Příjemnou noc, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Přestože se tenisový turnaj hrál v Prostějově již po šestadvacáté, v některých ohledech byl ročníkem premiérovým. Po řadě úprav, které zavedlo vedení Mezinárodní tenisové federace, prakticky vypadla kvalifikace, v níž se představili pouze čtyři tenisté. Hlavní část soutěže se naopak rozrostla. Se vším si pořadatelé MONETA Czech Open dokázali poradit. Čistě z organizačního pohledu skončil další ročník challengeru úspěchem. PROSTĚJOVSKÝ Večerník, jakožto mediální partner podniku, se za největším tuzemským mužským kláním ohlíží v rámci svého drobnohledu a to hned ve dvou dílech. Ten druhý najdete již v příštím vydání.

Pořadatelé MONETA Czech Open si nemohli stěžovat na nezájem diváků, turnaj byl opět skvělou reklamou pro Prostějov a celý Olomoucký kraj, což potvrdila i nadstandardní návštěvnost oficiálních webových stránek a příspěvků na sociálních sítí. Vysokou sledovanost měly také streamy z jednotlivých zápasů. „Máme za sebou šestadvacátý ročník, a když se podíváte kolem sebe, tak moc turnajů s takovou tradicí u nás není. Jsem rád, že má žena se svého ředitelského postu opět zhostila na výbornou a z čeho mám velkou radost, že máme vedle sebe spolehlivého partnera, který má zájem, aby se náš turnaj rozvíjel a každoročně patřil mezi nejlepší challengery nejen u nás, a rozhodně má rád tenis,“ prohlásil Miroslav Černošek, šéf agentury TK PLUS stojící za turnajem od jejího prvního ročníku.
„Po všech těch změnách, které ITF a ATP do turnajů challenger zavedly, jsme se toho zhostili velmi dobře. Zpočátku jsme z toho všeho byli trochu překvapeni, ale mám dojem, že můžeme být spokojeni. Chvílemi to vypadalo, že ani supervizor ATP pořádně nevěděl, kdo se dostane do hlavní soutěže, nic z toho nového se našeho turnaje nedotklo,“ ohlédla se za turnajem jeho ředitelka Petra Černošková, podle níž organizátoři zvládli i navýšení hlavní soutěže na osmačtyřicet hráčů. „Přestože se odehrál větší počet zápasů, bylo vše v pohodě. Pomohlo nám také počasí. Hrálo se téměř bez přerušení,“ dodala.
Vysokou kvalitu si pochvalovali také sami tenisté. Dokonalý servis je do Prostějova láká k opakovaným startům, zájem přijet mají také hráči, kteří byli na Hané poprvé. Týká se to také letošní nasazené jedničky Caspera Ruuda. „Pochopitelně bych za rok byl nejraději ve hře na Roland Garros, pokud se to nepodaří, bude pro mě prostějovský turnaj první volbou. Je zde krásný areál, všichni tenisu rozumí a je vidět, že náš sport mají opravdu rádi,“ vyjádřil své dojmy norský tenista.
Podobnou zkušenost si odvezl také vítěz MONETA Czech Open Pablo Andujar. „Péče o hráče byla bezchybná. Kvalitní zázemí, dostatek tréninkových možností. Hodně příjemná byla hráčská party. Byl to ideální týden,“ cenil pořadatele Andujar.
Problémem nakonec nebyl ani pevně stanovený počet kurtů. Hrálo se pouze na třech dvorcích, kde byl zajištěný již zminěný živý přenos na sociálních sítích. Díky tomu bylo v prvních dnech na všech kurtech opravdu život, hrálo se až pět zápasů na každém z nich. „Pro fanoušky to bylo zajímavé. Deset hodin denně se měli na co dívat a všechny zápasy měly svůj náboj a kvalitu. Některé trvaly hodně přes dvě hodiny, ani to nakonec nebyl problém. Všechno se nám podařilo zajistit,“ těšilo ředitelku turnaje. „Opět se ukázalo, jak je důležité mít sehraný tým. Ten v Prostějově máme. Úspěch turnaje je z velké části jejich zásluhou,“ poznamenala Černošková.

