Dobré ráno, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Sportovní výkony a povzbuzování publikem umocněné nádherným počasím. Velká cena Prostějova patří spíše k menším atletickým mítinkům, jak ale před více jak měsícem ukázala, i ty mají své kouzlo. Atletický klub Prostějov sem navíc každoročně dokáže přitáhnout také velmi kvalitní závodníky. Tentokrát nechyběl oštěpař Vítězslav Veselý a překážkář Petr Svoboda. Oba aktuálně drží rekordy mítinku ve svých disciplínách. Večerník sledoval tradiční událost i letos naživo a s odstupem času vám přináší podrobné ohlédnutí s výsledkovým servisem a nechybí ani interview se šéfem akce. Exkluzivní dvojrozhovor s Vítězslavem Veselým a Petrem Svobodou najdete v příštím čísle.

V neděli 20. září to ve sportovním areálu u prostějovského reálného gymnázia žilo. Dostaveníčko si tam daly snad všechny děti ze širokého okolí, které mají rády zejména individuální sporty. Na programu byl běh na 60 metrů, hod kriketovým míčkem a skok daleký. Po čtrnácté hodině tak byl areál plný skvělých i milých výkonů. Některé děti totiž do písku neskákaly nohama, ale hlavou napřed a vychutnaly si tuto sportovní disciplínu všemi smysly.
O děti na startu nebyla nouze, zejména právě při skoku dalekém. Velké bitvy se ale odehrávaly také v běhání. „Mladý závodil v běhu a v hodu. V rozběhu byl čtvrtý, ale jak to celkově skončilo, to nevíme. Hraje fotbal, tak teď zkoušíme ještě něco nového,“ poznamenal Jaroslav Pastrnek. Část dětí ale volila jen jednu sportovní disciplínu. Třeba syn Ivony Novákové. „Soutěžili jsme v běhu. Na těchto závodech jsme poprvé. Syn chodí do atletické přípravky na ZŠ Železného,“ sdělila žena pro Večerník.

Závody dospělých byly menší
Zatímco dětmi se to jen hemžilo na závodišti, dospělých bylo tentokrát jen poskrovnu. Oproti loňskému roku opadla zejména účast na oštěpařském závodě. Ten se dokonce málem nemohl zařadit mezi zápolení, protože hrozilo, že se jej zúčastní nakonec pouze duo Dominik Sokola a Vítězslav Veselý. Pomocnou ruku naštěstí pro organizátory nabídl Martin Pokorný, tradiční účastník Velké ceny Prostějova. „Když jsem uslyšel, že jsou jen dva oštěpaři, byl jsem deset metrů od toho. Soutěž jsou tři lidi, tak jsem si hodil a byl to můj nejlepší letošní výkon. A byl jsem na stupních vítězů s mistrem světa Víťou Veselým, za mě naprostá spokojenost,“ smál se Martin Pokorný, který se jinak věnuje jiným atletickým disciplínám.
Jeho dobrá nálada ostatně byla odrazem toho, jaká panovala na závodech atmosféra. Lidé povzbuzovali, byli spokojení, přispělo i krásné počasí. V dobré náladě plné úsměvů se ostatně objevili již řečený olympionik, oštěpař Vítězslav Veselý a překážkář Petr Svoboda. Oba drží rekordy Velké ceny, které tentokrát ani oni, ani nikdo jiný nepokořil. Přesto oba ve svých sportech zvítězili. Místy jim však počasí nepřálo, slunečné počasí totiž občas zpestřil poryv větru. „Nejsem tak vyběhaný jako v jiných sezónách. Ztratil jsem trochu rytmus. Nemám tolik naběháno a závodů je tolik, takže se trochu hůř s větrem popasovávám,“ řekl po svém doběhnutí Petr Svoboda, který byl ale přeci jen spokojenější než loni, kdy dokonce hovořil o konci kariéry.

Spokojenost na každém kroku

Zatímco účast se mění stejně jako některé disciplíny, některé věci na Velké ceně zůstávají při starém. Ať už je to právě přítomnost zmíněných Petra Svobody či Martina Pokorného, nebo dobrá atmosféra. Stálicí pak je rovněž podoba moderátora a hlavního organizátora akce, kterým byl i letos Milan Čečman. Ten je zároveň předsedou Atletického klubu Prostějov. „Jako povedené hodnotím jak závody, tak počasí. Fajn to bylo. Například Víťa Veselý byl velmi spokojený, velká část lidí už říkala, že příští rok zase přijede,“ usmíval se. Potěšilo ho, že i přes řadu účastníků z blízkého okolí dorazili další i z padesátikilometrové a větší vzdálenosti. „Přijeli i z Vítkova nebo z Brna. A ohlasy byly velmi dobré,“ pochvaloval si Čečman. Částečně i proto, že dětské účastníky čekal pohyb, který je bavil. „Za nás to hodnotíme pozitivně, vyšlo hezké počasí. Děti se nedívají na televizi, na počítač, sportují,“ byla ráda Ivona Nováková.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...