Dobré ráno, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

47 misaPo dvaatřiceti letech tenisté České republiky vyhráli Davisův pohár. Ve fantastické atmosféře porazili Španělsko 3:2, když rozhodující bod vydřel Radek Štěpánek. Ten společně s Berdychem vyhrál i sobotní čtyřhru, česká jednička pak získala první bod v pátek. Součástí týmu byli také Lukáš Rosol a Ivo Minář. „Jsme nejlepší. Od roku 2007 jsme o takovém utkání snili. Teď to konečně přišlo a můžeme slavit,“ jásali vítězové, kteří po letech navázali na legendy Ivana Lendla, Tomáše Šmída, Pavla Složila a Jana Kodeše.

A co víc, Česká republika v jednom roce ovládla všechny tři týmové soutěže: Hopmanův pohár (Tomáš Berdych+Petra Kvitová), Fed Cup (Petra Kvitová s Lucií Šafářovou) a nyní tedy Davis Cup (Tomáš Berdych a Radek Štěpánek za vedení nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila). Z výčtu je navíc patrné, že klíčovými hvězdami pro úspěch jsou členové TK AGROFERT Prostějov...

Očekávaná remíza po prvním dnu

Jako první nastoupil před vyprodanou halu Radek Štěpánek. Zkušený hráč vyzval španělskou jedničku Davida Ferrera a pokusil se favorita utkání zaskočit. Celý duel se protáhl na tři hodiny, přesto český tenista nezískal ani set. Štěpánkovi se nedařilo na podání a to ovlivnilo průběh utkání, ve kterém udělal 46 nevynucených chyb. Španěl působil na kurtu jako mašina a tlačil se za očekávaným úspěchem. Ferrer byl lepší především na servisu a také při hře od základní čáry. Ve všech třech setech se rychle propracoval k brejku a pak si hlídal své vedení. Přes obrovskou snahu Štěpánek svoji ztrátu ani v jednom případě nedokázal vymazat.

„Největší rozdíl byl na servisu. Zezadu je David jako mašina, tak jsem si chtěl vytvářet tlak podáním. Jenže jakobych ztratil rytmus. Pustil jsem ho tím k jeho hře. Pořád jsem se cítil pozadu, dotahoval. Když necháte odskočit takového hráče jako on, je těžké dostávat se zpátky. Jsem ze svého podání docela zklamaný,“ konstatoval po utkání Štěpánek.

Téměř čtyři hodiny trvala velká bitva mezi Tomášem Berdychem a Nicolasem Almagrem. Jedenáctý hráč světa se domácího lídra nezalekl a bojoval o druhý španělský bod ze všech sil. První sadu získal ve svůj prospěch Berdych, v té druhé se radoval soupeř. Podobná situace se opakovala také v dalších dvou sadách. Hlavně ta čtvrtá, která se protáhla až do tie-breaku, přinesla celou řadu dramatických situací. Berdych měl v průběhu čtvrtého dějství také trochu smůly. Jak je tenis ošidný a rozhodují v něm detaily, Berdych bolestně pocítil ve čtvrtém setu. Při brejkbolu na 4:1 opřel bekhend jen do sítě a Almagro vzápětí otočil stav na 4:3, i když v sedmém gamu prohrával 0:30. Napínavý set dospěl až do tie-breaku.  A i ten byl dramatický, Berdych prohrával už 0:5. Dokázal se vzepřít a za stavu 3:5 měl u sítě nahraný míč, ovšem bekhend přepálil do autu. Zkrácenou hru nakonec vyhrál Almagro a šlo se do rozhodujícího setu. V něm ukázal Berdych velkou vůli po vítězství a skvěle hrajícího soupeře přece jen porazil a vyrovnal průběžný stav zápasu. „Zřejmě šlo o náš nejtěžší vzájemný zápas. Nicolas hrál opravdu dobře. V takových vypjatých duelech rozhodují maličkosti. V tomto případě jsem měl víc víry sám v sebe, že to dokážu, což mě přeneslo přes tento zápas. Hodně mi pomohli diváci. Vždy říkám, že jsou neoficiálním pátým členem našeho týmu a to se opět potvrdilo,“ radoval se z vyrovnání Berdych.

