Dobré ráno, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

35 para_uvodFOTOGALERIE Měsíce příprav se vyplatily, organizaci jednadvacátého mistrovství světa ve skupinové akrobacii, desátého mistrovství světa v uměleckých disciplínách a prvního Světového poháru v rychlostním parašutismu tým pořadatelů zvládl. Po pondělním slavnostním zahájení se sice po většinu úterního i středečního dne snášely na prostějovské letiště dešťové kapky a nedalo se létat a skákat, pak se ovšem vyčasilo, rozjezdová dráha oschla a soutěže vygradovaly podle plánu během sobotního dopoledne a odpoledne. Večer si pak všichni mohli užívat slavnostního předání trofejí a závěrečného ceremoniálu.

 „Jsem spokojen, dopadlo to celkem dobře. Nejdůležitější je bezpečnost a můžu říct, že za více než tři a půl tisíce seskoků jsme měli jen jeden odhoz padáku, a to dneska téměř ve finálovém kole. Takže fantazie a atmosféra úžasná. Všichni se navzájem povzbuzovali a užívali si to,“ radoval se zástupce ředitele závodu Miloš Sklenka. Samotné závody podle něj dopadly více méně podle očekávání, po celou dobu se ale bylo na co koukat. „Překvapení ani tak nebylo, dalo se to tak plus minus trefit. Takovou perličkou byl velký souboj v osmičkách, kde se muselo jít do rozeskakovacího tie-breaku,“ poukázal.

O cenné kovy se zápolilo v celkem sedmi kategoriích. Rychlostnímu parašutismu kraloval Švýcar Marco Widerkehr, vertikálním formacím, „čtyřkám“ žen a freestyle vládli Francouzi, v osmičlenné skupinové akrobacii se radovali Američané, „čtyřky“ Open se staly kořistí favorizovaných Belgičanů, zlato ve freefly brali Rusové. Toto soupeření sledovaly naživo i na připravených velkoplošných obrazovkách také početné skupinky fanoušků, zejména od čtvrtku do soboty byla parkovací louka doslova obsypána automobily. I na návštěvníky tak mohla dýchnout nevšední atmosféra setkání nejlepších mužů a žen ve svém oboru, mezi kterými ovšem nepanuje nevraživost ani přehnaná rivalita, místo toho spíše uvolněnost, dobrá nálada, ochota a vzájemná pomoc. To se dnes ve sportu až tak často nevidí.

HayaBusa neměla ve 4-Way soupeře

Nejpočetněji zastoupenou a tedy i nejprestižnější kategorií ve skupinové akrobacii se stala 4-Way Open, kde soupeří nejen mužské, ale i smíšené sestavy. Do ní nakonec zasáhlo rovných dvacet posádek, tu českou totiž vyřadilo zranění jednoho z členů formace. Od úvodního kola se na čele usadili belgičtí profesionálové HayaBusa a nikoho před sebe až do konce nepustili. O druhé místo spolu soupeřili Američané a Kanaďané, tento severoamerický souboj byl napínavý až do úplného konce. Úvodních osm soutěžních kol absolvovaly všechny týmy, do devátého prošla jen polovina z nich a finálové desáté kolo čekalo jen na šest nejlepších. Odstup čtvrté Francie a pátého Ruska se každým kolem zvyšoval, stejně tak narůstal náskok Belgie, hlavní pozornost tak mířila ke střetnutí o stříbro. Američané v jednu chvíli vedli již o sedm bodů, osmý skok jim ale moc nevyšel, ztratili i v devátém a před posledním výsadkem to tak bylo jen o dva body. Finiš ale zvládli lépe než jejich severní a východní sousedé a pozici vicemistra si pojistili. Náskok Belgie se na prvním místě vyšplhal až na jedenáct bodů.

„Čtyřkám“ žen vládla Francie

První z celkem tří zlatých medailí získala země galského kohouta ve skupinové akrobacii žen. Po prvním, druhém i čtvrtém kole sice ztrácela francouzská ekipa bod na Američanky, následující čtyři seskoky ale zvládly mnohem lépe a z mírné ztráty bylo rázem o deset bodů. Tak luxusní vedení už nepustily. O druhou pozici se Američanky strachovat nemusely, jejich odstup od ostatních byl astronomický a ve výsledku více než čtyřicetibodový. Stejně tak ani Velká Británie nemusela o cenný kov příliš bojovat. Po prvním kole sice na Kanadu ztrácela, poté už se ale poměr sil obrátil a rozdíl činil v průměru téměř bod a půl na kolo. Do ženského zápolení se vydalo celkem devět družstev, nechybělo mezi nimi ani to české ve složení Hana Opálková, Jiřina Klapková, Lenka Dvořáková, Miluše Vaňková a kameraman Robert Renč. Domácí tým se zařadil na osmé místo, které v poklidu uhájil, sedmá Austrálie byla vzdálena rovných deset bodů.

