Příjemnou noc, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

45 fed_cupNa čtyřhru ani nedošlo. Česká republika po roce obhájila vítězství ve Fed Cupu a hlavní podíl na tom mají hráčky z Prostějova. Tým nehrajícího kapitána Petra Pály porazil Srbsko 3:1, když jeden bod zajistila Petra Kvitová a další dva přidala v životní formě hrající Lucie Šafářová. S nadsázkou se tak dá do celého světa zakřičet: PROSTĚJOV vs. Srbsko 3:1! Celý tým potvrdil, že momentně dominuje týmové soutěži žen. „Celou soutěž jsme odehráli ve velkém stylu. Je to obrovský úspěch, který podtrhnula skutečnost, že jsme finále hráli doma. Finále bylo pro všechny obrovský zážitek,“ hodnotil vystoupení národního týmu Pála.

SOBOTA: Bezchybné úvodní dvouhry

Před začátkem celého střetnutí nehrající kapitán Petr Pála přiznal, že by byl spokojený s průběžným výsledkem 1:1. Jeho svěřenkyně však byly jiného názoru. Obě prostějovské tenistky bývalé světové jedničky porazily a neztratily ani set. Česká republika po prvním dnu získala slibné vedení 2:0. „Utkání je skvěle rozehrané. Máme tři mečboly, ale ještě není moc hotovo. Musíme zůstat nohama na zemi,“ nabádal své hráčky Pála ve chvíli, kdy k obhajobě celkového vítězství scházel jediný bod.

Jako první vyšla na kurt vyprodané O2 arény Lucie Šafářová. Proti Aně Ivanovičové podala excelentní výkon a vyhrála 6:4, 6:3. Česká tenistka oplývala sebevědomím a svými přesnými údery rozburácela zaplněné hlediště. V obou setech srbské hráčce dokázala vzít podání a sama zkazila minimum míčů. Také proto celý duel trval pouze 101 minut. „Rychle jsem ze sebe setřásla nervozitu z úvodu utkání. Hrálo se mi skvěle. Ve skvělé atmosféře to snad ani jinak nešlo. Po loňských dvou finálových porážkách v Moskvě jsem si hodně přála uspět a vyšlo to hned na první pokus,“ radovala se po vítězství Šafářová.

Petra Kvitová v týdnu před začátkem finále léčila zánět nosohltanu a ani tenisoví odborníci si netroufli tipovat, v jaké se představí formě. Osmá hráčka světa ale v duelu s Jelenou Jankovičovou ze sebe vydala všechny své momentální síly a zařídila důležitý druhý bod. Dvaadvacetiletá Češka vyhrála 6:4, 6:1.

V první sadě sice prohrávala, pak ale šňůrou čtyř her v řadě získala úvodní set a ve velké pohodě odehrála také zbytek zápasu. Ve druhém setu rychle získala vedení 5:0 a o chvíli později také celý zápas. „Sama jsem byla překvapená, jak to šlo lehce. Snažila jsem se odevzdat to nejlepší a vyšlo to parádně,“ prohlásila Kvitová. Přesto přiznala, že především v závěru střetnutí si přála rychlý konec. „Už jsem začínala cítit nohy. Naštěstí zápas nebyl příliš dlouhý. Síly ubývaly,“ poznamenala Kvitová.

NEDĚLE: Famózní Lucka odstartovala oslavy

Jako první mohla vítězný bod získat Petra Kvitová. Od prvních míčů střetnutí proti Ivanovičové však bylo vidět, že rodačka z Fulneku dala do svého prvního vystoupení maximum svých sil a jen obtížně držela za srbskou tenistkou krok. Bojovnost Kvitové rozhodně nescházela, stačilo to ale pouze na porážku 3:6, 5:7. V prvním setu domácí hráčka odvrátila šest setbolů. Ten sedmý již Ivanovičová proměnila a přiblížila se k prvnímu bodu svého týmu. Ve druhé sadě již bývalá světová jednička vedla 5:2. Ani za tohoto stavu ještě nebylo rozhodnuto. Kvitová se rvala o každý míč a vyrovnala, v koncovce už ale nedokázala odolat náporu své soupeřky. „Chyběla mi energie. Byla jsem hodně vyčerpaná. Přitom jsem strašně chtěla ten třetí bod uhrát. To se nepodařilo, protože Ana hrála opravdu dobře. Na to, že jsem byla nemocná, ale nechci porážku svádět,“ komentovala své vystoupení Kvitová.

