Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Během ledna se celkový počet uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji oproti minulému měsíci zvýšil o 1 209 osob na 32 267, přičemž počet hlášených volných pracovních míst vzrostl o 649 a podíl nezaměstnaných osob vzrostl o 0,3 procenta. K 31. lednu 2016 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR), krajská pobočka v Olomouci, celkem 32 267 uchazečů o zaměstnání (UoZ) a poprvé od dubna 2015 tak překonal počet nezaměstnaných hranici dvaatřiceti tisíc osob. Nejedná se však o nic překvapujícího...

„V zimních měsících dochází vždy k výraznému nárůstu nezaměstnanosti. Pozitivní je, že současná lednová hodnota je nejnižší od roku 2009! Ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 je nynější počet nezaměstnaných nižší o 8 288 osob, což činí dvacet procent,“ prozradil Jaroslav Mikšaník z analýzy trhu práce Úřadu práce České republiky, krajské pobočky v Olomouci s tím, že z celkového počtu bylo 30 641 dosažitelných UoZ ve věku 15 až 64 let.

„V lednu nezaměstnanost roste pravidelně a letos tomu nebylo jinak. Došlo k postupnému útlumu sezónních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství. V souvislosti s tím stoupl počet mužů, přicházeli i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Také část živnostníků přerušila své podnikání,“ vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „V meziročním srovnání ale stále zaznamenáváme rekordní hodnoty v pozitivním slova smyslu - počet uchazečů o zaměstnání klesá a počet volných pracovních míst se naopak zvyšuje. Růst české ekonomiky tak nadále pokračuje.“ V nadcházejících měsících by měla nezaměstnanost s největší pravděpodobností stagnovat nebo, s rozjezdem jarních sezónních prací, opět klesat. V této souvislosti očekává ÚP ČR také nárůst volných pracovních míst.

V průběhu ledna bylo v Olomouckém kraji nově zaevidováno 4 547 uchazečů o zaměstnání, z toho 693 osob, které přišly do evidence Úřadu práce z důvodu ukončení svého samostatného podnikání na živnostenský list. Počet nově registrovaných byl o 223 osob nižší než v předchozím měsíci a zároveň o 665 nižší než v lednu roku 2015. Z evidence během ledna odešlo celkem 3 338 uchazečů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). Bylo to o 867 osob více než v předchozím měsíci a zároveň o 309 osob méně než před rokem.

„Vývoj v jednotlivých okresech Olomouckého kraje byl podobný - ve všech nezaměstnanost vzrostla,“ konstatoval Mikšaník. V absolutních číslech se nejvíce zvýšila v okrese Olomouc (o 447 lidí); naopak k největšímu procentuálnímu nárůstu došlo v okrese Jeseník (o 8 %). Prostějov je na tom už tradičně s čísly 192 osob a 4,7 procenty nejlépe. V meziročním srovnání počet uchazečů v Olomouckém kraji klesl o 8 288 osob (tj. 20 %); přičemž nezaměstnanost klesla ve všech okresech. Největší relativní meziroční pokles nezaměstnanosti vykázal okres Prostějov - počet nezaměstnaných se tam snížil o 27 %. I když na Olomoucku došlo k největšímu absolutnímu meziročnímu poklesu počtu UoZ (o 2 574 osob), procentuálně se jednalo o podprůměrnou hodnotu (- 18 %).

„Na konci ledna bylo v evidenci ÚP ČR, krajské pobočky v Olomouci 15 069 žen, tj. 47 % z celkového počtu UoZ. V evidenci bylo dále 3 905 osob se zdravotním postižením (12 %) a 1 436 absolventů škol a mladistvých, tj. 4 % z celkového počtu UoZ. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 9 010 UoZ, tj. 28 % všech uchazečů vedených v evidenci. Podíl nezaměstnaných osob (tj. počet dosažitelných UoZ ve věku 15 - 64 let k obyvatelstvu stejného věku) vzrostl o 0,3 p. b. na 7,3 %, což je v rámci ČR opět třetí nejvyšší hodnota – hned za Ústeckým (9,2 %) a Moravskoslezským krajem (8,7 %). Většina okresů Olomouckého kraje vykázala vyšší PNO než je republiková hodnota (6,4 %) - jedinou výjimkou je Prostějovsko, kde PNO je o 1,3 p. b. nižší než v ČR. Jesenicko a Přerovsko mají hodnoty PNO vyšší než Olomoucký kraj a v celorepublikovém srovnání se nacházejí v první pětině okresů s nejvyšší nezaměstnaností (na 6. a 13. místě),“ vyčetl z čísel Jaroslav Mikšaník.

