Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Celou jednu dekádu byl Miroslav Čada v centru dění i světle reflektorů jakožto hlavní trenér prostějovských volejbalistek, než předloni přešel na pozici sportovního ředitele VK. I v téhle roli však má pro hanácký klub už druhým rokem velkou důležitost, stále zůstává jednou ze stěžejních osobností oddílového dění. Společně s vyhlášeným odborníkem jsme se ohlédli za soutěžním ročníkem 2019/20 a probrali též aktuální události.

Mladý kolektiv to zvládl dobře
Elitní výběr vékáčka obsadil čtvrtou pozici v Českém poháru žen i v předčasně ukončené UNIQA extralize ČR. „Mančaft se před sezónou dost obměnil, odešly všechny největší opory a místo nich přišly sice kvalitní, ale mladé hráčky. Tím pádem jsme byli v určité nejistotě, jak to omlazené a převážně nezkušené družstvo zvládne. Holky se ale pod vedením kouče Luboše Petráše i celého realizačního týmu poctivě připravovaly, neměly žádné excesy a z pracovitosti těžily. Až na některé dílčí výpadky – například v pohárovém Final Four – se dařilo předvádět velice dobrý volejbal, kolektiv nakonec zvládl nelehkou situaci na úrovni. A nebýt dlouhodobých zdravotních problémů Lenky Knorové, mohli jsme na tom být ještě o něco lépe. Každopádně s výkonností i čtvrtým místem v lize můžeme být určitě spokojení,“ zhodnotil Čada.

Kostra týmu zůstane pohromadě
Jednotlivým plejerkám ještě dobíhají stávající smlouvy, nejen proto zatím nelze jmenovitě prozradit složení hráčského kádru pro příští sezónu 2020/21. Svou roli má i současná nejistá situace vinou pandemie COVID-19. „Nicméně na složení týmu do dalšího ročníku jsme už s předstihem intenzivně pracovali a mohu tak s potěšením konstatovat, že soupisku máme již teď v podstatě danou. Některé holky odejdou, dobrými výkony si udělaly jméno a byl o ně zájem jinde. Většina ale zůstane a povedlo se nám sehnat posily, věřím, že adekvátní. Pokud se nestane nic nepředpokládaného, měli bychom mít mančaft na novou sezónu pohromadě,“ těší Čadu.

Rozumně nastavené podmínky pomohou
Za poslední roky VK Prostějov citelně snížil finanční rozpočet a postupně přešel na rozumnější chod s mnohem nižšími náklady než dříve. „To se nám v momentálně nejisté době může dost hodit. Samozřejmě nelze tvrdit, že se coby klub nedostaneme do nějakých problémů, ty bude v nadcházející době řešit skoro každý. Oddílový chod je však nastaven po ekonomické stránce natolik rozumně, že se nás žádné výrazné či dokonce existenční potíže snad nedotknou. Nepotřebujeme zdaleka takové peníze jako fotbalové či hokejové kluby, žijeme už ve skromnějších podmínkách. Klíčová přitom bude pokračující spolupráce s největšími partnery,“ vnímá Čada důležitost podpory od marketingové agentury TK PLUS, statutárního města Prostějov, Olomouckého kraje i Českého volejbalového svazu.

Povedlo se zvednout mládež
Speciální radost má uznávaná persona sportu pod vysokou sítí z oživení mládežnických složek vékáčka. „U naší mládeže nastal příchodem Aleše Nováka velký průvan pozitivním směrem. Nový šéftrenér do toho vletěl s maximální energií, především jeho zásluhou se podařilo spoustu věcí nastavit na mnohem vyšší úroveň a celý systém fungování našich klubových talentů se rozběhl tak, jak jsme si představovali. Aleš přicházel do nelehké situace, ale popral se s ní, plně prokázal své schopnosti. Teď máme ve všech věkových kategoriích konkurenceschopné i dobře pracující hráčské kolektivy pod vedením obměněné sestavy trenérů, například spolupráce s Gymnáziem Jiřího Wolkera dává našim juniorkám i kadetkám možnost výrazně kvalitnější přípravy. A postup juniorského družstva do extraligy je pro budoucnost strategicky stěžejní. Nyní je potřeba s mládeží dál pokračovat v dobré práci výhledově tak, abychom každý rok mohli do ženského áčka zařadit aspoň jednu nebo dvě vlastní odchovankyně,“ nadhodil Miroslav Čada.

Koronavirus se nesmí podcenit
Jako všichni ostatní teď brněnský rodák tráví většinu času zavřený doma a se svými blízkými se snaží vyhnout expandující nákaze. „Z koronaviru mám velký respekt. Co si budeme nalhávat, ve svém věku už patřím do ohrožené skupiny obyvatel a tím pádem nesmím nic podceňovat. Proto se celá rodina snažíme zodpovědně dodržovat veškerá nařízení, jedině takovým přístupem všech lidí lze šíření epidemie zastavit a nad touhle novou nemocí vyhrát. Pozitivní je, že má člověk oproti dřívějšku víc času na jiné věci. Já osobně se třeba snažím vylepšit kondici, i když hodně prostoru pochopitelně věnuju pracovním záležitostem, byť na dálku. S vedením VK jsme měli dvě telekonference a řešili nejdůležitější záležitosti, jinak jsme průběžně na mobilu,“ popsal Čada své současné dny.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...