Dobrý večer, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Hladký postup do semifinále UNIQA extraligy ČR jako v minulých letech? Zapomeňte! Letos se volejbalistky VK Prostějov musí v úvodním kole play-off nejvyšší tuzemské soutěže setsakramentsky ohánět, čtvrtfinálová série proti Přerovu je tvrdým i naprosto vyrovnaným bojem až na krev. Papírové favoritky jej statečně podstupují a navzdory všemožným problémům dospěly k zápasovému vedení 2:1, které vydřely silou vůle.

STŘEDA: ŠOK NA PŮDĚ ZUBŘIC
Nejprve však přišlo kousnutí do hodně kyselého jablka, neboť soupeřky ve své malé hale zvládly mnohem lépe druhý vzájemný mač poměrem 3:0 (23, 14, 23). A k tomuhle výpadku nemohl prostějovský kouč říct v podstatě nic pozitivního. „Měli jsme velice špatnou přihrávku, následně se nám nedařilo skoro vůbec prosazovat útokem. A neubránili jsme Vendy Měrkovou, která měla fazónu a často skládala zakončení na zem. K tomu se přidala naše nejistá mezihra s řadou chyb, celkově to na výborně hrající Přerov nemohlo stačit,“ objektivně shrnul Lubomír Petráš.
Přesto jeho svěřenkyně – kromě hladce ztracené druhé sady – měly průběžné šance na zdárné ovlivnění duelu. Opakovaně je však zahodily. Například v zahajovacím dějství otočily z 16:11 na 20:21, ovšem nezvládly koncovku (25:23). Nebo ve třetí části dokázaly hned dvakrát provést razantní obrat (ze 7:1 na 8:10, z 20:16 na 20:22), načež tyhle kvalitní pasáže okamžitě následovaly obří herní propady. A viditelně vyhecované i euforicky makající Zubřice triumfovaly 3:0. „Měli jsme příliš velké výkyvy a doplatili na ně. Soupeř byl dnes prostě lepší,“ uznal Petráš sice sympaticky, leč smutně.
Věšet hlavu ale odmítal, totéž důrazně požadoval od celého kolektivu vékáčka. „Musíme se z téhle porážky oklepat i poučit a jít dál, čeká nás třetí zápas série doma. Je potřeba zvednout hlavy, jít do toho naplno, nebát se. Umíme hrát kvalitní volejbal a věřím, že ho v sobotu ve vlastní hale předvedeme. Holkám věřím, společně to zvládneme. Podstatné bude prodat, na co herně máme, maximálně chtít a ze všech sil bojovat. Prostě jít tvrdě za postupem, byť se čtvrtfinále prodloužilo,“ burcoval Petráš.
Jeho trenérský protějšek logicky oplýval momentální spokojeností, nicméně nehodlal podlehnout žádné přehnané euforii. „Tentokrát jsme potvrdili, že máme pět kvalitních tvrdých útočnic a soupeř někdy nevěděl, co a jak bránit. Na druhou stranu rezervy jsou vždycky, proto oslavme ve zbytku dneška tohle krásné vítězství a od zítřka pojďme zase pořádně makat. Série zdaleka nekončí, potřebujeme tři výhry. Každopádně mám radost, že náš tým prokázal svůj morál a kvalitu. Prostějov jsme porazili po šesti nebo sedmi letech, navíc 3:0. Teď potřebujeme tuhle výhodu přenést do dalších utkání, hlavně v nich zopakovat tento dobrý výkon. Což znamená pořád dodržovat taktiku, v ničem včetně zodpovědné defenzivy nepolevit. A pořád jít naplno zápas od zápasu,“ nabádal přerovský lodivod Radim Vlček.

SOBOTA: ÚNIK Z HROZÍCÍ PREKÉRKY
Třetí čtvrtfinálový díl v hale Sportcentra DDM byl o tom, kdo získá první postupový mečbol. Zpočátku k téhle metě směřovalo lépe vékáčko, jež ovládlo vstupní sadu 25:18. „Sice jsme po dobrém začátku ztratili v polovině setu pětibodové vedení, ale jinak měl náš výkon kvalitu,“ potvrdil Petráš.
Tradiční výpadek zkraje druhé části (0:5) pak jeho svěřenkyně zdárně překonávaly (4:6), než dostaly drsnou ránu do vazu v podobě zranění kapitánky Heleny Horké. Bez níž hladce projely dějství číslo dva 17:25. „Jakmile náhle vypadne taková opora a ústřední bodová tahounka, je to vždycky složité. My jsme se bez Hely nějakou dobu na hřišti hledali,“ viděl slovenský kormidelník VK v tu chvíli tvrdou realitu.
Od třetího setu ale celý prostějovský mančaft obdivuhodně zabral. „Důležité bylo, že svou nelehkou roli na účku zvládla Lucka Nová. Vzhledem k tomu, že univerzál coby smečařka momentálně vůbec netrénuje, zahrála na daném postu slušně a umožnila, aby tým zase začal herně fungovat,“ ocenil Petráš vynucený záskok.
Vyšel i druhý na liberu, kde stále není plně zdravá Tereza Slavíková a její mladou alternaci Anetu Weidenthalerovou v sobotu brzy vystřídala zkušenější Lucie Polášková. „Na to, že s námi Poly trénuje pouze jednou týdně, si počínala výborně. Přihrávku neměla vyloženě špatnou a především nás podržela obranou v poli,“ pochválil.
Na zdravotní trable Petráš nežehral. „Sice nyní máme smůlu na zranění, ale takový je sport, podobné situace zkrátka přináší. Nesmíme se na nic ohlížet ani vymlouvat, naopak je potřeba brát všechno jako fakt a prostě se s tím nějak poprat, vyrovnat.“
Přesně to Prostějovanky udělaly. „Skvěle to na sebe vzala Peťa Kojdová, přidaly se všechny ostatní a holky společně makaly, maximálně bojovaly,“ těšilo Petráše semknutí kolektivu v kritickém okamžiku. Současně ho však mrzela jiná věc. „Když už kvalitním volejbalem dospějeme k vedení 14:9 v tiebreaku a pěti mečbolům, měli bychom to v pohodě dorazit. A ne začít zmatkovat, zbytečně se bát, málem o zápas ještě přijít. Naštěstí jsme úplný závěr přece jen zlomili,“ oddechl si.
Čtvrté pokračování dramatické čtvrtfinálové série propukne ve středu 27. března od 18:00 hodin u Zubřic. „Jsme si vědomi toho, že teď znovu jedeme na horkou palubovku Přerova, kde to bude velice těžké. Potřebujeme v domácím prostředí soupeře ustát přihrávku aspoň tak jako dnes, k tomu ubránit v rámci možností Vendy Měrkovou a sami se prosazovat útokem. Každopádně půjdeme za tím a chceme už ve středu postoupit,“ ujistil Petráš.
Kdyby se to nepovedlo, přišel by na řadu soudný a definitivně rozhodující zápas číslo pět. V sobotu 30. března od 15:00 hodin opět v hale Sportcentra DDM. Dojde hanácká řežba až takhle daleko, nebo favoritky ukončí drama již uprostřed týdne venku?

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...