Dobrý večer, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tak, a pokračujeme! Po prvním listopadovém dílu vám dnes nabízíme pokračování nového klání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku. Definitivně tak odstartoval již dlouho očekávaný průzkum po restauračních zařízeních na území celého regionu. Jak jsme předeslali, na stránkách nejčtenějšího regionálního periodika se budete v příštích týdnech setkávat s pravidelným - a upozorňuje že NEZÁVAZNÝM - seriálem hodnoticí prostějovské restaurace, hostince i hospůdky. A časem dojde třeba i na kavárny.

Od nového roku vás čeká avizovaný čtrnáctidenní horizont, v případě vašeho zájmu jsme připraveni otevírat dveře rovnou v každém čísle nejčtenějšího regionálního periodika. Věříme totiž, že vás seriál zaujme a jeho úroveň bude stoupat. Navíc se bude bojovat o zajímavé výhry. Oceňovat budeme jak samotné provozovatele, tak i čtenáře. Na samém konci pak dojde i na finanční odměny.
Zopakujme si, kdo že vzal na sebe úlohu hodnotitele PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku? Jedná o dvojici přátel, která ze zřejmých důvodů nebude veřejnosti prozrazena. Veškeré návštěvy totiž budou probíhat v utajení, náhodný bude i výběr samotných zařízení. Obě osoby jsou však již více než tři roky hostem místních restaurací a hostinců, aby jednak poznala i ty, do kterých zatím nikdy nevkročila, což byl ostatně prvotní důvod pravidelných návštěv. Tím dalším je pak skutečný zájem všech hostů, kteří chtějí při dobrém jídle a sklence pokud možno dobrého vína strávit pár hodin v příjemném hovoru na témata zajímající obě strany.
„Synonymum RaS neznamená, že se ujímáme úlohy dnes již zaniklého řemesla, známého z historie našich měst, načež výsledkem naší činnosti bude likvidace restaurace, která nám padne pod ruku a nepadne do oka a do úst. Pouhá náhoda tomu chce, že počáteční písmena našich jmen evokují tento význam,“ říkají. „Máme v úmyslu restaurace hodnotit z pohledu průměrného návštěvníka, tj. bodrého Prostějovana, který si rád dopřeje dobré jídlo a pití a nehodlá při placení účtu zruinovat sebe a svoji rodinu. Zároveň chápe, že existuje určitý rozdíl mezi luxusní restaurací v centru Londýna a v centru Prostějova. Chápeme také, že si nepochutnáme na ústřicích a svíčkové Wellington za cenu utopence a guláše pro bojovníka s ´pěti´,“ dodávají s úsměvem a vzkazem, že sice nechtějí být přísným Zdeňkem Pohlreichem, na druhou stranu nikoho však šetřit nebudou! „Zdůrazňujeme, že naším záměrem není někoho skandalizovat, ale spíše upozornit a vyzdvihnout, proč některou restauraci navštívit. Na druhé straně poukázat na to, co možná vedení podniků a jejich personál nevnímají. Takzvané provozní slepotě totiž časem podlehne každý, ale host, který do restaurace vstoupí poprvé, si určitě nedostatků všimne.“

Než se rozhodnete vstoupit...

