáct hodin, podnik zavírá v jedenadvacet hodin, v pátek o hodinu později.  

Již z dálky je patrné, že se blížíte k pizzerii či podobně neformální menší restauraci. Průčelí situované do Školní ulice poblíž budovy magistrátu tvoří skleněné tabulky ve dřevěných rámech, což působí teple a přívětivě. Vchodem po jejich pravé straně, kolem vystaveného jídelního lístku s kompletní nabídkou toho, co můžete čekat uvnitř a zároveň si zkontrolovat, jestli ceny odpovídají obsahu vaší peněženky, se dostáváte dovnitř.

 

Interiér

Vstupní část tvoří čtvercová místnost se čtyřmi stoly, po levé straně je „velín“, tedy pult, za kterým vládne a odkud vyráží ke stolům „velitelka“ podniku - pokud právě nečepuje pivo nebo nepřipravuje kávu či účet.

Další prostory pro hosty se nacházejí v hloubi pizzerie. Pokud vidíte, že v první části je plno, musíte se vydat od vchodu rovně dozadu, přičemž míjíte po levé straně pec na bukové dřevo. U ní se obvykle činí kuchaři, takže když se posadíte v této části, můžete pozorovat přípravu vaší pizzy přímo „on line“. A je-li i zde obsazeno, zbývají ještě místa v poslední části.

Zařízení je klasické: masivní dřevěné stoly i židle, příbory připravené v dřevěné krabičce, stoly bez ubrusů.

 

Co pizzerie nabízí...

Jako v každém pravém podniku svého druhu naleznete nabídku na velkém a ve fólii zataveném jídelním a nápojovém listu na stole. Nabídka je rozsáhlá: tři desítky různých pizz klasických (Margherita, Funghi, Quattro formaggi nebo Capricciosa) i méně klasických (například s kuřecími kousky a omáčkou barbecue, kuřecími kousky tandori, s plátky hovězí svíčkové nebo dokonce s restovanými bramborovými plátky). 

Pizza je nabízena ve dvou velikostech: o průměru 28 nebo 33 cm a cenách u větší pizzy od 105 Kč (Margherita) do 170 Kč (Salmonata, Pollino). Následuje devět těstovinových jídel v hodnotě okolo 120 korun, výjimku tvoří s krevetami nebo uzeným lososem. Levnější jsou ne často vídané těstoviny penne s cukrem a mákem, které potěší hlavně děti. A konečně si můžete objednat velký salát určený k lehkému obědu nebo večeři, ceny se pohybují rovněž okolo 120 korun. Ingredience, ze kterých se skládají, jsou atraktivní - můžete zvolit varianty s kuřecím masem, uzeným lososem, tuňákem, krevetami nebo také s červenou řepou a kozím sýrem.

K pití si můžete objednat jedenáctku Mušketýra z Krušovic nebo Starobrno, světlý ležák nebo černou desítku. Nápojový lístek obsahuje i všechny základní lihoviny, z těch lepších (a dražších, ale ne neúměrně)  Jägermeistra, Jacka Danielse nebo irskou whiskey Jameson.

Nabídka vín není příliš široká, ani bychom to v pizzerii nečekali, ale sortiment nás potěšil. Po dlouhé době jiné víno než z vinařství Lechovice a hned ze dvou vinařství s dobrým zvukem: z Vína Rakvice a vinařství Žůrek. A další potěšení: víno dostanete za ceny, které patří k neformálnímu posezení v pizzerii.

 

jak nám chutnalo...

Poté, co jsme zahnali prvotní žízeň černým Mušketýrem, jehož chuť nás plně uspokojila, nastalo těžké rozhodování, co si dáme. Shodli jsme se na pizze, co také jiného testovat v pizzerii? Horší bylo rozhodování, kterou z rozsáhlé nabídky vybrat...

