Dobré dopoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Tenistka Karolína Muchová, která je dcerou prostějovského rodáka, někdejšího fotbalisty a dnes trenéra Josefa Muchy, ovládla devatenáctý ročník ankety Sportovec Olomouckého kraje. Její vyhlášení proběhlo uplynulý čtvrtek 27. února v přerovském Městském domě. Triumf Muchové znamenal návrat k tenisové dynastii, když z devatenácti ročníků nevyhráli muži či ženy s raketou jen třikrát. A radost mohla zavládnout i v TK Agrofert Prostějov, mládež opanovala kategorii „Nejlepší juniorské družstvo“. Slavnostní večer moderoval opět Petr Salava, o kulturní vložku se postaral zpěvák Xindl X.

Česká reprezentantka a členka fedcupového týmu vloni vyhrála turnaj Korea Open a byla finalistkou Prague Open ve dvouhře. Na konci minulého roku jí patřilo 21. místo v žebříčku WTA. „Jsem za tu cenu moc ráda. Bude mi připomínat, že rok 2019 byl pro mě zatím ten nejlepší,“ řekla vítězka ankety, která na vyhlašování dorazila krátce po příletu z katarského Dauhá. „Už se sice rozběhl rok 2020, ale je hezké si připomenout, že ten předešlý byl zatím ten můj nejúspěšnější. Krásných momentů bylo víc. Jsem ráda za Wimbledon, čtvrtfinále na grandslamu je pro mě zatím nejvíc. Věřím, že také v probíhající sezóně nějaký výjimečný zážitek přidám,“ dodala olomoucká rodačka.
Nejlepším dospělým družstvem se staly volejbalistky VK UP Olomouc, které v roce 2019 po třiadvaceti letech vyhrály extraligu a navrch dominovaly v Českém poháru. „Loni to byla jízda. Sezónu jsme si užívaly, byl to opravdu vydařený rok. V probíhajícím soutěžním ročníku se pokusíme titul obhájit, abychom měly šanci dojít si pro cenu také při dalším vyhlašování ankety,“ nechala se slyšet jedna z opor týmu Martina Michalíková.
Mezi juniory vyhrála Tereza Kneblová. Teprve šestnáctiletá kanoistka SK UP Olomouc startovala na MS a ME ve slalomu v olympijské disciplíně a získala titul mistryně světa v individuálním závodě mix debl kanoe, druhé místo na singlu a bronz v závodě družstev. Na MS juniorů pak vybojovala pět medailí.
Kategorii juniorských družstev ovládli tenisté TK Agrofert Prostějov, kteří v minulém roce vyhráli domácí mistrovské tituly v soutěžích týmů ve všech pěti věkových kategoriích. „Je to něco výjimečného. Nám se to dokonce podařilo podruhé v historii,“ radoval se šéftrenér prostějovské tenisové mládeže Ivo Šilhánek.
V kategoriích handicapovaných sportovců uspěla šumperská atletka Kateřina Korgerová a sportovní střelec SK TPS Olomouc Tomáš Pešek. Loňský mistr světa ve vzduchové pistoli na 60 ran ze Sydney má splněnou normu k účasti na letních paralympijských hrách v Tokiu a prožil životní sezónu.
Nejlepším trenérem byl vyhlášený Tomáš Jurka z TJ Dukla Olomouc. Bývalý špičkový šermíř vede i svého syna Jakuba. Úřadující český šampion a poslední vítěz domácího poháru také živí naději na účast na letošní letní olympiádě.
Čestnou cenu obdržel Jiří Teplý, který třicet let trénoval olomoucké volejbalistky. K prvním mistrovským titulům přivedl vysokoškolačky v letech 1993 až 1996. V ekonomicky složitých letech se ujal i role manažera, později se stal místopředsedou klubu. V roce 2019 dovedl tým po třiadvaceti letech opět k extraligovému titulu. V uplynulém roce oslavil pětašedesáté narozeniny, po úspěšné sezóně ale ze zdravotních důvodů přerušil svou trenérskou dráhu.
Prestižní Cenu Olomouckého kraje, kterou v minulosti získali Pavel Vrba, Petr Uličný nebo loni Lucie Šafářová, letos na pódiu převzal bývalý lyžař a aktuální trenér Ester Ledecké Ondřej Bank. „Nejsem velký příznivec anket, ale musím přiznat, že je příjemné je sledovat. Hlavně kvůli mladým nadějným sportovcům, kteří se derou nahoru. To je hodně zajímavé,“ prohlásil Bank.
Výkony sportovců v minulém roce udělaly radost vedení Olomouckého kraje, který anketu spolupořádá s prostějovskou TK PLUS. „S nadšením sleduji, jak se našim sportovcům daří doma i v zahraničí. Uznání si ovšem zaslouží každý, kdo sportuje třeba jen tak pro radost. A věřím, že radost bude hlavním motivem také olympiády dětí a mládeže, kterou náš kraj uspořádá už příští rok,“ zdůraznil hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. „Olomoucký kraj přikládá amatérskému i profesionálnímu sportu velkou váhu. Klubům přispívá nejen na vlastní činnost, ale velké prostředky investujeme také do opravy stávajících a stavby nových sportovních zařízení,“ připomněl náměstek hejtmana pro oblast sportu Petr Vrána.

výsledky ankety Nejlepší sportovec Olomouckého kraje 2019

NEJLEPŠÍ SPORTOVEC:
1. Karolína Muchová (tenis, TK Precheza Přerov)
2. Romana Labounková (horská kola Bikrosklub Jeseník)
3. Lukáš Palyza (basketbal, BK Olomoucko)

NEJLEPŠÍ DRUŽSTVO:
1. VK UP Olomouc (volejbal ženy)

NEJLEPŠÍ JUNIOR:
1. Tereza Kneblová (kanoistika, SK UP Olomouc)
2. Pavel Bittner (cyklistika, Mapei Merida Cyklo Kaňkovský)
3. Petr Chládek (parašutismus, ASO Dukla Prostějov)

NEJLEPŠÍ JUNIORSKÉ DRUŽSTVO:
1. TK AGROFERT Prostějov (tenis)

NEJLEPŠÍ TRENÉR:
1. Tomáš Jurka (šerm, TJ Dukla Olomouc)

NEJLEPŠÍ HANDICAPOVANÝ SPORTOVEC:
1. Tomáš Pešek (sportovní střelba, SK TPS Olomouc)

NEJLEPŠÍ HANDICAPOVANÁ SPORTOVKYNĚ:
1. Kateřina Korgerová (atletika, TJ Šumperk)

ČESTNÁ CENA:
Jiří Teplý – volejbal ženy (VK UP Olomouc)

CENA OLOMOUCKÉHO KRAJE:
Ondřej Bank

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...