Dobré odpoledne, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Uplynulou sobotu 23. června se v Kostelci na Hané konal velký sportovní svátek. Premiérový ročník HOŘAVA CUPu, fotbalového turnaje hvězd hned několika odvětví, přinesl parádní podívanou. Plejeři jako Lukáš Zelenka, Martin Kotůlek, Tomáš Hunal, Petr Švancara, Ladislav Vízek, Jan Berger, ale i Radek Faksa, Petr Čáslava či Rostislav Olesz, to je jen špička ledovce ze zářivé listiny hráčů, kteří se na trávníku i mimo něj objevili. Perličku na pečeť zajímavosti dodal podniku start čerstvých mistryň z pražské Sparty. Vše ale začíná u pouhé myšlenky, převedené na nápad a zrealizované ve skutečné dění. Kvarteto pořadatelů Zdeněk Hořava, Michal Hořava, Petr Kudláček a Lukáš Duba předvedlo, že sny a nápady si může splnit každý, pokud jen trochu chce. Už během turnaje bylo jasné, že položili základy něčeho, co se stane krásnou tradicí v příštích letech. U toho PROSTĚJOVSKÝ Večerník, jakožto exkluzivní mediální partner, nemohl pochopitelně chybět.

Počátky Hořava Cupu
„Byla to docela náhoda, seděli jsme u kávy se Zdeňkem a říkal jsem mu, že by to chtělo udělat turnaj hokejistů. Zdeněk se zamyslel, usrkl si kávičky a řekl, proč ne? Že jdeme do toho,“ popsal Večerníku už v dubnu začínající cestu turnaje exkapitán Jestřábů Lukáš Duba. Ovšem říct a udělat jsou dvě odlišné věci. Proto se s přípravami vůbec neotálelo. Muselo se najít místo, vybrat a pozvat týmy, vše zorganizovat, domluvit, zajistit. Cesta to byla dlouhá několik měsíců, ale v sobotu ráno díky tvrdé práci potvrdil úvodní výkop celý turnaj za zahájený. Slavnostního aktu se ujali náměstci hejtmana Ladislav Hynek a František Jura. Čestnou záštitu pak vytvořili legendy české kopané Jan Berger a Ladislav Vízek. „Moc děkuji za pozvání a snad se tady z toho stane příjemná tradice,“ nechal se slyšet bývalý hráč pražské Dukly. Jen škoda, že se oba internacionálové nezdrželi déle a po chvilce unikli také Večerníku, který je chtěl požádat o rozhovor.
Základní skupiny a domluva s počasím
Ihned po zahájení bez jakýchkoliv skrupulí se rozhořely skupinové boje. Ve skupině A na sebe narazily výběry: LHK Jestřábi Prostějov, HC Frýdek-Místek, Hrabal tým (složený z hráčů NHL a KHL pod vedením Josefa Hrabala), HC Torax Poruba a AZ Havířov. Grupa to byla interesantní a zrodily se tu občas překvapivé výsledky. Hráči Jestřábů a Hrabal týmu potvrdili, že sport číslo jedna je pro ně hokej, a obsadili čtvrté a páté místo. „Já jsem fotbal hrozně dlouhou dobu nehrál, takže nemám natrénováno,“ přiznal s úsměvem Radek Faksa, útočník zámořského Dallasu Stars a český reprezentant. O prvenství a následný postup do semifinále si to nakonec v přímém souboji rozdaly Frýdek-Místek a Havířov. V jednotlivých utkáních většinou padla spousta branek, ovšem tento zápas ukázal, že sportovci mají výhru vepsanou v duši, a tak ani jeden tým nechtěl prohrát. Z nejtěsnějšího vítězství a tím i prvenství se zaradovali Frýdecko-místečtí, v jehož dresu váleli i exprostějovští Rudovský a Žovinec.
Ve skupině „B“ se ocitli hráči prvoligového HC Zubr Přerov, All Star tým Františka Jury plný exligových fotbalistů, trenéři SK Prostějov 1913, LHK Prostějov RETRO TÝM a ženské družstvo AC Sparta Praha. Právě tento výběr lákal při svých zápasech největší pozornost obecenstva. Bylo rozhodně atraktivní vidět na hřišti pohybovat se čerstvé mistryně české ligy, které si na pomoc vzaly svého trenéra Petera Bartalského. Také si na hřišti vydobyly potřebný respekt. Retro týmu Jestřábů nedaly mistrovské hráčky šanci, poradily si také s SK Prostějov 1913 a uhrály remízu se Zubry z Přerova. Nakonec nestačily jen na výběr Františka Jury, kterému podlehly 4:5. Ten připsal celkové prvenství ve skupině a mohl se těšit na semifinálového soupeře, jímž se stal Havířov. Druhou Spartu čekal vítěz skupiny Frýdek-Místek.

