Dobrý podvečer, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

2012 finaleJsme tam! Miroslav Černošek, majitel České sportovní, jež se stará o tenisový daviscupový tým, si bezprostředně po Berdychově vítězství nad Berlocqem vychutnal s dalšími strůjci úspěchu do finále Jaroslavem Navrátilem a Martinem Štěpánkem sladké okamžiky finálového opojení. Na horké argentinské půdě zejména Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem ocenili podporu prostějovských fanoušků, kteří se zase prosazovali proti drtivé přesile v hledišti. Ostatně snímky, které byly Večerníku zaslány přímo z argentinské metropole, to jen stvrzují. Listopadové finále se Španělskem si zaslouží úplně všichni! Tak ať se takto „juchá“ i po listopadovém finále v Praze se Španělskem, které bude mít repete po třech letech...

Po třech letech si Česká republika zahraje finále Davis Cupu. Hlavním tahounem týmu je od začátku ročníku Tomáš Berdych. Prostějovský tenista ještě neprohrál ani jeden zápas a svoji vítěznou šňůru prodloužil na horké půdě v Argentině, kde hosté vyhrál 3:2 na zápasy. Vyhrál oba své singly a společně s Radkem Štěpánkem přidal důležitý bod ve čtyřhře. Především jeho zásluhou si Česká republika zahraje od 16. do 18. listopadu o salátovou mísu. „V kotli stadionu jsme dokázali téměř nemožné. Nebyli jsme favority, přesto se nám podařilo uspět. Je to neuvěřitelné,“ radoval se Berdych, který věří, že tým bude mít šanci také ve finále. „V roce 1980 Češi vyhráli v semifinále v Argentině a pak doma finále porazili Itálii. Chceme toto vítězství zopakovat,“ přeje si před duelem proti Španělsku prostějovský hráč.

Remízový start

Podle papírových předpokladů probíhaly úvodní dvouhry. Radek Štěpánek přes veškerou snahu nestačil na Juana Martína del Potra a prohrál ve třech setech 4:6, 4:6, 2:6. Český hráč měl v úvodní sadě několik brejkbolů a ve druhém pokračování zápasu dokonce získal vedení 3:1. Přesto se v prvního bodu radoval domácí tenista. „Zejména v prvních dvou setech jsem se cítil na kurtu výborně, myslím, že jsem byl lepším hráčem, ale nebyl jsem schopný využít své šance. Měl jsem smůlu,“ posteskl si po utkání Štěpánek, který uznal, že o vítězi rozhodovaly maličkosti. „Odehrál jsem dobré utkání. Na konci se ale sečetlo pár drobností a ty znamenaly jiný výsledek, než bych si přál,“ řekl Štěpánek.

Za nepříznivého stavu na antuku nastoupil Tomáš Berdych a jeho soupeř byl Juán Mónako. České jednička v těžkém střetnutí prokázala dobrou formu z posledních týdnů a vyhrála 6:1, 4:6, 1:6, 6:4 a 6:4, i když ve čtvrté sadě prohrával 2:4 při průběžném výsledku 1:2 na sety. Berdych v tu chvíli zabojoval, skóre otočil a nakonec po více než čtyřech hodinách proměnil svůj mečbol.

„Pomohla mi semifinálová porážka z US Open, ze které jsem se poučil. I díky ní jsem tentokrát utkání dotáhl do vítězného konce,“ uvedl Berdych, který ani za nepříznivého stavu nesložil zbraně. „Pořád jsem se snažil o svoji hru a získával míč za míčem. Na to jsem se soustředil a ani neměl čas být nervozní, že prohrávám,“ přiblížil své pocity prostějovský tenista.

Klíčová čtyřhra

Horkokrevné fanoušky v betonové kotli stadionu Parque Roca rychle zchladila dvojice Berdych, Štěpánek v sobotní čtyřhře. S dvojicí Carlos Berlocq, Eduardo Schwank neměl český pár větší potíže a po výsledku 6:3, 6:4, 6:3 získal druhý bod. „Tak nějak jsme si to představovali,“ shodli se po vítězném duelu tenisté České republiky, kteří k dobré souhře přidali v průběhu důležitého deblu také dostatečnou porci trpělivosti. „Některé gamy byly hodně vyrovnané a proto jsme si museli počkat na svoji šanci. Když přišla, udeřili jsme,“ přiblížil zápasovou strategii Štěpánek. Se svým týmovým kolegou získal jedenácté vítězství ve čtyřhře v Davisově poháru. „Je to docela hezké číslo. Doufám, že nám pomůže k postupu do finále,“ přál si po úspěšném vystoupení v deblu Berdych.

Náhradník nepřekvapil

Do úvodní nedělní dvouhry měl původně nastoupit Juan Martín Del Potro. Kvůli zranění zápěstí ale zůstal na tribuně a Berdych usiloval o rozhodující bod v duelu s Berlocquem. Argentinský náhradník hrál dvouhru za národní tým vůbec poprvé a snažil prodloužit domácí sen o účasti ve finále. V divoké atmosféře se odvedl maximum, na českou jedničku to přesto nestačilo. Berdych neztratil ani set, vyhrál 6:3, 6:3 a 6:4 a posunul výběr Jaroslava Navrátila do finále.

„Nebylo to vůbec jednoduché. Podmínky na dvorci nebyly snadné,“ prohlásil Berdych, který se dokázal vyrovnat s nepříjemným větrem a také bouřlivým publikem. „Vyhrát před takovými fanoušky nám dá zcela jistě strašně moc pro budoucnost,“ dodal tenista.

Za rozhodnutého stavu nastoupil proti Mónacovi Ivo Minář. Argentinský hráč dokázal vyhrát 6:3 a 7:6, na vítězství České republiky, v konečném poměru 3:2, to už ale nic nemohlo změnit.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...