Druhý mečbol měla k dispozici Lucie Šafářová a svoji roli v duelu s Jankovičovou zvládla naprosto bravurně. V průběhu celého utkání dovolila své soupeřce pouze dvě hry a razantně dotáhla Českou republiku k obhajobě Fed Cupu. „Je to něco úžasného. Cítila jsem se náramně. Užívala jsem si atmosféru a cítila se výborně. Tak nějak jsem si to představovala,“ smála se Šafářová, která hladce získala první sadu a sebevědomým výkonem každým uhraným míčem dostávala zaplněnou halu do extáze. „Něco podobného jsem ještě nezažila. Fanoušci mají na našem úspěchu velký podíl,“ pochválila diváky hrdinka finálového duelu. Z tempa Šafářovou nevyvedla ani delší pauza mezi jednotlivými sety. Během několika minut vedla 4:1 a vzápětí přidala poslední dvě hry celého duelu. „Byl to den, kdy vám vyjde naprosto všechno. Jsem nesmírně šťastná,“ říkala po mečbolu hrdinka finále.


 

Cesta za českým triumfem ve Fed Cupu 2012

1. kolo NĚMECKO – ČESKÁ REPUBLIKA 1:4

Lisická – Benešová 6:2, 4:6, 2:6

Görgesová - Kvitová 6:3, 3:6, 8:10

Lisická - Kvitová 7:6, 4:6, 1:6

Kerberová - Hradecká 6:4, 6:4,

Görgesová, Grönefeldová - Benešová, Záhlavová-Strýcová 3:6, 6:7

Semifinále ČESKÁ REPUBLIKA - ITÁLIE 4:1

Šafářová - Schiavoneová 7:6 (7:3), 6:1

Kvitová - Erraniová 6:4, 6:3

Kvitová - Schiavoneová 6:4, 7:6 (7:1)

Hlaváčková - Erraniová 6:2, 2:6, 2:6

Hlaváčková, Hradecká - Pennettaová, Erraniová 5:6 skreč Itálie

Finále: ČESKÁ REPUBLIKA - SRBSKO 3:1

Šafářová - Ivanovičová 6:4, 6:3

Kvitová - Jankovičová 6:4, 6:1

Kvitová - Ivanovičová 3:6, 5:7

Šafářová - Jankovičová 6:1, 6:1


 

ČERNOŠEK: „Jsem dojatý. Je to úžasný pocit!“

Úspěch prostějovských tenistek a celého fedcupového družstva si přímo v O2 aréně užíval Miroslav Černošek. Jeho marketingová agentura TK PLUS a společnost Česká sportovní zajišťuje fungování prostějovského tenisového klubu, který do reprezentace dodal Petru Kvitovou a Lucii Šafářovou. „Když budu trochu neskromný, tak můžu říct, že Prostějov porazil Srbsko 3:1. A věřte, že je to výborný pocit. Opět se potvrdilo, že to v našem klubu děláme dobře, a to každého zahřeje u srdce,“ vyznal se ze svých pocitů po vítězném utkání Černošek.

Prostějovský manažer a jeho další společnost Česká sportovní byla pořadatelem finálového střetnutí v O2 aréně. Také z tohoto pohledu mohl být Černošek spokojený. Vyprodaná hala vytvořila tenistkám výjimečnou atmosféru a hnala české lvice za konečným vítězstvím. „Pořádat takový zápas není jednoduché. Pro celý tým, který se na tom podílel, to bylo opravdu hodně náročné. Jsem rád, že to nebyla marná práce. Podpora příznivců byla fantastická. Moc rád bych si to letos ještě jednou vychutnal,“ připomenul Černošek blížící se finále Davis Cupu, které se také bude hrát v Praze a Česká republika vyzve Španělsko.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...