25 graf1
Kopřiva poskočil o 108 míst, polepšil si také Ruud

Na všech tenisových turnajích se pochopitelně hraje o finanční odměny, stejně důležité je však pro hráče také bodové ocenění jejich výsledků. Případný postup ve světovém žebříčku ATP tenisty dostává do lepších turnajů, přičemž na vrcholu pyramidy jsou starty v hlavních soutěžích na grandslamových turnajích. Prostějovský challenger má i z tohoto důvodu pro tenisty velký půvab, což se potvrdilo také v letošním roce.
„Od třetí stovky jsou bodové rozdíly opravdu hodně malé. Stačí uhrát kolo nebo dvě a v žebříčku se to okamžitě projeví. Každý týden se pořadí mění,“ popsuje změny v žebříčku ATP ředitelka MONETA Czech Open Petra Černošková.
Výsledek na prostějovském challengeru pomohl Jiřímu Lehečkovi k posunu o 58. příček na 478. pozici. Vít Kopřiva dokonce poskočil i 108 pozic. Absolutním rekordmanem letošního ročníku je ovšem Peter Torebko. Německý tenista si senzačním postupem do semifinále dvouhry polepšil přesně o 148 míst! „Na takový výsledek jsem čekal dlouho. Pomůže mi při přihlašování do turnajů v celé druhé polovině sezóny. Dostanu na do hlavních soutěží bez nutnosti bojovat v kvalifikaci. To je vždy příjemné. Ušetřím síly a díky tomu budou mé výkony určitě lepší,“ těšil prostějovský výsledek Torebka.
K posunům na žebříčku dochází po challengerech i v první stovce. Své o tom ví také Casper Ruud, jednička MONETA Czech Open. Norský hráč sice skončil v semifinále, přesto si vylepšil své kariérní maximum a dostal se v žebříčku na 59. příčku.

Dlouhodobé plány MONETY s tenisem

Bankovní dům MONETA Money Bank již několik let podporuje díky partnerství s Českým tenisovým svazem celý český tenis. Od roku 2018 je spojený také s největším tuzemským mužským turnajem z pozice titulárního partnera. Podpora tenisu bude pokračovat, což v závěru letošního ročnímu MONETA Czech Open potvrdilo vedení finanční společnosti.
„Spojit naše jméno s úspěšným sportem na rok nebo dva by nedávalo žádný smysl. Počítáme s dlouhodobou podporou a pochopitelně všichni věříme, že bude hodně úspěšná,“ nastínil strategii bankovního domu Jan Müller, ředitel marketingové komunikace v MONETA Money Bank, který si uvědomuje, že mužský tenis bude potřebovat čas, aby se vrátil na své nedávné pozice. „Počítáme s tím, že to bude chtít trošku trpělivosti, jsme na to připraveni,“ uvedl Müller.
Strategii MONETA Money bank se projevila také v souvislosti s mužským challengerem, který se hraje v Prostějově. „S vedením MONETA Money Bank jsme domluveni pro další dva roky na podpoře našeho turnaje v roli titulárního partnera. Myslím, že společně nám to jde a těšíme se na další ročníky Czech Open spojené s tímto bankovním domem,“ prozradil šéf spolupořádající společnosti TK PLUS Miroslav Černošek.
Zájem MONETY o tenis potvrdila také účast hráčů na VIP turnaji v průběhu doprovodného programu. „Byla nejvyšší za posledních několik let a zápasy měly skvělou úroveň. Aktéři byli hodně soutěživí, chtěli vyhrát. Podobně banka přistupuje i k profesionálnímu tenisu, což je rozhodně dobrá zpráva," dodal Černošek.

Dětský den na náměstí se povedl

Úspěchem skončila hned první akce doprovodného programu prostějovského challengeru MONETA Czech Open, která byla na programu v průběhu druhého hracího dne.
„Na náměstí T. G. Masaryka si Dětský den s MONETOU Money Bank užili také nejmladší tenisoví fanoušci. Připravili jsme pro něřadu soutěži, nechybělo ani oblíbené malování na obličej,“ prozradil Tomáš Cibulec, manažer challengeru i marketingové společnosti TK PLUS.
Mezi mládež přišel také Jiří Veselý s Adamem Pavláskem. Daviscupoví reprezentanti si s dětmi zatrénovali na improvizovaném dvorci, vyzkoušeli si plážový tenis na písku a společně se vyfotili s mladými tenisty i maskotem MONATA Money Bank. „Zatrénovala jsem si s Jirkou i Adamem, některé výměny jsem dokonce vyhrála,“ radovala se osmiletá Kristýna, jedna z účastnic dětského dne.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...