Restaurace La Marco je poměrně mladým podnikem a nachází se trochu mimo hlavní pěší i dopravní trasy; její jméno proto řadě Prostějovanů mnoho neříká. A mnozí z těch, pro které tato menší restaurace na Skálově náměstí, jen dvě minuty chůze od samého středu města, není úplně neznámá, ji mají zaškatulkovanou jako „hezká a kvalitní, ale hodně drahá“. Občas sem zavítáme na polední menu, před nějakým časem ještě v rámci naší tour po restauračních zařízeních Prostějova i na večeři a jeden z nás zde absolvoval rodinnou oslavu. A tak jsme se rozhodli zkontrolovat, co se oproti našim minulým návštěvám změnilo.
Nejprve jsme se podívali, jak se restaurace prezentuje na svých webových stránkách. Dojem byl poněkud rozpačitý. Jsou sice solidně graficky zpracovány, obsahují aktuální informace týkající se denního menu i stálého jídelního lístku, ale působí dojmem, že kromě aktualizace těchto informací si s jejich udržováním nikdo hlavu neláme. Možná to má nějaký utajený smysl, ale nepodařilo se nám pochopit, proč ještě v listopadu visí na stránkách „aktuální“ sdělení, že restaurace bude 28. a 29. října uzavřena a popis tradičního poledního menu na prostějovské hody. A pokud si rozkliknete nápis NOVINKY, naleznete zde informace nejen o akcích současných, ale i těch „aktuálních“ pořádaných od roku 2013. Možná je to míněno tak, že z hlediska historie lidstva se vlastně jedná o novinky.
Facebook je na tom úplně stejně. Kromě vesměs pozitivních reakcí návštěvníků zde najdete pozvánku na Halloween party, ale co víc: polední menu na každý den opět už od roku 2013.
S parkováním poblíž restaurace je potíž. Ale stejně jsou na tom restaurace v centru měst úplně všude nejen u nás, ale i v zahraničí. Tuto nejbližší službu nabízí placené parkoviště mezi Palackého a Mlýnskou ulicí, popřípadě parkoviště ve Školní ulici. Parkování před sokolovnou je na povolení nebo za pokutu.
Restaurace má otevřeno od pondělí do čtvrtka do 22 hodin, na konci týdne o hodinu déle. I v La Marcu, ostatně jako v téměř všech prostějovských restauracích, je v neděli zavřeno.

Interiér

Pokud jste tento podnik ještě nenavštívili, pak vězte, že vás při vstupu překvapí vkusně vyladěný designový interiér laděný do šedých odstínů. Po pravé straně od vchodu se nachází barový pult, táhnoucí se téměř po celé délce místnosti, za ním v podsvícených skleněných policích vidíte (téměř) celou nabídku lahví světových značek. Levou polovinu místnosti zabírají tmavé stoly, na nichž se dobře vyjímá kompletní prostření, pravděpodobně určené pouze pro večerní provoz. Místnost uzavírá velké osvětlené akvárium. Navazující menší prostor skromnějšího vzhledu bývá využit v době většího počtu hostů, pravidelně je tomu tak v poledne. Dle řešení patří interiér určitě k tomu nejlepšímu, co lze v restauracích v Prostějově najít.

Co restaurace nabízí...
Stejně jako do většiny restaurací v Prostějově, tak i do La Marco můžete zavítat v poledne na denní menu. Je sice asi o dvacet korun dražší, než bývá v kraji zvykem, ale za své peníze dostanete náležitou protihodnotu. A o tom, že si i spořiví Hanáci našli cestu do této restaurace, svědčí fakt, že v létě byla venkovní terasa v poledne plná. Poté, co se venku ochladilo, bývá plno uvnitř. Každý den restaurace v denním menu nabízí polévku a pět druhů hlavních jídel, jedním z nich bývá pravidelně salát. Cena za polední menu se pohybuje od 90 do 120 Kč a zahrnuje i polévku, jako příjemný bonus karafu vody s plátkem citronu a snítkou máty.
Stálý jídelní lístek obsahuje 6 druhů předkrmů v cenovém rozmezí od 60 do 150 Kč, tři druhy polévek, pět salátů jako hlavní chod za 99 až 179 Kč, tři jídla z ryb a plodů moře, rozsáhlou škálu steaků hovězích, vepřových i kuřecích, 5 těstovinových jídel a čtyři druhy dezertů.
Vína pocházejí ze Šlechtitelské stanice Velké Pavlovice, výběr není rozsáhlý, ale vybrat mezi jakostními víny a pozdními sběry se dá.
Forma jídelního lístku i lístku, ze kterého vybíráte ostatní nápoje kromě vín, odpovídá podobě restaurace. U vinného lístku zaujme formát i provedení, naopak je tomu se skutečností, že z produkce dodavatele je k dispozici pouhý zlomek vín; na každé stránce máte sice možnost přečíst si zajímavosti o jednotlivých vínech, ale k dispozici je pouze jedno z nich.

