Dobré odpoledne, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

S vypětím všech sil zdolali čeští tenisté v zářijové daviscupové baráži Maďarsko. Tedy tým, jehož jedničkou byl 269. hráč světa Mate Valkusz. Ještě v roce 2013 přitom slavili zisk salátové mísy, což je aktuálně nedostižná meta. Z pohledu žebříčkového postavení na tom následovníci Ivana Lendla či Petra Kordy jsou momentálně špatně. „Není to růžové období. Byli jsme zvyklí na jiné mety: dvě vítězství, semifinále. Tehdy jsme však měli dva super hráče Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. Současná parta dělá, co může, předvádí své maximum. To je realita,“ vnímá situaci Jaroslav Navrátil, nehrající kapitán daviscupového výběru i prostějovského týmu, který bude v polovině prosince znovuobhajovat mistrovský titul v extralize smíšených družstev.

Mezi elitou na turnajové období figurují v nejlepší stovce dva tenisté České republiky. Přes nepříjemné zranění a předčasné ukončení sezóny je tuzemskou jedničkou nadále Tomáš Berdych, na devadesátém místě se drží Jiří Veselý. V podobné situaci byl český tenis i na konci sezón 2003, 2007, 2009 a 2017, ovšem v žádné z nich nebyli tuzemští hráči tak nízko postaveni.
Na konci roku 2003 drželi český prapor 13. Jiří Novák a 46. Radek Štěpánek, závěr sezóny 2007 patřil Tomáši Berdychovi (14.) a Radku Štěpánkovi (30.), o dva roky později to byla stejná dvojice v opačném pořadí, a sice Štěpánek (12.), Berdych (20.). Před rokem byl Berdych 19. hráčem světa a Jiří Veselý 62.
V dnešních souvislostech působí až neuvěřitelně pohled na žebříček na konci roku 2005, kdy českou vlaječku mělo za svým jménem hned devět tenistů. Více hráčů mělo v té době v elitní stovce jen Španělsko (10). Českou jedničkou byla světová dvacítka Radek Štěpánek, o čtyři místa za ním byl v té době dvacetiletý Tomáš Berdych, na dalších pozicích byli Jiří Novák, Tomáš Zíb, Robin Vik, Ivo Minář, Jan Hernych, Lukáš Dlouhý i Jiří Vaněk, současný kouč Petry Kvitové.
„Slabší období potká každého, i takové Spojené státy. V roce 2010 měly ve stovce čtyři hráče, což nemohly brát jako úspěch. V tom roce jsme měli mezi nejlepšími tři tenisty, přestože možnosti obou zemí jsou nesrovnatelné. Momentálně nemá svého hráče v první stovce historicky velká velmoc jako Švédsko. Nejlepší jejich hráč je Elias Ymer a je ve druhé stovce, druhý Mikael Ymer je na konci té třetí a pak už mají Narkuse Erikssona v páté stovce. Také v tenise prostě platí, že jednou jsi dole a jednou nahoře,“ říká Navrátil.

48 graf1

Nejistá budoucnost s velkou nadějí

Na konci sezóny je obtížné odhadovat, jaká bude ta další. Berdych se bude vracet po zranění a čeká ho náročný boj o návrat na výsluní v konkurenci mladých ranařů. Veselý, bývalá juniorská jednička, by potřeboval stabilizovat svoje výkony a povýšit hru o level nahoru. U Adama Paláska, který už se podíval do světové stovky, je také budoucnost nejistá. Hráče pravidelně sužují zdravotní problémy a na kurtech často hledá sám sebe. O návrat mezi elitu se snaží také zkušený Lukáš Rosol. Třiatřicetiletý bojovník si jde pomalu za svým snem, první měsíce příštího roku budou ovšem velkým testem jeho těla. „Jdu krok za krokem, ještě pár let chci hrát. A věřím, že se mezi nejlepší ještě můžu vrátit,“ říká Rosol, který většinu roku strávil na challengerech, v závěru sezóny ale zvládl úspěšně kvalifikaci v Moskvě a potvrdil, že může usilovat o výhry i na okruhu ATP.

Perspektivním tenistou je stále Zdeněk Kolář. Dvaadvacetiletý rodák z Bystřice nad Pernštejnem se zatím pohybuje ve třetí stovce, do vyšších pater žebříčku se mu však nedaří proniknout. Třeba to vyjde v roce 2019... Budoucností českého tenisu by mohl být podle řady expertů jeden z největších talentů posledních let šestnáctiletý Dalibor Svrčina. „Nestalo se nám už dlouho, že by někdo takhle hladce přešel od žákovského tenisu k tomu juniorskému. Je to něco obdivuhodného. Dlouho jsme neměli takový talent,“ říká Navrátil, podle něhož je pro tenis důležité, aby Svrčinovi při jeho růstu všichni maximálně pomohli. „Nejdůležitější období teprve přijde při přechodu z juniorů mezi muže. Musíme být připraveni Daliborovi pomoci, aby to zvládl,“ dodal.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...