Dobré ráno, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Stovky dětí z olomouckých škol si vyzkoušely několik sportovních disciplín a následně se setkaly se dvěma slavnými muži, kterým před lety tleskaly zaplněné stadiony v rámci Olympijského dne. Akce, kterou uspořádala radnice společně s marketingovou společnosti TK PLUS Prostějov přivedla do Olomouce několikanásobného olympijského medailistu v hodu oštěpem a rekordmana Jana Železného a pětibojaře Davida Svobodu, který stál na zlatém stupínku při olympiádě v roce 2012.

Ve Smetanových sadech, kde se dopolední část Olympijského dne odehrávala, měli školáci možnost vyzkoušet si pět odvětví sportu: atletiku, tenis, fotbal, hokej a házenou. Účastníci si v menších skupinách prošli postupně pět oddělených stanovišť; akci bylo totiž třeba připravit tak, aby splňovala i současná přísná zdravotní nařízení. Největším tahákem dopoledne ale bylo setkání s olympioniky. „Chodil jsem do stejné normální základní školy stejně jako vy, nebyl jsem v žádné speciální sportovní třídě. Nebojte se sportu a zkoušejte to,“ povzbuzoval školáky oštěpař Jan Železný, který je vedle úspěchů v podobě zlatých olympijských medailí i držitelem světového rekordu. „Od malička mě bavila spousta sportů, zkoušel jsem tolik disciplín, že si je ani všechny nepamatuju. Nakonec jsem se v šestnácti rozhodl pro moderní pětiboj. Vy si ještě můžete vybírat, máte všechno před sebou,“ přidal David Svoboda s odkazem na to, že Smetanovy sady zaplnily hlavně menší děti z prvního stupně. „Věřím, že i vy jako rodáci z Olomouce budete jednou sbírat medaile ať už na různých šampionátech, tak i na některé příští olympiádě. Medailisté, které tady dnes vidíte, začínali kdysi stejně jako vy,“ povzbudil školáky i primátor Miroslav Žbánek, který se na Olympijský den přišel podívat. „Město se snaží dětem například modernizací školních hřišť připravit co nejlepší podmínky. Poděkování si ale rozhodně zaslouží i paní učitelky, které dětem fandí, podporují je a určitě mezi nimi objeví i skutečné talenty,“ dodal primátor. Sám si pak zkusil střelbu na hokejového brankáře a chytání v házenkářské brance.
„Toto setkání nebylo na závěr léta naplánováno náhodně. Mělo proběhnout krátce po olympiádě v Tokiu, která byla bohužel přeložena kvůli pandemii koronaviru. Ale olympijská myšlenka rytířských soubojů stále žije. I proto jsme Olympijský den uspořádali s vírou, že největší hvězdy budou spolu v Japonskou soupeřit v příštím roce,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská.
Odpoledne pak proběhla na Horním náměstí autogramiáda Jana Železného a Davida Svobody.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...