Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Premiérově v Kongresovém sále Národního sportovního centra Prostějov se uskutečnila tisková konference VK Prostějov. Setkání s médii bylo v úterý 9. října věnováno čerstvě zahájenému soutěžnímu ročníku 2018/2019, do nějž ženský A-tým hanáckého klubu vstoupil triumfem v Ostravě na startu extraligy. Večerník v následujících odstavcích zreprodukoval vše podstatné, co na tiskovce zaznělo.

PETR CHYTIL (předseda správní rady)
„Naše současná filozofie je taková, že chceme pracovat s českými hráčkami, tomu odpovídá současné složení kádru s jedinou klasickou cizinkou. Prioritu současně máme v tom dávat prostor mladým volejbalistkám a především našim vlastním odchovankyním, což splňují dvě členky základní sestavy Michaela Zatloukalová na nahrávce i Tereza Slavíková na liberu plus další dvě nedávné juniorky na soupisce Aneta Weidenthalerová s Terezou Balákovou. Zároveň je samozřejmě dobře, že jsme po odchodu řady dosavadních opor přivedli i posily, například reprezentační smečařky ČR Petru Kojdovou a Marii Toufarovou či bulharskou blokařku Veroniku Bezhandolskou. Co se našich současných ambicí týče, po zisku deseti mistrovských titulů v řadě jsme chtěli něco smysluplně změnit a myslím, že se to podařilo. Mirek Čada v nové funkci sportovního manažera společně s Lubošem Petrášem coby novým hlavním koučem sestavili sice omlazený, ale velmi zajímavý tým, který nemá absolutně nejvyšší cíle, na jaké jsme dosud byli zvyklí. To znamená, že nejdeme do sezóny s jasným zadáním znovu útočit na extraligové prvenství, spíš chceme bojovat o některou z medailí. Největším favoritem ekonomicky i hráčsky teď určitě je UP Olomouc, která výrazně posílila a záleží na ní, nakolik si s touto nelehkou rolí poradí. My jí rozhodně chceme co nejvíc konkurovat, pozici favorizovaného celku maximálně ztěžovat. A současně bojovat s dalšími kvalitními družstvy nejvyšší české soutěže, abychom ve vyrovnaném startovním poli nakonec dosáhli na cenný kov. Ačkoliv musíme počítat s dílčími neúspěchy v podobě většího počtu porážek od tuzemských soupeřů, než jak jsme byli za minulé roky zvyklí. Co nejdál chceme pochopitelně postoupit v národním poháru a překonat aspoň prvního protivníka, Levski Sofia je naším přáním pro CEV Cup neboli druhý nejvyšší klubový pohár Evropy.
Naše fanoušky zvyklé na špičkový volejbal mezinárodní úrovně i velké úspěchy uplynulých let prosíme o jistou dávku trpělivosti a objektivního přístupu. Snad sami chápou, že s aktuálním kádrem budeme dělat víc chyb a naše hra už nedosáhne takové top kvality, což by neměli mít holkám za zlé. Místo nějakého zlého pokřikování by je naopak měli tím víc povzbuzovat, neboť při předpokládané vyrovnanosti extraligy to mančaft bude opravdu moc potřebovat. Proto i touto cestou vyzýváme naše příznivce k maximální podpoře týmu.
Prošli jsme si deseti lety, kdy jsme každou sezónu byli v národních soutěžích jasným favoritem. A kromě jedné ztráty Českého poháru 2017 jsme tuhle nelehkou úlohu vždy splnili, ač bylo naše družstvo pod permanentním tlakem nutnosti potvrdit, že je nejsilnější nejen papírově, ale taky reálně. Teď už roli nejvíc favorizovaného celku nemáme, převzala ji Olomouc. Netají se touhou po mnoha letech dosáhnout na titul, pro což tamní vedení udělalo hodně ekonomicky i z hlediska hráčského posílení. A nyní záleží, jak své cíle výběr UP zvládne. My budeme chtít mu cestu za zlatem maximálně komplikovat, asi podobně jako některé další kluby, například Liberec, Brno nebo Ostrava. Já věřím, že z těchto kolektivů – olomouckých vyzývatelů budeme v konečném účtování my těmi nejúspěšnějšími.“