Nakonec jsme zvolili jednu klasickou Quattro formaggi a jednu neklasickou, nazvanou Sorpresa neboli Překvapení. Náplň sýrové pizzy tvořily kromě rajčatové omáčky a oregana sýry mozzarella, hermelín, niva a parmazán. Sorpresa obsahovala kromě rajčatové omáčky mozzarellu, špenát, kozí sýr, cherry rajčátka, červenou řepu a vlašské ořechy.  

Negativně naladěné čtenáře asi zklameme, ale obě pizzy byly skvělé. Mimo toto hodnocení jsme ještě zkusili pizzu s uzeným tuňákem a pizzu s krevetami a náš dojem byl úplně stejný.

Objednaný Dornfelder, pozdní sběr ročníku 2015 z Rakvic za příjemných 255 Kč, patřil k těm nejlepším červeným vínům domácí provenience, na které jsme v poslední době narazili. A určitě byl nejlepším červeným vínem, které jsme zatím pili v prostějovských restauracích.

 

Kvalita servisu

S neutuchající energií a přehledem se po „place“ pohybovala provozovatelka pizzerie. Vybrala nám vhodně situovaný stůl, i když bylo plno a bylo nutné uskutečnit menší přesun dvou hostů. Byla trpělivá, když nám dlouho trval výběr z jídelního lístku. Mladé servírky už tak suverénní nebyly, ale žádný problém se neobjevil ani v jejich servisu.

Místo úlevy

Na záchod musíte projít celou dlouhou pizzerií dozadu. Označení je viditelné a srozumitelné. Toalety nepředstavují žádnou designovou lahůdku. Jsou sterilním vykachlíkovaným prostorem, kde uspokojíte svoji více či méně naléhavou potřebu, aniž byste s potěšením spočinuli okem na stylovém řešení tohoto místa. Zkrátka obyčejné místo úlevy z již trochu vzdálených let, ale na rozdíl od tehdejší doby čistější.

Shrnutí - celkový dojem

Pizzerie U Hradeb nabízí všechno, co od slušného podniku očekáváte: dobrou pizzu i něco dalšího - rychlou obsluhu, neformální, ale slušné jednání personálu, rozumné ceny. Za významný bonus považujeme velmi dobře pitelné víno za skvělou cenu, s čímž jako milovníci vína máme zatím v hodnocených restauracích trochu problém. 

Návštěvu pizzerie můžeme vřele doporučit pro neformální nebo rodinnou večeři. I když trochu s obavou, že bude ještě víc plno než v době naší návštěvy, jediným problémem se tak stane volný stůl. 

A abychom nezapomněli: pokud se vám nechce opustit teplo domova a máte na pizzu chuť, Pizzerie U Hradeb inzeruje rozvoz zdarma.

Pověst o nejlepší pizze v Prostějově nelhala, alespoň podle nás. Pokud máte v oblibě jinou, názor vám nebereme. Výborná pizza, rychlá a vstřícná obsluha, dobře pitelné víno, tak ale zapůsobila Pizzerie U Hradeb na nás a proto se oprávněně těší nadprůměrnému hodnocení, které si bezesporu zaslouží...

 

21 triapulhvezdyCO TO ZNAMENÁ:
5 hvězd – EXCELENTNÍ
Nemělo to jedinou chybu. Jídlo, obsluha, prostředí i další služby na vysoké úrovni. Ani při opakované návštěvě se nenašlo nic, co by nás zarazilo. PROSTĚJOVSKÝ Večerník vřele doporučuje fajnšmekrům.

 

4 hvězdy - VELMI DOBRÉ
Jen maličko chybí k úplné dokonalosti. Jídlo i servis na vysoké úrovni. Pokrmy jsou připraveny s invencí a z kvalitních surovin. Příjemný interiér, absolutní čistota všech prostor je samozřejmostí. Bez obav, že si trhnete ostudu, sem lze pozvat i nejvzácnější hosty.