Příjemná atmosféra
Nicméně podstatně přátelskou a pro všechny přímo až domácí atmosféru trochu kazilo počasí. Silný vítr udělal ze hřiště mrazivé travnaté pole a hráči na střídačce se museli neustále zahřívat. Nejvíce však nepřízeň počasí pocítili diváci, kteří několik hodin bojovali s o deset stupňů nižší teplotou, než na kterou byli v posledních dnech zvyklí. Naštěstí se počasí odpoledne umoudřilo a nad kosteleckým areálem vysvitlo slunce a s ním přisel i příjemný teplý vánek. „Přijeli jsme zafandit holkám ze Sparty, jsme sice až z Opatovic, ale na druhou stranu kovaní sparťani, takže zimu přežijeme,“ svěřili se Večerníku dva fanoušci Honza a Petr, kteří u každého zápasu sparťanských hráček hlasitě povzbuzovali a mávali sparťanskou standartou. Mezi skupinami a vyřazovacími boji proběhly i dětské zápasy za obrovské podpory přítomných fanoušků, ve kterých se zúčastnily týmy LHK Prostějov, SK Prostějov 1932, Kostelec na Hané a 1. SK Prostějov. V tomto miniturnaji však byli vítězové všichni a každý z hráčů dostal z rukou organizátorů věcné ceny.
Finálové boje a předávání cen
Tým Františka Jury prošel hladce skupinou a brousil si zuby na hokejisty z Havířova. Nakonec to nebyla až taková bitva, jak možná někteří čekali a po hladkém vítězství 4:1 mohli hráči složeni z bývalých fotbalistů a tenistů vyhlížet finálové soupeře. Druhé semifinále už bylo o poznání zajímavější a napínavé až do samého konce. Fotbalistky pražského týmu urputně bojovaly proti hokejistům z Frýdku-Místku, bohužel musely dotahovat dvougólovou ztrátu ze začátku zápasu a to se jim nakonec nepovedlo. Každopádně žádné zklamání se nekonalo, protože tyto turnaje jsou především pro diváky a nejvíce pro radost. „Rozhodčí měl dostat passata, takhle pojede domů na kole,“ vtipkoval po zápase manager Sparty Dušan Žovinec.
O putovní pohár tak ve finále poměřily síly Frýdek-Místek a tým Františka Jury. Ačkoliv bojovnost se hokejistům upřít rozhodně nedá, střílet góly hokejkami umí lépe než nohou, a tak si v klidu pro vítězství došel tým Františka Jury. Ten ke konci zápasu už nepůjčoval soupeři míč a hlídal si pohodlný třígólový náskok. Putovní pohár tak našel prvního majitele.
Důležitou součástí celého turnaje také byla sbírka, kterou pořadatelé chtěli pomoci získat peníze pro dětské oddělení v prostějovské nemocnici a Dětský domov Plumlov. Během celého dne se vybralo úctyhodných dvacet tisíc korun, které poputují k těm, co je nejvíce potřebují.
Poté přišlo na řadu samotné udílení cen, ke kterým svým malým dílem přispěl i PROSTĚJOVSKÝ Večerník. Cenu nejčtenějšího regionálního periodika pro nejlepšího střelce si odnesl exligový Lukáš Zelenka, který se ve vyřazovacích bojích neuvěřitelně rozstřílel. Nejlepším brankářem, v tomto případě brankářkou, se stala Iva Mocová ze Sparty a nejužitečnějším hráčem turnaje se stal Lukáš Daneček z Frýdku-Místku. Po rozdání individuálních cen už nic nebránilo, aby tým Františka Jury zdvihl nad hlavu pohár jako historicky první vítěz Hořava Cupu.
„Už teď je jasné, že se povedlo vytvořit něco, co jen tak neskončí. Bezprostředně po skončení zápasů se nám už hlásí týmy, že chtějí určitě příští rok znovu přijet,“ sdělil s nadšením jeden z organizátorů Petr Kudláček.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...