MIROSLAV ČADA (sportovní manažer)
„Jak asi každý ví, rozhodl jsem se po minulé sezóně skončit jako hlavní trenér a po dohodě s vedením klubu přejít na pozici sportovního ředitele. Mým prvním úkolem bylo najít za sebe náhradu, právě s vedením jsme probírali různé varianty. A mám radost, že nakonec byl přijat můj návrh, aby se novým koučem stal dlouholetý asistent Luboš Petráš. Společně jsme pak vybírali hráčky, dávali dohromady kádr. Z toho loňského jich přibližně polovina odešla ze dvou různých důvodů. Do první skupiny patřily volejbalistky, na jejichž požadované podmínky jsme už neměli finanční prostředky. A druhou skupinu tvořily hráčky toužící po zahraničním angažmá. Vše dopadlo tak, že ze základní sestavy zůstala jediná Hela Horká, tím pádem jsme museli zapracovat na příchodu posil. Získali jsme jich šest, jmenovitě to jsou Peťa Kojdová, Máří Toufarová, Verča Bezhandolska, Evča Rutarová, Lucka Polášková a Niky Šmídová. Zůstaly Gabika Kozmík, Lucka Nová a trojice našich odchovankyň Míša Zatloukalová, Terka Slavíková i Anet Weidenthalerová, k nimž jsme přidali ještě další mladou naději Terku Balákovou. Dohromady máme určitě dobrý mančaft, u kterého jsme si vědomi některých nedostatků, zároveň však také jeho síly, především útočné. Holky se potřebují pořádně sehrát a věřím, že čas bude pracovat pro nás ve směru postupného zlepšování.
Sice jsme neměli k dispozici tolik peněz jako dřív, ale skládání týmu bylo možná i trochu paradoxně lehčí, než předchozí léta. O něco déle trval jen příchod Petry Kojdové, jinak šlo všechno poměrně hladce. A přišly ty hráčky, které jsme chtěli. Ve hře byly i některé další, ale s posílením kolektivu i jeho celkovým složením rozhodně jsme spokojeni.“

LUBOMÍR PETRÁŠ (hlavní trenér)
„Během přípravy na tento soutěžní ročník jsme měli oproti předchozím letům jednu příjemnou výhodu v tom, že hráčský kolektiv byl hned od začátku skoro celý pohromadě. Kvůli reprezentačním povinnostem chyběla necelý měsíc Marie Toufarová, kratší čas i Petra Kojdová. Máří pak tréninkově omezovalo ještě zraněné rameno, ale jinak makalo kompletní družstvo celou dobu společně. Což bylo velké pozitivum, když si vzpomenu na minulé sezóny a v podstatě vždy přípravu třeba jen s polovinou kádru. Mančaft se samozřejmě obměnil a máme v něm vedle ostřílených volejbalistek i méně zkušené a rovněž takové, jež dosud neměly žádné extraligové starty mezi ženami. Tím pádem jsme na přípravných turnajích i v jednotlivých přátelácích předváděli dost nevyrovnané výkony a výsledky, střídali lepší s horšími. Naším hlavním cílem přitom bylo co nejvíc vyzkoušet všechny holky, hledat různé varianty hry i sestavy, testovat herní prvky a podobně. Po téhle stránce hodnotím tréninkové období jako vydařené a věřím, že jsme našli správný směr, kterým s naším současným týmem jít. Každopádně nás čeká ještě hodně práce, moc rádi přitom jsme za úvodní extraligové vítězství v Ostravě. Očekávání byla v Prostějově vždycky ta nejvyšší, a ačkoliv teď už nemáme za cíl získat další titul, chceme bojovat o vysoké pozice v českých soutěžích. Víme, že nás asi budou provázet výkyvy, přijdou vyloženě špatné zápasy nebo třeba i horší období. Na druhou stranu věřím, že v jiných utkáních zase ukážeme, nakolik umíme hrát kvalitní volejbal. A celkově se popasujeme o medailové příčky.
Osobně jsem rád, že klubové vedení zvolilo filozofii dát větší prostor mladším holkám včetně našich odchovankyň. Na některých postech jsme sice mohli mít asi lepší hráčky, ale zvítězila tahle cesta výraznější příležitosti pro naše vlastní holky, které dostaly velkou šanci a je na nich, aby ji využily.
Česká extraliga bude letos velice vyrovnaná, zajímavá, dramatická i atraktivní s tvrdým bojem o každý bod nebo set. My víme, že se pravděpodobně nevyhneme herním ani výsledkovým výpadkům, které se v každém případě pokusíme eliminovat na přijatelné minimum. Současně prosíme fandy o co největší podporu našemu týmu, protože jejich povzbuzování může právě za předpokládané vyrovnanosti hrát tím větší roli. Už do Ostravy za námi menší skupina příznivců dorazila, holkám pomohla a všichni pak byli z vítězství 3:0 nadšení. Snad tahle pozitivní atmosféra navzdory případným porážkám vydrží.“

HELENA HORKÁ (univerzálka, nová kapitánka)
„Jsme rády, že už je po přípravě a konečně začala sezóna, abychom mohly prodat to, co jsme natrénovaly. Nálada v týmu je výborná, po téhle stránce žádný problém od prvních tréninků nebyl. Osobně mám v Prostějově od loňska dvouletou smlouvu, tím pádem jsem z tohoto hlediska nic neřešila. Mám tady práci, kterou se snažím dělat co nejlíp, a svůj kontrakt plním. Každopádně situace ohledně letošního ročníku nevypadala někdy v zimě nijak dobře a bála jsem se, aby nehrály jen samé juniorky plus já. Nakonec ale všechno dopadlo dobře. A jak už zde bylo řečeno, máme i podle mého názoru na to bojovat o ligovou medaili. Tým je přes veškeré změny kvalitní, a pokud to vyloženě nepokazíme, měl by útok na bednu vyjít.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...