Jak nám chutnalo
Z předkrmů jsme zvolili ten, se kterým jsme se v letos hodnocených restauracích ještě nesetkali. Přitom se jedná o předkrm jednoduchý jak na použité suroviny, tak na přípravu, příjemný, co se chuti týče, a takový, který vás nezasytí natolik, že k hlavnímu chodu přistupujete s obavami, jestli jej vůbec zvládnete.
Abychom dlouho nenapínali: objednali jsme si mozarellu zapečenou v plátku anglické slaniny, s oblohou z rukoly. A jak je naším zvykem, o předkrm jsme se rozdělili. S volbou jsme byli spokojeni. Předkrmu nebylo co vytknout, slanina strávila pod grilem přesně takovou dobu, aby se tučná část plátku rozpustila a stala se křupavou a mozzarella se neroztekla. Úprava na talíři odpovídala prostředí: vyladěný design interiéru plně korespondoval s předloženým chodem.
Vzhledem k tomu, že restaurace La Marco se prezentuje jako inspirovaná středomořskou kuchyní, jeden z našich objednaných chodů představovaly tagliatelle (široké a dlouhé nudle) s grilovaným lososem a smetanovou omáčkou s čerstvým koprem, kapary a strouhaným italským sýrem. Poté, co jsme se u obsluhy ujistili, že z ryb a plodů moře jsou opravdu k dispozici pouze losos a mušle, padl výběr na kuřecí steak s houbovou omáčkou a s na kostičky nakrájenými opečenými brambory.
K pití jsme zvolili suchý jakostní tramín červený, ale napřed jsme si ověřili z údajů uvedených na láhvi, že se jedná skutečně o suché víno, abychom neopakovali chybu z minulého hodnocení, kde se tramín ukázal být extrémně sladkým.
Oba chody byly servírovány na stejně kvalitní úrovni jako předkrm. Těstoviny na velkém hlubokém talíři, v množství na hranici zvládnutelnosti. Kvalita na pohled velmi lákavá prvním dojmem neskončila. Těstoviny uvařené přesně, lososa nebylo třeba hledat pomocí lupy a jeho maso bylo šťavnaté, jen lehce solené, aby vynikla přirozená chuť rybího masa, kapary příjemně doladily celkovou chuť. Zkrátka tomuto chodu nebylo co vytknout.
Kuřecí steak byl měkký, houbová omáčka znamenité chuti. Obloha spočívající v několika lístcích salátu vkusně uspořádaná. Opečené kostičky brambor zasloužily mírné přimhouření oka, pár z nich strávilo na pánvi o chvíli déle, než bylo třeba, tuku z jejich přípravy se mohlo také dostat na talíř méně, vedle houbové omáčky to působilo rušivě.
V závěru večeře nastal ještě jeden rušivý moment; zněla reprodukovaná hudba o síle větší, než aby působila jako decentní kulisa v pozadí.
Vzhledem k naší naplněnosti nedošlo na vyhlédnuté dezerty vystavené ve skleněném chladicím stojanu vedle vchodu. Příště je určitě vyzkoušíme.

Kvalita servisu
Obsluhovala nás mladá číšnice, její vystupování bylo nevtíravé, pohotové, přicházela vždy přesně v okamžiku, kdy jsme ji potřebovali. Nabídla se, že zajde do kuchyně zjistit, jestli by nebyla v denní nabídce ryba neuvedená na jídelním lístku, jídelní lístek totiž tuto možnost připouštěl.
Během naší návštěvy byl podnik zaplněn ani ne z poloviny, takže časový prostor pro pozornou obsluhu měla, ale chceme věřit tomu, že ani při plnější restauraci není servis méně kvalitní. Vše doladila bezvadná úprava obsluhujících děvčat, do které patří například i dokonalý make-up.

Místo úlevy...
K toaletám musíte projít chodbou poté, co vyjdete označenými dveřmi z restaurace. Jsou na stejně vysoké designové úrovni jako celá restaurace a možná na nejvyšší úrovni z prostějovských restauračních zařízení vůbec.