 

3 hvězdy – DOBRÉ
Průměr po všech stránkách. Trochu invence při přípravě pokrmu by neuškodilo. Na druhou stranu porce zasytí a nezpůsobí žaludeční újmu. Prostředí slušné, obsluha se snaží. Je sice na čem pracovat, ale pozváním do tohoto podniku neurazíte.

 

2 hvězdy – SNESITELNÉ
Sem doporučujeme zajít jen tehdy, nemáme-li nic jiného na výběr. Menu nemělo žádný nápad. Dojem se snažila vylepšit ochotná obsluha, ale kde nic není... Stěží zde strávíte příjemný večer a ve dvou už určitě ne. Jako by se zde již před lety zastavil čas. 

 

1 hvězda – VYHNĚTE SE
Na zdejší místo bychom nepozvali ani svého největšího nepřítele. Jídlo bylo mdlé, nevábně vypadající a žaludek si je dlouho pamatoval. Také interiér byl, stejně jako jídlo, nevábný. Obsluha se ani nesnažila atmosféru místa zpříjemnit.

 

A JAK VÁM SE LÍBÍ V PIZZERII U HRADEB?
HLASUJTE NA WWW.VECERNIKPV.CZ, NEBO NÁM MŮŽETE NAPSAT
OLOMOUCKÁ 10, PROSTĚJOV
 
Pokračování seriálu v podobě 11. dílu z restaurace „KOZA ZŮSTALA CELÁ“ najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 5. června


OSTATNÍ DÍLY NAJDETE ZDE:

Dnes počtvrté se potkáváme na místě, které má za cíl podívat se na zoubek nejen regionálním restauracím, ale už brzy také místním hostincům. Vše odstartovaly dva díly na konci uplynulého roku, třetí dějství nového seriálu PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku jsme vám přinesli v lednu, dnešní sondou pak uzavíráme první kvarteto.

A jak jsme předeslali, na stránkách nejčtenějšího regionálního periodika se v letošním roce našeho dvacátého výročí budete s touto novinkou setkávat stále více pravidelněji. Věříme, že vás zaujme a jeho úroveň bude stoupat. Navíc se bude bojovat o zajímavé výhry. Oceňovat budeme jak samotné provozovatele, tak i čtenáře. Na samém konci pak dojde i na finanční odměny.

Kdo by chtěl znát hodnotitele PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, stačí když klikne na www.vecernikpv.cz a na pravé straně najde příslušný banner, pod kterým se skrývají všechny potřebné informace i tři dříve zveřejněné díly. Teď už ale pojďme do restaurace, „U Tří bříz“ už jsou asi netrpěliví...

...........................................................................

Jako čtvrtý přišel na řadu podnik s názvem:

RESTAURACE U TŘÍ BŘÍZ PROSTĚJOV

FOTO STÁHNOUT Z WEBU

Než se rozhodnete vstoupit...

Tentokrát jsme se vypravili do restaurace, která si slušné renomé získala širokou nabídkou jídel denního menu za více než příznivou cenu a možností konání oblíbených rodinných oslav či firemní večírků. Jmenuje se „U Tří bříz“. Jestli se tam břízy někdy nacházely nebo snad ještě někde v okolí nacházejí, jsme si nikdy dříve nevšimli, a vzhledem k nastupující tmě to nebylo možné zjistit ani  v době naší návštěvy. Neformálně je mezi zákazníky používán také název ´Na Kopečku´, dříve bylo vžité ještě označení ´V Sakristii´, neboť nedaleko je kostel sv. Petra a Pavla.

Restaurace je umístěna v přízemí nemovitosti postavené v sedmdesátých letech minulého století. Provozovány jsou zde i takzvané objekty občanské vybavenosti, tedy obchody a restaurace. Nejlepším řešením je přijít pěšky, poměrně velké parkoviště v bezprostřední blízkosti totiž slouží hlavně obyvatelům přilehlého domu, a jen výjimečně tak naleznete místo k zaparkování.

