Dobré ráno, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Jubilejní 130. ročník Velké pardubické, největšího překážkového dostihu střední Evropy, byl opravdu unikátní, neboť se kvůli koronaviru konal poprvé v historii úplně bez diváků. A svěřencům trenéra Stanislava Popelky ze stáje Srdéčko nedaleko Hvozdu na Konicku štěstí nepřinesl.

Do slavného cross-country klání dotovaného letos „pouze“ třemi milióny korun vyslal uznávaný kouč dva hnědáky valachy. Desetiletý Stretton byl díky sázkovému kurzu 8:1 čtvrtým favoritem, po třetí příčce v roce 2018 a druhém místu loni mocně toužil po sladkém triumfu. O dva roky mladší Mahony chtěl pro změnu odčinit loňské zklamání z pádu, kurz 33:1 ho předurčoval k možnému překvapení.
Nervózní start vyšel až na třetí pokus a okamžitě po něm se vedení ujal Stretton vedený žokejem Markem Stromským, vyhlášeným smolařem východočeského svátku turfu. On i Mahony s francouzským nováčkem na českých drahách Hakimem Tabetem přešli bez problémů nejtěžší překážku starého kontinentu, pověstný Taxisův příkop. Popelkův spolufavorit pak nadále diktoval tempo z vedoucí či druhé pozice, jeho stájový parťák se držel mezi pátým až osmým postem.
Přibližně ve dvou třetinách vytrvalecké vzdálenosti 6900 metrů se však nadějný vývoj zadrhl a oba vyslanci našeho regionu začali ztrácet. Mahony víc, proto ho Tabet před živým plotem zadržel ve chvíli, kdy dál pokračovalo ještě třináct účastníků. Stále níž v průběžném pořadí se navíc propadal i Stretton a na Havlově skoku – tedy čtyři překážky před cílovým mezníkem – už bylo zřejmé, že na boj o vítězství tentokrát stačit určitě nebude.
Stromský se v závěru snažil svého čtyřnohého parťáka vyburcovat aspoň k ataku nejnižších dotovaných pozic, ovšem bez efektu, před prázdnou hlavní tribunou spolu proběhli na osmé příčce. V dramatickém finiši čtyř tvrdě soupeřících koní vyhrál spolufavorizovaný Hegnus se Slovákem Matuským, loňský premiant Theophilos skončil až devátý.

V Ceně Labe druhé a čtvrté místo
Výborně dopadl pro Popelkovy svěřence druhý největší dostih pardubického dne D. Šlo o Cenu Labe na 5200 metrů o 400 tisíc Kč, do níž odskakovali Lombargini s kursem 11:1 a Imphal s 13:1. V sedle druhého jmenovaného koně seděl Hakim Tabet, který se většinu distance držel v popředí a spoluurčoval dost ostré tempo. Před finišem se sice trochu propadl, ale nakonec uhájil ve třináctihlavém startovním poli pěknou čtvrtou pozici. To Lombargini s ostříleným žokejem Janem Faltejskem měli přesně opačný průběh závodu. Z chvostu se postupně posouvali dopředu, aby na posledních sedmi překážkách již uháněli jako vítr v samotném čele. Pronásledoval je však top favorit Evžen, na cílové rovince z toho byl nádherný souboj bok po boku. Lombargini zůstal jen o půl délky druhý a zopakoval tak stříbro z loňska.

Cena Vltavy tentokrát bez úspěchu
Bělouš Marcus Aurelius se letos kvalifikoval do Velké pardubické (stejně jako Lombargini), ovšem Stanislav Popelka se ho rozhodl nasadit do třetího nejvýznamnějšího dostihu, Ceny Vltavy. Jenže kratší distance 4500 metrů jeho želízku v ohni pod Markem Stromským tolik nesedla a z dotace 300 tisíc korun neukrojil ani haléř. Zpočátku se držel uprostřed pole třinácti koní, přibližně v půlce trati to vypadalo na posun těsněji k čelu. S blížícím se cílem ale zrychlovalo tempo, kterému držitel jména římského vojevůdce nestačil. A propadl se na konečný devátý post.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...