Příjemnou noc, dnes je sobota 21.9.2024
svátek slaví Matouš,
zítra Darina
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Za normálních okolností už by měli parašutisté Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov letos za sebou kromě zimní přípravy i první várku seskoků na padácích v domácím prostředí a jedno soustředění v zahraničí. Současná situace však má kvůli pandemii koronaviru k normálu daleko, tím pádem se jejich tréninkový program razantně mění.

Počasí v posledních týdnech kolísá od nepříjemného chladu ke krásným jarním dnům. Právě během nich by prostějovští borci určitě stihli desítky cvičných seskoků na přesnost přistání s dopadem na místní letiště, ale bohužel nemohou. Přísná nařízení české vlády platí i pro ně, tudíž dál makají pouze individuálně doma či venku v přírodě.
Za své vzalo i soustředění zaměřené na skupinovou akrobacii, které bylo v plánu od 20. do 31. března v portugalském Faru. Zákaz vycestovat do ciziny tenhle tréninkový kemp logicky zrušil a totéž se dá očekávat od dalších dvou soustředění individuální akrobacie, která by měla proběhnout 11. až 15. května a 18. až 22. května v polských Gliwicích.
Co se závodní sezóny 2020 týče, ta má odstartovat úvodním dílem Světového poháru od 5. do 7. června v chorvatské Rijece. Tohle zahájení zatím zůstává v platnosti, stejně jako další čtyři z pěti podniků šestidílného seriálu. Jen německý Tannheim plánovaný na 17. až 19. července již s předstihem zvolil variantu zrušení svého klání.
Se třemi letošními vrcholy v podobě červnového mistrovství světa vojenského v Rakousku, červencového MČR ve Strakonicích i srpnového světového šampionátu civilního v Rusku se dosud počítá podle daného rozpisu. Je však jasné, že bude záležet na vývoji zdravotní situace v Evropě i na celé planetě. A stejně jako v případě SP jde nejen o samotnou možnost jednotlivé závody uspořádat, nýbrž také mít aspoň nějaký čas před nimi na adekvátní přípravu. Proto jsou především první zmíněné akce zkraje léta v reálném ohrožení, že budou muset být vinou COVID-19 rovněž zrušeny, případně přeloženy.
„Osobně mám obavy, že můžeme přijít nejen o pár závodů, ale klidně o celou kompletní sezónu. Podle mého názoru je jen otázkou času, než budou jednotliví pořadatelé své soutěže rušit. Rád bych byl optimista, ovšem když člověk sleduje, co se děje a jaký je vývoj, důvodů k optimismu moc není. U civilního mistrovství světa se má rozhodnout do konce května, jestli se uskuteční nebo ne,“ řekl Večerníku reprezentační trenér parašutistů ČR Ivan Hovorka.
Také prozradil, že členové Dukly museli do dvoutýdenní karantény. „Kluci začátkem března trénovali skupinovou akrobacii ve vzdušném tunelu v pražských Letňanech a následně vyšlo najevo, že se tam někdy v té době pohyboval člověk nakažený koronavirem. Proto pak museli být čtrnáct dní zavření doma bez možnosti vycházení. Podstatné je, že jsou všichni zdraví a v pořádku,“ informoval Hovorka.


TERMÍNOVÁ LISTINA PARAŠUTISTŮ DUKLY PROSTĚJOV 2020
5. až 7. června první závod Světového poháru – Rijeka (Chorvatsko), 16. až 25. června armádní mistrovství světa – Guessing (Rakousko), 3. až 5. července druhý závod Světového poháru – Bled (Slovinsko), 17. až 19. července třetí závod Světového poháru – Tannheim (Německo) ZRUŠENO, 22. až 26. července mistrovství republiky – Strakonice, 31. července až 2. srpna čtvrtý závod Světového poháru – Belluno (Itálie), 10. až 22. srpna civilní mistrovství světa – Kemerovo (Rusko), 28. až 30. srpna pátý závod Světového poháru – Thalgau (Rakousko), 25. až 27. září šestý závod Světového poháru – Locarno (Švýcarsko).

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...