V „osmičkách“ rozhodl až tie-break

Na pouhý boj o stříbrnou a bronzovou medaili se hned od začátku změnila soutěž osmičlenných družstev. Spojené státy svým úvodním bodovým ziskem daly jasně najevo, kdo si přijel pro zlato, a bezpečně vyhrály každé z deseti kol. Z tohoto pohledu jim nejvíce vyšlo čtvrté a osmé pokračování, to své konto rozšířily o šestadvacet bodů. Mnohem větší záhadou tak bylo, kdo obsadí druhé a třetí a také čtvrté a páté místo. Těsně pod stupni vítězů si to mezi sebou rozdávaly Velká Británie a Nizozemsko. Tým ze země tulipánů byl téměř po celou dobu o bod či dva vepředu, po devátém seskoku se ale situace vyrovnala a ten závěrečný desátý určil, že Britové budou o jeden bod čtvrtí. Pomyslný boj o stříbro nerozhodlo ani deset klasických kol. Rusové totiž nedokázali využít slabšího momentu Francouzů v předposledním skoku a náskoku tří bodů, sami v úplném závěru tři body na Západoevropany ztratili. Rozhodlo tak až rozeskakování. V tie-breaku získali Rusové dvacet bodů a Francouzi jen devatenáct, stříbro tak putovalo na východ.

Titul z vertikálních formací jde do Francie

Těsnou porážku z předešlé disciplíny si Francouzi vynahradili v poslední z akrobatických disciplín – vertikálních formacích. Úvodní tři kola vyhráli vždy o tři či čtyři body a poté už jim nemuselo vadit, že hned třikrát získali Američané o špetičku bodů víc. Podobně jednoznačná situace brzy nastala i na druhém místě, když se v polovině závodu podařilo Američanům odpoutat od Kanaďanů. A další státy zatím zejména získávaly zkušenosti, čtvrtí Švýcaři totiž na vítěze ztratili téměř sto bodů. Zbytek startovního pole už byl velice vyrovnaný. Belgii a Velkou Británii dělil pouze jeden bod, Austrálii a Rusko dva.

Freefly bylo v desetinách

Početněji zastoupenou z uměleckých disciplín byla ta freeflyová, kde před kameramanem předvádí sestavy dva performeři. Jednotlivé státy do závodu nasadily až dva výběry, takže na stupních vítězů byly jen dvě vlajky. Pro zlato si doskákalo Rusko 1, další dvě místa připadla Francii. Na zlato to v případě lepší z její dvojice nevyšlo o pouhých devět desetin bodu, mezi oběma celky této parašutistické formace to bylo o bod a půl. Další pozice obsadila Velká Británie o půl bod před Norskem, na čtrnáctém místě soutěž dokončilo české družstvo Vendula Harasimová, Martina Rydlová, Petr Směšný. Do finálových dvou kol postupovalo jen osm nejlepších, ti zbývající tak odskákali jen pět kol – dvě s povinnými sestavami a tři volné. Naši reprezentanti byli dlouho patnáctí, v úplně posledním seskoku se ale o jednou desetinku dostali před Austrálii.

Freestyle ovládla Francie

Čistým soubojem mezi dvěma francouzskými posádkami vyvrcholila soutěž ve freestyle. S pomocí trojice připravených letadel se do oblak postupně vydala čtrnáctka týmů, nejtěsnější souboj byl o třetí a desátou pozici. Na přelomu první a druhé desítky rozhodl pátý skok o tom, že z dané čtveřice na tom nejlépe bude Německo, druhou desítku svorně začaly Slovinsko a Spojené arabské emiráty, které získaly na desetinu stejné bodové ohodnocení. Třináctá skončila Venezuela. Zlato brala Francie 1 před Francií 2, napínavé to bylo za nimi. Po prvních pěti kolech, která určila finálovou osmičku, na tom byli o desetinu bodu lépe Finové, poslední dva skoky ale zvládli lépe Rusové a bronz tak patří jim.

Nejlepší zvládl rychlost 500 kilometrů

Šestnáct odvážlivců se vydalo do nové, ale také atraktivní disciplíny – rychlostního parašutismu. V něm se snaží vyvinout co nejvyšší maximální rychlost, kterou hlídá přístroj.

Nejlépe si v tomto počínání vedl Švýcar Marco Wiederkehr. A ten také ve skoku číslo tři zvládl něco nevídaného – překonal pětisetkilometrovou rychlost a stanovil nový světový rekord 511,23 kilometru za hodinu. Ostatní tak mohli pomýšlet maximálně na stříbro. To se podařilo získat Němci Thomasu Moritzovi Friessovi, hned za ním se umístila jeho kolegyně Stephanie Hippová. A také ta se zapsala do světových tabulek. V jednom ze svých skoků totiž dokázala padat rychlostí 461,40 kilometrů za hodinu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...