Dobrý večer, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Už tento čtvrtek 27. února se lidé dozvědí jména nejlepších sportovců Olomouckého kraje za rok 2019. Prestižní ocenění v podobě skleněné trofeje se znakem hejtmanství převezmou vítězové letošního devatenáctého ročníku oblíbené ankety tentokrát v Městském domě v Přerově, kam se akce stěhuje z Prostějova. Nejcennější triumfy obhajují prostějovský parašutista Jiří Gečnuk a extraligové volejbalistky zdejšího VK. Kdo vystoupá na trůn letos? Anketu každoročně vyhlašuje Olomoucký kraj a marketingová společnost TK PLUS.

Olomouckému kraji tak teprve potřetí v historii nevládl tenista či tenistka. Na cyklistku Janu Horákovou a veslařku Pavlínu Žižkovou navázal za rok 2018 Jiří Gečnuk, který po desetiletce přerušil nadvládu vítězů z prostředí bílého sportu. Rekordmanem ankety je Tomáš Berdych, dlouholetá česká tenisová jednička vyhrála ve své kategorii sedmkrát. Třikrát se radovala Petra Kvitová a Jiří Novák, kterému patřily všechny tři první ročníky. Za rok 2015 a 2017 si pro cenu přišla Lucie Šafářová. Mezi týmy kralují volejbalistky Prostějova, pětinásobné vítězky. Stíhat je může v tuto chvíli hned trio olomouckých týmů - fotbalisté Sigmy, hokejisté HC a házenkářky Zory.
„Olomoucký kraj byl prvním regionem, který tuto anketu zavedl. Téměř dvě desítky let jejího trvání svědčí o tom, že stále máme spoustu výborných sportovců, kteří podávají výkony na nejlepší úrovni, a skvěle tak reprezentují zdejší území,“ řekl na tiskové konferenci, která se konala uplynulou středu přímo v sídle Olomouckého kraje jeho hejtman Ladislav Okleštěk. „V příštím roce budeme hostit letní Olympiádu dětí a mládeže a já zde vidím spojení. Jsme přesvědčení, že mladí sportovci, kteří se v jejím průběhu představí, za několik let budou vyhrávat v naší anketě,“ přidal Okleštěk.
Také letos budou v rámci ankety oceněni sportovci, které vybrala hodnotící komise v celkem osmi kategoriích. Kromě prvních tří v nejsledovanější části „Nejlepší sportovec“ a „Nejlepší junior“ budou oceněny také Nejlepší družstvo, Nejlepší juniorský tým, Nejlepší trenér i Nejlepší handicapovaný sportovec a sportovkyně. Chybět nebude ani Čestná cena plus Cena Olomouckého kraje.
O konečném pořadí rozhodovali jako tradičně svými hlasy sportovní odborníci, novináři i zástupci hejtmanství. A jejich posuzování bylo také v případě devatenáctého ročníku ankety hodně obtížné. Skvělých výsledků totiž dosáhla řada sportovců. „Rozhodování bylo opravdu těžké. Ale třeba v kategorii týmů si troufnu tipnout, že vysoko budou mladí tenisté Prostějova, kteří v loňském roce získali tituly v soutěžích družstev ve všech kategoriích,“ prozradil svůj tip na jednoho možného vítěze hejtman Olomouckého kraje. „Rád bych vyzdvihnul fakt, že hlavně mezi mladými sportovci máme řadu výjimečných talentů, kteří si ocenění bezpochyby zaslouží,“ doplnil za pořádající agenturu TK PLUS Prostějov manažer David Lenz. „Posuzovanými kritérii byly sportovní výkon dosažený v minulém roce a příslušnost ke klubu, který je registrovaný na území kraje,“ dodal.
V hlavní kategorii jednotlivců bylo do první řady nominováno pětadvacet kandidátů na ocenění mezi seniory. V tomto výčtu nechybí například světová šampionka na horských kolech Romana Labounková, aspirant na olympijskou nominaci šermíř Jakub Jurka, tenisová kometa Karolína Muchová nebo basketbalový reprezentant a člen šestého týmu z mistrovství světa v Číně Lukáš Palyza. „Nejraději bych ocenil všechny, protože jejich výkony byly v loňském roce skvělé. Poháry dostanou pouze někteří, uznání si ale zaslouží každý nominovaný,“ poznamenal hejtman Okleštěk.
Po několika letech se vyhlašování ankety vrací se slavnostním večerem do Přerova a v rotování pořadatelských měst bude s největší pravděpodobností hejtmanství pokračovat. „V Přerově je celá řada sportovců na skvělé úrovni. Zaslouží si, aby slavnostní večer byl právě v jejich města. Města, ve kterých bude vyhlašování probíhat budeme měnit častěji,“ potvrdil Okleštěk, kterého těší, že anketa má již pevné místo v kalendáři. „Běží nepřetržitě, každoročně je koho oceňovat, a to je nejdůležitější.“
Nové vítěze a vítězky tedy poznáme ve čtvrtek 27. února v Městském domě v Přerově. Slavnostní program začne o půl osmé večer. A PROSTĚJOVSKÝ Večerník, který je každoroční mediálním partnerem ankety, u toho nebude ani tentokrát chybět. V příštím vydání se tak budete moct těšit nejen na reportáž z dnešního večera, ale i kompletní výsledky a ohlasy zainteresovaných.


