Dobrý podvečer, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTO: Více než dvacetiletá tradice regionálních soutěží v malé kopané zůstává na Prostějovsku nadále zachována. Od loňského září do letošního června proběhl jejich další ročník 2018/2019, opět pod křídly Okresního sdružení České unie sportu. A v rámci možností se menší odnoži velkého fotbalu daří zachovávat sice skromné, ale existenci umožňující podmínky. Kdo letos zářil a kdo naopak zklamal?

Po sportovní stránce byla uplynulá sezóna ve znamení návratu do výsledkových kolejí z předchozích let. Dlouhodobě nejúspěšnější tým SK Tomek Dobrochov coby mnohonásobný šampion nejvyšší soutěže totiž před rokem nečekaně klesl na třetí místo a primát mu uzmul konkurenční celek SK Chaloupka Prostějov. Ústřední favorit však úder razantně vrátil, aby si vítězství vzal okamžitě zpět.
Podzimnínčást sice měla o něco lepší právě Chaloupka, do hry o zlato se znovu zapojili také loni stříbrní Orli Otinoves. Leč v jarní části dobrochovský válec nekompromisně odstranil všechny soupeře z cesty a s výrazným náskokem sedmi bodů dospěl k zisku dalšího mistrovského titulu. Za celé jaro ani jednou nepodlehl, ztratil jen dvěma remízami s níže postavenými družstvy. A v přímé konfrontaci s úhlavními soky potvrdil své kvality.
Boj o zbylé dvě medailové pozice byl nesmírně vyrovnaný, těsný i dramatický. Nakonec druhou příčku obhájil výběr Otinovsi a alespoň bronz urvala prostějovská Chaloupka. O jediný bodík čtvrté skončily zlepšující se FK Vrbátky, pátý zůstal rovněž dobře hrající 1.FC Laškov. Na opačném pólu tabulky s přehledem zvládl boj o záchranu dlouhodobý účastník elitní ligy SK Kobra Kobeřice, když s dostatečným odstupem za sebou nechal dva jasně sestupující – Sokol Smržice + MK Medvědy Prostějov.
Co druhá liga? Tu suverénně ovládl kolektiv SK Dřevnovice, který celým ročníkem procházel bez jakékoliv bodové ztráty až do úplně posledního kola. Porážka v něm však nemohla nic změnit ani na dominantním triumfu, ani na postupu mezi regionální smetánku. Z posunu o patro výš se radoval také druhý tým finálního pořadí Dřeváci Čehovice/Hluchov. Zatímco dlouho zdatně konkurující FC Juniors Semos Hluchov se musel spokojit se třetí pozicí těsně před čtvrtým Mexikem Víceměřice. Slušně se prezentovaly též soubory FC Zavadilka Prostějov (pátý) a TTCE Klopotovice (šestý), naopak jasně nejslabším účastníkem se stali Béci Sokol 2 Prostějov. Na sedmý post se před ně dostal i solidní nováček TJ Ohrozim, ač po zimním naskočení absolvoval pouze jaro.
Největším problémem nedávno uzavřené sezóny rozhodně byla spousta kontumačních výsledků kvůli nenastoupení některého z mužstev do zápasu. Podzim takto negativně ovlivnil především Bílý Balet Prostějov, jenž vůbec nezahájil své účinkování ve 2. lize a bez odehrání jediného střetnutí musel být vyloučen. Místo něj naskočila od druhé poloviny soutěže výše zmíněná Ohrozim, nicméně to nezabránilo jiným kontumacím. V součtu jich nejvíc způsobili Medvědi Prostějov (4), dále Smržice (3), Kobeřice (2) a Laškov (1).
S tímhle tématem úzce souvisí, co bude s okresními ligami v malé kopané ČUS Prostějovska dál. Svou existenci totiž ukončili Medvědi, totéž pravděpodobně potká i Smržice. A aby se podařilo zachovat dvě soutěže po osmi kolektivech, je potřeba sehnat dva nové kluby. Jeden už se přihlásil (Bohuslavice), druhý musí vedení MK ještě zlanařit. Za předpokladu, že budou pokračovat všechny ostatní oddíly.
Pozitivem každopádně je dostatek hřišť na malou kopanou v regionu. Jednoznačně nejlepší areál mají v Dřevnovicích, kde se o tenhle sport výborně starají ve spolupráci s vedením obce v čele se starostkou Bohumilou Charvátovou. Dalšími více či méně kvalitními hřišti s částečným servisem v podobě občerstvení nebo úplně bez něj disponují Laškov, Vrbátky, Kobeřice, Víceměřice, Hluchov, Klopotovice, Čehovice a Ohrozim. Jakékoliv zázemí pak zatím chybí v prostějovských areálech ZŠ Dr. Horáka a na Husově náměstí.
Příští ročník okresních soutěží v malé kopané Prostějovska 2019/20 odstartuje v pokračující úzké spolupráci s místním OS České unie sportu zkraje září. Povede se zachovat alespoň dvě ligy po osmi družstvech?