Jak se stalo naším zvykem, nejprve jsme si chtěli prohlédnout internetové stránky. Přestože na nich existuje odkaz Menu PV, web hlásil: „stránka nebyla nalezena“. Náhoda to nebyla, ani opakované vyhledání v příštích dnech nepřineslo jiný výsledek. Z tohoto důvodu naše příprava tentokrát spočívala „pouze“ v absolvování rodinných oslav kulatých narozenin příbuzenstva a několika večeří při příležitosti výročních schůzí turistického oddílu...

Interiér

Vstupujeme vchodem řešeným ve stylu architektury z dob vzniku stavby. Vítají nás skleněné tabule v chladných hliníkových rámech, načež se dále ubíráme chodbou kolem záchodů, kterou se snaží „zútulnit“ reklamní panely s fotografiemi obložených mís z produkce restaurace. Dostáváme se do části, která by se dala nazvat výčepem. Po levé straně se nachází nejprve z poloviny zavřený salonek pro patnáct až dvacet osob i docela estetický barový pult s pípou.  Zbytek místnosti je zařízen jednoduchým vybavením běžného výčepu. Při naší návštěvě zde bylo poněkud nakouřeno. Nekritizujeme to, myslíme si, že každý hospodský má mít právo rozhodnout se, jaké zařízení bude provozovat, stejně tak každý návštěvník má mít právo rozhodnout se, kam půjde. Po 30. květnu 2017 však bude rozhodnuto za hospodské i návštěvníky... Naše návštěva proběhla večer, v poledne je zde kouření zakázáno.

Architekturu sedmdesátých let nezapřou ani další prostory restaurace.  Velký sál byl budován pro racionální nasycení masového množství strávníků, nikolv pro zážitkovou gastronomii v intimním prostředí. Ve stejném duchu jsou řešeny i salonky - sklo, hliník, dlažba, strohost stěn...

Co restaurace nabízí...

O nabídce poledního menu je zmínka v úvodu, výběr v příznivých cenových relacích je pravidelně obměňován. Poutač umístěný na chodníku u silnice láká projíždějící motoristy na jednu nebo dvě akce dne. O návštěvníky zřejmě nouze nebude...

Stálý jídelní lístek, ze kterého jsme čerpali, je obsáhlý, nabízí dvanáct druhů jídel z vepřového masa, třináct z kuřecího masa, šest druhů pokrmů z ryb, devět bezmasých jídel a půltucet druhů zeleninových salátů pojatých jako hlavní chod, přílohové jsou pak uvedeny samostatně.

Všechny restaurace nemusí nabídkou uspokojit pana Pohlreicha, ale zde by se asi vyřádil. Hovězí maso úplně chybí, s ním zřejmě i klientela se zájmem o jídlo vyšší cenové relace. Pozastavili jsme se ale nad tím, že všechna bezmasá jídla jsou jen smažená. Dopředu litujeme vegetariánsky orientované návštěvníky a ty děti, které maso v oblibě také právě nemají.

Zkrátka jídelní lístek jako poplatný době vzniku restaurace... I názvy jídel tomu odpovídají, naštěstí jsou pod vznešenými názvy uvedeny hlavní ingredience, ze kterých se příslušný chod skládá. Alespoň něco, co v sedmdesátých letech vůbec nebývalo zvykem. A ještě jedna změna. V části věnované rybám jsou kromě (mraženého) filé dvě jídla z lososa, který je také výdobytkem porevoluční doby. Tedy ne že by tehdy neexistoval, jen prostě v tuzemsku nebyl...

Chcete-li oběd nebo večeři zakončit sladkou tečkou a nejste-li právě milovníkem zmrzlinových pohárů se šlehačkou, máte smůlu. Nebo vlastně štěstí, ušetříte svému tělu značnou dávku kalorií.

