Dobré odpoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Páteční odpoledne patřilo v Lucemburku – tedy v sídle Evropské volejbalové federace CEV – losování klubových pohárů starého kontinentu 2020/2021. Kvůli koronaviru se tento slavnostní akt konal v mnohem pozdějším termínu než obvykle. A tradičně se týkal i volejbalistek VK Prostějov, jež některou z evropských soutěží absolvují už třináctou sezónu v řadě za sebou.

Tentokrát byly Hanačky premiérově za existenci oddílu v Challenge Cupu, tedy v nejnižším poháru ze všech tří. „Dlouhých deset let jsme coby nejlepší ženský klub ČR působili mezi elitou v Champions League, poslední dva roky po ekonomických úsporách v CEV Cupu. A nyní jsme ze čtvrtého místa české UNIQA extraligy šli do Challenge Cupu, v nedokončeném ročníku vinou COVID-19 rozhodovalo o nasazení pořadí po dlouhodobé části,“ vysvětlil sportovní ředitel vékáčka Miroslav Čada.
Do Vyzývacího poháru (překlad) se nakonec přihlásilo sedmadvacet týmů z osmnácti zemí. Což znamenalo, že pro listopadové 1. kolo – šestnáctifinále bude mít pět celků volný los a do osmifinále postoupí přímo bez boje. Přesně tato výhoda potkala prostějovské družstvo, které se tak automaticky dostalo mezi šestnáct nejlepších kolektivů Challenge Cupu. „Tím, že jsme velice dlouho hrávali nejvyšší Ligu mistryň a v předchozích dvou letech pak CEV Cup, nasbírali jsme dost vysoký bodový koeficient. Navíc i Česká republika je na tom v ženské kategorii po téhle stránce docela dobře, tím pádem jsme se ocitli mezi pěticí nasazených. Z čehož máme určitě radost, zvlášť v současné koronavirem nejisté době máme aspoň jeden postup předem jistý,“ potěšilo Čadu.
Stejnou výhodu získaly francouzské VB Nancy, turecký Yesilyurt Istanbul, rumunská CSM Lugoj a maďarský Diamant Kapošvár. Všechny tyto mančafty včetně VK tedy očekávají své soupeře pro prosincové 2. kolo, jež vzejdou ze vstupních bojů. A koho můžou v osmifinále potkat svěřenkyně Lubomíra Petráše? Lepšího z dvojice Dinamo Bukurešť (Rumunsko) – FC Porto (Portugalsko). „O potenciálních protivnících zatím víme málo, bude ještě spousta času zjistit všechny potřebné informace. Obecně se však dá momentálně říct, že favoritem souboje mezi Bukureští a Portem je rumunské Dinamo, kde během minulé sezóny působila běloruská smečařka Tatsiana Markevich nastupující dříve za nás. Nechci takhle dlouho dopředu nic moc odhadovat, ale papírově asi budeme o něco slabší. Přesto se rozhodně popereme o účast ve čtvrtfinále, což by už byl hodně zajímavý úspěch,“ doplnil Čada.
A na koho v Evropě narazí další kluboví zástupci ČR mezi ženami? UP Olomouc v základní skupině Champions League vyzve Dinamo Kazaň (Rusko), Gorgonzolu Novara (Itálie) a Chemik Police (Polsko). V šestnáctifinále CEV Cupu jdou Šelmy Brno na Dritu Gjilan (Kosovo) a Olymp Praha na horšího z dvojice předkola Ligy mistryň Mladost Záhřeb (Chorvatsko) – Calcit Kamnik (Slovinsko). A TJ Ostrava potká v šestnáctifinále Challenge Cupu VS Riga (Lotyšsko).

Los šestnáctifinále Challenge Cupu žen 2020/21
(pavouk odshora dolů)

Pirane Brusno (Slovinsko) – Sanaya La Laguna (Španělsko), Alba Blaj (Rumunsko) – VBC Cheseaux (Švýcarsko), Dinamo Bukurešť (Rumunsko) – FC Porto (Portugalsko), VK Prostějov (Česko) přímý postup, AESCH Pfeffingen (Švýcarsko) – UKF Nitra (Slovensko), Vardar Skopje (Makedonie) – LPK Hämeenlinna (Finsko), TJ Ostrava (Česko) – VS Riga (Lotyšsko), Diamant Kapošvár (Maďarsko) přímý postup, OK Kaštela (Chorvatsko) – vítěz BVA Cupu, CSM Lugoj (Rumunsko) přímý postup, Gran Canaria (Španělsko) – Sport Sliedrecht (Belgie), VB Nancy (Francie) přímý postup, Ponta Delgada (Portugalsko) – Stara Pazova (Srbsko), UVC Graz (Rakousko) – ASKÖ Linec (Rakousko), Kanti Schaffhausen (Švýcarsko) – TK Kaunas (Litva), Yesilyurt Istanbul (Turecko) přímý postup.
Termíny šestnáctifinále jsou 10. až 12. listopadu a 24. až 26. listopadu, termíny osmifinále 8. až 10. prosince a 22. až 24. prosince. Hrát se má na dva zápasy doma-venku.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...