Dobré ráno, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram
Káru k obhajobě titulu táhly prostějovské hvězdy: Petra Kvitová a Lucie Šafářová

2012 17_Kvitova_DC_s_Italii_2012_foto_Jiri_Vojzola_1České tenistky jsou podruhé za sebou ve finále Fed Cupu! O víkendu v Ostravě zvítězily nad Itálií 4:1, přičemž lví podíl na tom má „lvice“ Petra Kvitová, která získala druhý a následně i třetí, postupový bod. O první díl do mozaiky se postarala její oddílová spoluhráčka z TK Agrofert Lucie Šafářová. Holky přitom byly o víkendu suverénní, když v klíčových utkáních neztratily ani set. Ve čtvrté dvouhře dostala šanci Andrea Hlaváčková, která ve své reprezentační premiéře padla. Výsledky české tenistky dovršily v deblu, ve kterém právě Hlaváčkové s Hradeckou italský pár vzdal kvůli zranění Pennetaové. České hráčky výhrou 4:1 oplatily Italkám porážku 0:5 ze semifinále 2010 v Římě. O slavnou trofej budou v listopadu bojovat doma proti Srbsku! „Je to fantastické. Hrát doma o Pohár federace, to byl sen nás všech,“ nechal se slyšet Miroslav Černošek, boss marketingové společnosti TK PLUS a šéf České sportovní, která reprezentační duely mužů i žen pořádá. Jak to v Ostravě o víkendu probíhalo? Večerník měl na severu Moravy své zastoupení a přináší vám živou reportáž včetně exkluzivních fotografií nejen z vítkovické haly, ale i z cesty věrných prostějovských fanoušků, kteří ani tentokrát v hledišti nechyběli.

Žádné velké problémy za cestě za obhajobou loňského vítězství ve Fed Cupu si nepřipustily české tenistky v ostravském semifinále proti Itálii. O postupu bylo rozhodnuto už po třetí dvouhře v neděli necelou hodinu po poledni. Petra Kvitová porazila ve dvou setech Francescu Schiavonovou a po sobotní výhře nad Sárou Erraniovou a úspěchu Lucie Šafářové proti Schiavoneové získala rozhodující třetí bod. Český tým, postavený především na hráčkách Prostějova, drží šanci na obhajobu loňského triumfu, o který budou usilovat ve finále. To je na programu 3. a 4. listopadu, pravděpodobně v pražské O2 Aréně. „Dodnes vzpomínáme, na chvíle, kdy jsme loni zvedaly pohár nad hlavu a těší nás, že budeme mít možnost o podobný zážitek znovu ve finále usilovat. Navíc v domácím prostředí,“ vyznala se třetí hráčka světa Petra Kvitová těsně po zisku klíčového bodu. Celkově Česká republika porazila Itálii 4:1.

2012 17_Prostejovsti fans zase byli pritom_foto_Jiri_Vojzola_2Italky zmrazil raketový začátek

V posledním vzájemném zápase Češky utrpěly krutou porážku 0:5 a na římskou potupu z roku 2010 chtěly co nejdříve zapomenout. V semifinále se to podařilo hned v úvodních dvouhrách. Lucie Šafářová potvrdila kvalitní formu z posledních měsíců a Schiavoneové nedala ani set. První získala v tie breaku a pak už na kurtu ostravské ČEZ arény naprosto dominovala a soupeřce povolila jediný game. Především úvodní koncovka byla hodně napínavá. V desáté hře měla dokonce Italka k dispozici tři setboly. Šafářová v tu chvíli zabojovala a vynutila si zkrácenou hru. „To byl klíčový moment celého střetnutí. V tu chvíli jsem se uklidnila a soupeřka naopak ztratila sílu,“ prohlásila Lucie Šafářová.

Proti italské dvojce Erraniové nastoupila Kvitová do druhé dvouhry s vědomím příjemného týmového náskoku. Svůj duel proti nedávné vítězce silně obsazeného turnaje v Barceloně zvládla ve dvou setech, i když to pro ni byl první zápas po kondičním soustředění v Turecku. „Tělo bylo trochu unavené, navíc jsem udělala docela dost zbytečných chyb. Důležité je přesto především vítězství. To se počítá. Zpočátku jsem byla trochu nervozní, ale postupem času šel výkon nahoru,“ hodnotila své vystoupení proti Erraniové nejlepší česká tenistka.

Postup na první pokus

Tři postupové mečboly měly domácí tenistky před začátkem druhého hracího dne. A věřily, že zásluhou Kvitové, kterou čekala Schiavoneová, se to podaří. Měly pravdu. Rodačka z nedalekého Fulneka vyhrála své desáté utkání v soutěži, když pokaždé lépe zvládla koncovky setů. „Klíčové míče jsme zvládla,“ pochválila se Kvitová po zápase.

Za rozhodnutého stavu dostala v poslední dvouhře příležitost deblistka Andrea Hlaváčková. Nevedla si vůbec špatně a dokonce proti Erraniové získala první sadu. Až další průběh ukázal rozdíl obou tenistek a Italka získala pro svůj tým česný bod. „Zahrát si před plnou halou doma za Českou republiku je úžasný zážitek. Nehrála jsem špatně, stydět se nemusím,“ byla přes porážku spokojená Hlaváčková.

Čtvrtý bod získal pár Hradecká, Hlaváčková. Jejich soupeřky utkány vzdaly v závěru úvodní sady.

Ve finále proti Srbsku

Posledními soupeřkami na cestě za obhajobou loňského vítězství budou Srbky, které v Moskvě pro někoho možná překvapivě vyřadily favorizovanější Rusky. Utkání se bude hrát v České republice, což celý tým přivítal. „Máme ty nejlepší fanoušky. Budeme se snažit, aby s námi po zápase mohli slavit,“ tvrdí shodně celý fedcupový tým.

Bude to ale otevřená partie. Soupeřky reprezentují především dvě bývalé světové jedničky Jankovičová a Ivanovičová. „Bude to těžké, ale na přípravu máme hodně času a pro úspěch uděláme, co bude v našich silách,“ slíbil nehrající kapitán týmu Petr Pála.

Vrchol Fed Cupu uvidí s největší pravděpodobností pražská O2 aréna, především kvůli náročným podmínkám Mezinárodní tenisové federace ITF. „Ještě není nic potvrzeno. Praha se však zajím jeví jako nejvíc možná,“ řekl Miroslav Černošek, šéf agentury Česká sportovní, která Fed Cup pořádá. A právě muž, který stojí za současnými úspěchy českého tenisu v mužské i ženské kategorii měl v nedělním odpoledni velkou radost. „Když jsme jednou Fed Cup vyhráli, mohl to leckdo považovat za souhru okolností, ale tento tým ukazuje, že patří k těm nejlepším, není-li vůbec nejlepší na světě! Všem holkám za skvělou reprezentaci děkuji,“ nechal se unášet na vlně euforii M. Černošek. Právem byl hrdý především na tenistky ze ´své dílny´. „Petra je vynikající hráčkou s přívlastkem par excellance a Lucka má v současnosti výbornou formu. A nezapomínejme ani na to, že třetí Češkou ve třicítce je Petra Cetkovská, prostějovská rodačka. Na finále se všichni hrozně moc těšíme, bude to bomba. A kdyby se povedlo obhájit Pohár Federace před domácími fanoušky... No, raději nedomýšlet, ať to nezakřiknu...,“ dodal první muž prostějovského tenisu.

2012 17_vysledek_stocek

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...