POHLED ŠÉFA MALÉ KOPANÉ PROSTĚJOVSKA
„Sportovní kvalitu našich okresních soutěží se myslím daří udržovat na velice dobré úrovni, hlavně souboje nejlepších mužstev první ligy bývají špičkové a divácky atraktivní. Po organizační stránce měl výbor malé kopané čtyři členy: mě jako předsedu, Bohuslava Krátkého, Miroslava Zbořila a Jiřinu Kučerovou Viláškovou. Při mých opakovaných problémech se zdravím zaslouží absolutorium Bob Krátký, který fungování soutěží vzal v nejtěžších chvílích dost na sebe. Vydatně nám pomáhal také Radek Koňařík z Okresního sdružení České unie sportu, naopak o paní Kučerovou Viláškovou jsme brzy přišli, neboť odešla na mateřskou dovolenou. A hodně nám chybí, zejména při řešení ekonomických záležitostí. Každopádně se s danou situací nějak pereme a snažíme se, aby soutěže dobře fungovaly. Na regulérnost jednotlivých utkání dbají rozhodčí Radek Motal, Bob Krátký, David Kopecký a Roman Vedral. Teď je naším stěžejním úkolem zachovat aspoň šestnáct účastníků dohromady v obou soutěžích, aby se dál mohla hrát první i druhá liga po osmi týmech.“
Pavel KOČÍB, předseda výboru malé kopané Prostějovska

KONEČNÉ TABULKY 2018/2019
První okresní liga mužů ČUS PV
1. Dobrochov 11 2 1 73:31 35
2. Otinoves 9 1 4 69:52 28
3. Chaloupka PV 9 0 5 64:43 27
4. Vrbátky 8 2 4 58:25 26
5. Laškov 7 2 5 53:38 23
6. Kobeřice 4 1 9 43:63 13
7. Smržice 2 0 12 25:79 6
8. Medvědi PV 2 0 11 18:72 6
Druhá okresní liga mužů ČUS PV
1. Dřevnovice 12 0 1 54:17 36
2. Čehovice/Hluchov 9 0 4 42:30 27
3. J. Hluchov 7 1 5 45:34 22
4. Víceměřice 7 1 5 43:35 22
5. Zavadilka PV 4 2 7 33:41 14
6. Klopotovice 4 1 8 33:47 13
7. Ohrozim 1 2 4 14:24 5
8. Béci PV 1 1 11 28:64 4

jak si polepšily či pohoršily jednotlivé týmy...
mužstvo umístění 2017/18 umístění 2018/19 posun
Dobrochov 3. 1. +2
Otinoves 2. 2. 0
Chaloupka Prostějov 1. 3. -2
Vrbátky 4. 4. 0
Laškov 5. 5. 0
Kobeřice 7. 6. +1
Smržice 10. 7. +3
Medvědi Prostějov 8. 8. 0
Dřevnovice 12. 9. +3
Čehovice/Hluchov 11. 10. +1
J. Hluchov 6. 11. -5
Víceměřice 9. 12. -3
Zavadilka Prostějov 14. 13. +1
Klopotovice 16. 14. +2
Ohrozim - 15. nováček
Béci PV 13. 16. -3
Hymláci PV 15. - (klub zanikl)
Pořadí na 1. až 8. místě jsou prvoligisté, na celkové 9. až 16. příčce druholigisté. Posun + je zlepšení, posun - zhoršení.


27 mk127 mk227 mk327 mk427 mk5

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...