Dobré poledne, dnes je pátek 17.5.2024
svátek slaví Aneta,
zítra Nataša
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

07 navratilDost možná je to na zápis u agentury Dobrý den v Pelhřimově, dost možná i do Guinessovy knihy rekordů. Od roku 1981 totiž působil jako předseda Okresního volejbalového svazu v Prostějově MUDr. Pavel Navrátil, CSc., a to nepřetržitě.

Ve své funkci zažil jak radostné pohledy na volejbalové hnutí v regionu v dobách začátku svého působení, tak i žalostné pohledy v polistopadovém období, kdy lidé začali nacházet další možnosti trávení volného času a volejbal přestával být nejrozšířenějším kolektivním sportem. Taková je realita, se kterou se těžko bojuje.

Pavel Navrátil během svého funkcionářského období dosáhl vysokých met: získal nejvyšší trenérskou kvalifikaci v zemi, stal se rozhodčím I. třídy, působil v mnoha komisích na všech úrovních. V roce 2003 se stal na šest let i předsedou Krajského volejbalového svazu. Volejbal byl po celou dobu pro něho sportem číslo 1, a tím také zůstal. I když postupně opouštěl některé funkce, neodcházel z volejbalového výsluní, neboť jej coby lékaře ženského týmu VK AGEL Prostějov mohl sledovat v televizi při time-outech nejeden evropský fanoušek.

O zhodnocení funkcionářského života dlouholetého šéfa OVS jsme požádali osobu povolanou. Tedy člověka, který spravuje okresní svazový archiv v Prostějově a již deset let je publicistou volejbalu na okresní i krajské úrovni – Jana Zatloukala. „Pavel Navrátil je výrazná osobnost historie prostějovské odbíjené a vlastně později volejbalu. Oba tyto názvy v sobě ukrývají zcela jiné etapy. Pavel byl u obou a u obou ho to jistě bavilo. Ve své funkci vynikal zejména fenomenální pamětí, která mu možná před mnoha lety pomohla vystudovat medicínu jako jistě enormně náročný obor lidské činnosti. Umožnila mu však si mnohé pamatovat i z volejbalové historie. Byť to není žádný kmet, jistě se dá nazvat pamětníkem. A nutno říct, že je chodící encyklopedií volejbalových událostí a osobností už od doby, kdy prvně sáhnul na plácku mezi Krapkovou a Fanderlíkovou ulicí na volejbalový míč. S jeho velkým přispěním vyšla publikace 80 let prostějovského volejbalu a díky jeho přičinění se dále rozvíjela tradice vydávání ročenek Prostějovská odbíjená, která vychází nepřetržitě od roku 1973. I díky této aktivitě bych vyjádřil závist studentovi, který se v budoucnu rozhodne zpracovat diplomovou práci na téma historie prostějovské odbíjené. Má rozhodně z čeho čerpat,“ uvedl Zatloukal.

Jak jsme už zmínili, dr. Navrátil se stal předsedou OVS v roce 1981. Je hříčkou osudu, že právě tohoto roku se narodil i ten, kdo ho ve funkci předsedy Okresního volejbalového svazu v Prostějově vystřídal. Není jím nikdo jiný než výše citovaný Jan Zatloukal.

„Je to zvláštní paradox. V úterý proběhla okresní konference, která rozhodla o vedení OVS Prostějov na další čtyři roky. Předchozí předseda již v průběhu minulého období vyjádřil přání, aby v čele byly zejména osoby, které mají co do činění s řízením Hanácké volejbalové ligy. Tato soutěž má totiž okolo pěti stovek registrovaných účastníků, a tak je pravda, že jeho nápad měl své opodstatnění. Pavlovi jménem celého volejbalového hnutí děkuji, a to zejména za podíl na záznamu historie, jak už jsem zmínil. Každému zájemci archiv OVS doporučuji. A bývalému předsedovi přeji hlavně co nejvíc radosti při výchově vnoučat, které se s oblibou věnuje. A k tomu ještě minimum zranění při vykonávání lékařské činnosti pro VK Prostějov,“ uzavřel Zatloukal.

Kdo má opravdu zájem nahlédnout do prostějovské historie volejbalu, může tak učinit na webové adrese: http://olomouc.cvf.cz/svaz_prostejov/archiv.php

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...