PNO v okrese Olomouc je i na začátku roku 2016 vyšší než v okrese Šumperk (tato situace poprvé nastala v dubnu 2015 - v předchozích 10 letech byla nezaměstnanost na Olomoucku vždy o 1 – 2 p. b. nižší). Podíl nezaměstnaných žen v Olomouckém kraji vzrostl na 6,9 %, u mužů na 7,7 %.

K 31. 1. 2016 jsme v Olomouckém kraji evidovali celkem 6 561 volných pracovních míst. Počet volných míst byl tedy o 649 vyšší než v předchozím měsíci (tj. + 11 %), ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku byl počet VM vyšší dokonce o 3 196 (tj. + 95 %). Na jedno volné pracovní místo připadalo v Olomouckém kraji 5 uchazečů. V tomto ukazateli existují mezi jednotlivými okresy poměrně výrazné rozdíly - nejvíce nezaměstnaných připadá na jedno volné místo v okrese Jeseník - devět, naopak nejméně na Prostějovsku - čtyři.

„Na konci ledna Úřad práce v Olomouckém kraji evidoval celkem 818 volných pracovních míst pro kvalifikované dělnické strojírenské profese jako soustružníky, zámečníky, svářeče a nástrojaře, mechaniky a opraváře strojů, což je dvanáct procent z celkové nabídky. Druhou nejžádanější profesí byla obsluha jiných pojízdných zařízení s 409 místy, tj. šest procent - jednalo se zejména o skladníky, jeřábníky, strojníky, traktoristy a obsluhu vysokozdvižných a paletovacích vozíků. Nadále byla stále vysoká poptávka zaměstnavatelů i po řidičích nákladních automobilů (zejména do kamionové dopravy - 281 míst, tj. čtyři procenta,“ uvedl dále referent z analýzy trhu práce krajské pobočky ÚP v Olomouci. Velký zájem byl i o zaměstnance z oblasti služeb - prodavače (323 míst, tj. 5 % z celkového počtu VM), kuchaře (205), číšníky a servírky (199). Zaměstnavatelé dále hledají i řemeslníky z oblasti stavebnictví (323 míst - 5 %), montážní dělníky (237 míst - 4 %), s odstupem pak ještě strážné (167) a pracovníky pro výrobu oděvů (107). „Pro zájemce se základním vzděláním a pro pomocné a nekvalifikované profese bylo na konci ledna k dispozici celkem 1 101 volných míst, což je sedmnáct procent z celkové nabídky, z toho 275 míst připadalo na pomocné pracovníky ve výrobě a 158 míst pro uklízeče. Naopak zájemcům s vyšším vzděláním byla k dispozici zejména místa techniků v různých průmyslových oborech - celkem 168 míst,“ informoval Jaroslav Mikšaník. Dále se ve větší míře objevily i nabídky práce pro obchodní zástupce a pracovníky z oblasti finančnictví, pojišťovnictví a prodeje realit (322 míst, tj. 5 %). Poměrně vysoký počet míst byl určen zájemcům o práci administrativního charakteru – evidovali jsme celkem 460 pracovních nabídek do administrativy, různých call center a informačních služeb (7 %). V rámci aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) bylo v lednu 2016 prostřednictvím finančních příspěvků podpořeno 557 uchazečů o zaměstnání. V průběhu ledna nebylo nahlášeno žádné větší hromadné propouštění. V únoru očekáváme spíše stagnaci nezaměstnanosti, nevylučujeme ani mírný pokles.

V rámci celé České republiky k 31. lednu 2016 evidoval Úřad práce ČR 467 403 uchazečů o zaměstnání. To je o 14 285 více než v prosinci 2015 a o 88 788 méně než v lednu 2015. Podíl nezaměstnaných osob vzrostl oproti prosinci 2015 na 6,4 %. Meziročně se o více než 45,5 tis. zvýšil počet volných pracovních míst.

pdfkoment01_2016_kraj.pdf

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...