Na jídelním lístku jsme objevili jen vína rozlévaná. V daný moment nám to vyhovovalo vzhledem k tomu, že jeden z nás přijel autem. Restaurace sice disponuje také nabídkou lahvových vín, avšak díky zkušenosti z nedávné rodinné oslavy jsme věděli, že sortiment není široký a nevychlazená vína mnoho potěšení konzumentům nepřinesla.

  

Jak nám chutnalo

Předkrmy „U Tří bříz“ nevedou, takže jsme tentokrát měli jednodušší rozhodování a mohli hned přistoupit k hlavnímu chodu. Po krátké poradě s vrchním jsme zamítli jeho doporučení smažených jídel a zvolili sami. Objednali jsme jedenkrát kapsu Venecia, a to z kuřecích prsou plněných italskou šunkou, sušenými rajčaty a sýrem, druhá objednávka zněla na Kosířskou jehlu, což představoval špíz s kousky vepřového masa, slaninou, cibulí a klobásou. Pomineme-li dnes už velice „retro“ znějící nic neříkající názvy a univerzální oblohu ze syrové zeleniny, ze které guru české gastronomie Zdeněk Pohlreich leze po zdech, bylo jídlo velmi slušné, i když ne nijak mimořádné. Hlad byl zahnán, žaludek si nestěžoval, druhý den si však už nevzpomenete, co že jste to vlastně jedli...

K lítosti druhé motorizované poloviny mohl jen jeden z nás ochutnat zmíněná rozlévaná vína. Volba padla na červený Portugal a Tramín, který, jak se ukázalo, došel a byl po dohodě nahrazen odrůdou Chardonnay. Káva představovala restaurační standard.

Kvalita servisu

Personál byl přátelský, ale nikoliv nevhodně familiární. Vrchní několikrát nevtíravě položil dotaz, zda něco nepotřebujeme, vždy včas, abychom si objednali další nápoje. Humornou situaci jsme zažili s jinak ochotnou číšnicí. Podle vyšitého znaku na vestě ški zřejmě o učnicí, která místo objednaného Tramínu červeného přinesla červené víno, ale poté, co jsme si vyjasnili terminologii, sama zčervenala a asi osmkrát se nám omluvila. Paradoxem bylo, že Tramín červený stejně k dispozici nebyl...

Místo úlevy...

Toalety se nacházejí hned vedle vchodu, přestože ve srovnání s minulostí udělaly krok vpřed co do čistoty, a půl kroku co do vybavenosti, jsou stále řešením umístěné do pivnice z roku 1970. O minimální intimitě při konání potřeby nemůže být ani řeč, alespoň na pánském WC, dámské jsme neměli možnost posoudit. V minulosti poměrně nedávné byly vylámané kliky u kabinek a jediné umyvadlo bez kohoutku, což je nyní napraveno.

Shrnutí - celkový dojem

Prostor „U Tří bříz“ je zejména restaurací pro oběd v polední pracovní přestávce, popřípadě pro klasické posezení u piva. Mimochodem podle vyvěšených diplomů dobře ošetřeného litovelského. Doporučit by se dala i pro nepříliš náročnou rodinnou oslavu, rozhodně však ne pro intimní večeři zamilované dvojice. I když jsme takový pár pro tentokrát nepředstavovali, ani volba mezi hlučným a zakouřeným výčepem verus ohromným sálem, ve kterém jsme seděli sami, neposkytuje právě příjemné prostředí.

Prostějovská restaurace „U Tří bříz“ má dobrou šanci stát se vyhledávanou v případě, že přijde do módy retro styl socialistické éry. I kdyby jídlo bylo famózní, prostory jeho úroveň chtě nechtě nad průměr nemají šanci dostat. V první větě resumé však nejde o žádnou ironii, v bývalé NDR tento styl již slaví úspěchy. Stejně tak ne každý Prostějovan potřebuje nezbytně k obědu luxus. Otázkou je, zda-li stále častější mínění spadají spíše k jídelně, vyhovuje majitelům...

Proto tentokrát udělujeme...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...