Shrnutí - celkový dojem
Do restaurace La Marco bychom se nerozpakovali pozvat zahraničního obchodního partnera, přesto jí k úplné dokonalosti pár kroků chybí. Pokud se na webových stránkách denně aktualizuje polední menu, nemůže být tak velkým problémem udržovat v aktuálním stavu i oddíl Novinky. A pokud novinek není tolik, aby stačily aktualitami zaplnit příslušné stránky, stačilo by pro prezentaci toho, co se v minulosti povedlo, najít jiný název. A ten jídelní lístek vedený od roku 2013 na stránkách Facebooku...
Restaurace, která se hlásí k inspiraci středomořskou kuchyní, by měla mít v nabídce větší sortiment rybích jídel než dvě z ryb dostupných v každém supermarketu plus mušle. Předposlední připomínka se týká prezentace vín: vinný lístek je velký a textově obsáhlý, problémem ale je, že uvádí a popisuje vína, která nejsou v nabídce. Chápeme, že předtištěný lístek o mnoha stranách velkého formátu poskytl dodavatel vína, ale v tak kvalitní restauraci to vypadá levně, jakoby ubrusy byly potištěny logem některého globálního výrobce piva. Snad se na nás ve Velkých Pavlovicích nebudou zlobit, víno každopádně umí!
A poslední kritické slovo se týká odkládání kabátů. Nikde ve světě ve slušné restauraci „nepotkáte“ kabáty a bundy pověšené na opěradlech židlí. V podniku dříve uváděném jako IV. cenová skupina se to ještě snese, i když..., ale v restauraci, kde předkrm stojí víc než jinde oběd z denního menu, to vypadá hodně a hodně nepatřičně. Při naší návštěvě jsme byli jediní, kteří si pověsili kabáty na prázdný stojan s ramínky poblíž vchodu, hosté od dalších dvou stolů měli bundy a pláště za sebou na opěradlech, rukávy couraly po podlaze a lehce překážely při obsluze. Co takhle vystihnout chvíli, než si hosté začnou odkládat a přispěchat za nimi s ramínkem v ruce? Možná by stačilo jen požádat, aby si hosté odložili na stojan.

HODNOCENÍ:
Pokud přimhouříme oči nad výše uvedenými nedostatky a oceníme kvalitu jídla, obsluhy a interiéru, a pokud začleníme restauraci La Marco do kontextu prostějovských restaurací, můžeme bez obav navrhnout udělení 3,5 hvězdy.
09 lamarco hvezdy



CO ZNAMENÁ CO!
5
Nemělo to jedinou chybu. Jídlo, obsluha, prostředí i další služby byly na vynikající úrovni. Ani přes opakovanou návštěvu nebylo nic, co by nás zarazilo. PROSTĚJOVSKÝ Večerník doporučuje všem fajnšmekrům!
4
Ještě se malinko více usmát a byla by to podtržená jednička. Zde jsme našli služby na vysoké úrovni, hosté by si neměli na nic stěžovat. Jídla jsou podávána ve kvalitní podobě, host je v čistém prostředí. Skvělá volba!
3
Průměr po všech stránkách. Pokrmy byly viditelně z prášku, ruka domácí kuchyně by neuškodila. Na druhou stranu porce byly jako pro pořádného chlapa, člověk odcházel s plným břichem a navíc z čistého prostředí.
2
Tak tady jsme se jen horkotěžko drželi. Menu nemělo žádný nápad a porce byly spíše dětské. Dojem se snažila alespoň trochu vylepšit ochotná obsluha, ale pokud dostanete na stůl špatně umytou sklenici, nenaděláte nic...
1
Na zdejší místo bychom nepozvali ani svého největšího nepřítele. Špína nebyla jen na záchodě, ale i k jídlu, aby si člověk přinesl vlastní rukavice. Porce byly malé, nevábně vypadající a chuť byla slušně řečeno mdlá. Sem NE!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...