Dobré odpoledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tak už je vymalováno! V současné temné realitě zrušila pandemie koronaviru plánované vyvrcholení aktuální sezóny ve třech prostějovskými fanoušky ostře sledovaných sportech. Tak jsme se závěrečnou část play off rozhodli ve Večerníku dohrát alespoň fiktivně, jak by podle našeho názoru dopadly. V minulém vydání jsme tuhle fiktivní zábavu rozjeli úvodními koly vyřazovacích bojů a dnes celý projekt uzavíráme medailovými bitvami. A k čemu jsme výsledkově došli? UNIQA extraligu volejbalistek premiérově ovládly Šelmy Brno, ženy VK Prostějov parádně urvaly bronz. V Kooperativa NBL basketbalistů neměl tradičně konkurenci Nymburk, obhajobou třetího místa se zaskvěli muži BK Olomoucko. A v hokejové Chance lize triumfoval dle očekávání Motor České Budějovice, zatímco prostějovští Jestřábi do play-off vůbec nepostoupili. Pojďte si tedy společně s námi tuhle hru pro zvednutí nálady užít!

Ženy VK Prostějov sice v semifinále nestačily na favorizované Jihomoravanky, ale chuť si dokonale spravily v sérii o třetí příčku. Dokázaly totiž přemoct pražské soupeřky a také další ročník UNIQA extraligy ČR tedy končily s cennými kovy na svých krcích. I jejich bronzová hodnota přitom má obrovskou cenu! Premiérové zlato v dějinách nejvyšší české soutěže pak oslavily Šelmy Brno, když v překvapivě hladkém finále smetly olomoucké obhájkyně primátu.

SEMIFINÁLE

Šelmy Brno – VK Prostějov
3:1 na utkání (3:1, 1:3, 3:2, 3:0)
Vítězky dlouhodobé části v kompletní sestavě, to je pořádná palba. Což tým vékáčka naplno pocítil v úvodním semifinálovém duelu, kde se dlouho nechytal. Až třetí set znamenal naději, ovšem jen chvilkovou. Druhé vzájemné střetnutí v hale Sportcentra DDM však vypadalo úplně jinak. Hanačky předvedly herně nejhodnotnější výkon sezóny, pomohla jim nečekaně skvělá přihrávka. A ukázaly, že jakmile mají přihráno, umí produkovat špičkový volejbal. Bezradné favoritky si kromě druhé sady nevěděly vůbec rady a musely kapitulovat. Navíc zápas číslo tři směřoval k ještě větší senzaci. Petrášovy svěřenkyně nepociťovaly žádný psychický tlak, všechno z nich spadlo, dál hrály v ohromné pohodě. Na jihu Moravy vedly 1:0 a 2:1, ve čtvrtém dějství 18:12. Až v tu chvíli se probrala brněnská tahounka Soňa Mikysková, v kooperaci s účinným podáním Ivony Svobodníkové i neprostupných bloků Šelmy otočily na 25:22. Rozhodující tiebreak měly pod kontrolou 15:11 a čtvrtý mač poté ovládly dominantně. Ubránily předtím výbornou Gabrielu Kopáčovou, ona ani její parťačky už nenašly mentální síly vzdorovat vysoké kvalitě.

UP Olomouc – Olymp Praha
3:2 na utkání (2:3, 3:0, 3:1, 2:3, 3:0)
Oba protivníci svedli vyrovnanou řežbu již ve finále Českého poháru, teď si ji zopakovali v ligovém semifinále. Základ dlouhého pětisetového dramatu položil výběr PVK obratem vstupního utkání z 2:1 na 2:3 včetně těsného tiebreaku 16:18. Napodruhé soustředěné úpéčko suverénně kralovalo venku, rovněž měření sil číslo tři doma mu patřilo dost přesvědčivě. Potom ale přišel další pětisetový boj, které Olympačky v celém ročníku uměly na jedničku. I tentokrát vypjatou válku v metropoli ČR o fous vydřely, pro změnu 17:15. Nicméně soudný pátý duel ve Sportovní hale Univerzity Palackého nepřipustil žádné diskuse. Na maximum zabraly Gabriela Orvošová s Veronikou Trnkovou a náhle semknutý olomoucký kolektiv triumfoval.

O 3. MÍSTO
Olymp Praha – VK Prostějov
1:2 na utkání (3:0, 2:3, 1:3)
Pražanky měly za sebou vyčerpávající semifinále, přesto našly pro první střet o bronz dostatek energie. Prostějovské holky cítily velkou šanci své soupeřky zaskočit, leč zahájení série jim totálně nevyšlo. Mitáčovy ovečky otočily startovací sadu z 11:15 na 25:19 a následně se neohlížely zpět. Též ve druhém souboji na Hané ukrutně řádila ukrajinská ranařka Karyna Denysova, domácím plejerkám se ji nedařilo zastavit. Avšak taktika vše na jednu kartu se Olympu posléze vymstila. Východní opora se totiž během čtvrtého setu zranila, s pochroumaným kolenem musela odstoupit. A jak se říká, moravské ženy ucítily krev. Kouč vytáhl během delší pauzy vinou ošetřování postižené emotivní proslov, který jeho mančaft za nepříznivého skóre 3:11 dokonale vyburcoval. Domácí bojovnice do toho maximálně šláply, družstvo PVK bez své lídryně naopak odpadlo. A v nastalé fanouškovské vřavě bylo doslova zválcováno 25:17, 15:4! Rozhodující třetí mač v pražské Přípotoční ulici otevřely zdatněji zkoncentrované hostitelky i bez zdravotně vyřazené Denysove - 25:22. Stěžejní pak byl nervydrásají závěr druhého dílu, regulérní horror rozsekl teprve drtivý blok Nikoly Stümpelové na 33:35! Maratónská koncovka definitivně zlomila odpor těžce zkoušené vojenské ekipy, zatímco heroickou partu vékáčka napumpovala obří dávkou pozitivna. Zbytek utkání tak byl jednoznačný 16:25 a 13:25, opanovala jej euforie rozjetého Prostějova. Ten po deseti zlatech a jednom stříbru opět vydoloval placku, tentokrát bronzovou!

FINÁLE
Šelmy Brno – UP Olomouc
3:0 na utkání (3:1, 3:2, 3:0)
Jihomoravské veteránky vydržely zdravé až do úplného finiše sezóny, kromě toho ještě vystupňovaly svou rostoucí výkonnost. Naopak úřadující šampionky šly do finálové série bez smečařky Martiny Michalíkové, jež si na posledním tréninku před propuknutím extraligového vrcholu zle zvrtnula kotník. A hned zkraje úvodního vzájemného zápasu vypadla ze stejného důvodu první nahrávačka Katarína Dudová. Bez nejlepší přihrávačky i spolehlivé dirigentky sice Hanačky bojovaly, ovšem většinu vstupního střetnutí měla jasně navrch kompaktní Boulova družina. Zapletalovu týmu svitla naděje v domácí odvetě, kdy vedl s vydatnou pomocí zaplněného hlediště 2:0 na sety a ve čtvrtém 16:11. Nicméně zkušenější soupeřky dokázaly využít jeho oslabení, klíčový zvrat na 23:25 a 12:15 zosnovaly kromě Mikyskové se Svobodníkovou další ostřílené harcovnice Soňa Nováková + Markéta Chlumská (tedy někdejší Agelky). Třetí díl finále? To už byl brněnský koncert, spanilá jízda nezastavitelné domácí mašiny. Po výsledku 25:18, 25:20, 25:15 Šelmy křepčily nad premiérovým mistrovským titulem ve své krátké historii!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...