Český pár porazil vítěze Turnaje mistrů

S bilancí jedenácti výher a jediné porážky nastoupila dvojice Radek Štěpánek, Tomáš Berdych proto šampionům z nedávného Turnaje mistrů. Pár Marcel Granollers, Marc Lopez působil zpočátku jistějším dojmem a získal první sadu, v dalších ale na české tenisty nestačil. Po pomalejším rozjezdu se hra domácí dvojice zlepšila. Španělé sice kladli tuhý odpor, přesto byli v koncovkách druhého a třetího setu o kousek horší. V šestém gamu čtvrtého dějství Granollers odevzdal soupeřům čistou hrou servis, brejk Češi potvrdili a za stavu 5:2 dokonce pokukovali po mečbolu. Tři přišly až při podání české jedničky. Ten poslední znamenal konec utkání.

„Soupeři začali neuvěřitelně, ale my jsme věděli, že jsme doma a za podpory fanoušků jsme se dokázali zvednout a přinést do šatny důležitý druhý bod,“ řekl po vítězné bitvě Štěpánek. Ze zisku druhého bodu byl nadšený také Berdych, podle něhož český pár odehrál jeden z nejtěžších zápasů v Davis Cupu. „Po dvouhrách jsme byli trochu unaveni. Tohle byl hodně kvalitní debl, Španělé vyhráli Masters, hráli opravdu skvěle. O to víc úspěch těší,“ prohlásila česká jednička.

Drama se sladkou tečkou

Do souboje týmových jedniček vstoupil lépe Ferrer, který dokázal eliminovat Berdychovy snahy o agresivní hru. V úvodních dvou setech Španěl dokázal rychle prolomit servis českého tenisty a vybodoval si náskok 2:0. Snaha domácí jedničky o obrat střetnutí byla neúspěšná také ve třetí sadě. Sice v ní poprvé obral svého soka o servis, přesto nakonec neodolal strojové hře 5. hráče světa. „Byl to můj nejlepší výkon v daviscupové kariéře,“ prohlásil vítěz. Berdych poprvé v sezoně v týmové soutěži nevyhrál. Sám po střetnutí uznal, že jeho soupeř byl lepší. „Nedokázal jsem se vyrovnat s jeho hrou,“ uznal Berdych.

Za nerozhodného stavu se na kurt postavil Radek Štěpánek a od prvních míčů dával Nicolasi Almagrovi najevo, že si jde za splněním svého snu. Svého soupeře uměl rozběhat, vracel mu dělové servisy a neváhal si dojít pro úspěšný míč na síť. Mírně povolil pouze ve třetím setu, v tom čtvrtém ale ze sebe vydoloval zbytky sil a v bouřící hale rozpoutal vítězné oslavy. „Je to vrchol mé kariéry. O něčem takovém sní každý tenista. Vyhrát finále a navíc doma. Nám se to splnilo. Ty pocity se ani nedají popsat. Několik let jsme se snažili pohár vyhrát a byla to dlouhá cesta. Teď se splnila. Ta námaha stála za to,“ jásal po vítězství Štěpánek.


finále Davis Cupu 2012, 16.-18. listopadu 2012 O2 arena, tvrdý povrch

Štěpánek - Ferrer 3:6, 4:6, 4:6

Berdych - Almagro 6:3, 3:6, 6:3, 6:7 (5:7), 6:3

Berdych, Štěpánek - M. Lopez, Granollers 3:6, 7:5, 7:5, 6:3

Berdych - Ferrer 2:6, 3:6, 5:7

Štěpánek – Almagro 6:4, 7:6 (7:0), 3:6, 6:3

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...