jak hlasoval VEČERNÍK

NEJLEPŠÍ SPORTOVEC:
1. Karolína MUCHOVÁ (tenis)
2. Lukáš PALYZA (basketbal)
3. Daniel BABOR (cyklistika)
NEJLEPŠÍ DRUŽSTVO:
RT RAFTING EXTREM TEAM Prostějov
NEJLEPŠÍ JUNIOR:
1. Tomáš BÁRTA (cyklistika)
2. Petr CHLÁDEK (parašutismus)
3. Martin KOUŘIL (krasojízda)
NEJLEPŠÍ JUNIORSKÉ DRUŽSTVO:
SKC TUFO PARDUS Prostějov
NEJLEPŠÍ TRENÉR:
Ivo ŠILHÁNEK (tenis, TK Agrofert Prostějov)
NEJLEPŠÍ HANDICAPOVANÝ SPORTOVEC:
Pavel Dudík (orientační běh)
NEJLEPŠÍ HANDICAPOVANÁ SPORTOVKYNĚ:
Eva Kacanu (atletika)

JAK TO DOPADLO LONI?

NEJLEPŠÍ SPORTOVEC:
1. Jiří GEČNUK parašutismus ASO Dukla Prostějov
2. Barbora Krejčíková tenis TK PRECHEZA Přerov
3. Vojtěch Král orientační běh SK Severka Šumperk
NEJLEPŠÍ DRUŽSTVO:
1. VK PROSTĚJOV volejbal
2. VK UP Olomouc volejbal
TOMI-REMONT Prostějov rafting
NEJLEPŠÍ JUNIOR:
1. Jakub ŠŤASTNÝ cyklistika SKC PARDUS TUFO Prostějov
2. Tereza Janošíková orientační běh SK Severka Šumperk
3. Barbora Dimovová kanoistika TJ VS Litovel
NEJLEPŠÍ JUNIORSKÉ DRUŽSTVO:
1. SK SIGMA OLOMOUC fotbal
2. TK Agrofert Prostějov tenis
3. TOMI-REMONT Prostějov rafting
NEJLEPŠÍ TRENÉR:
1. Jiří TEPLÝ volejbal VK UP Olomouc
NEJLEPŠÍ HANDICAPOVANÝ SPORTOVEC:
1. Tomáš PEŠEK sportovní střelba SK TPS Olomouc
NEJLEPŠÍ HANDICAPOVANÁ SPORTOVKYNĚ:
1. Kateřina KORGEROVÁ atletika TJ Šumperk
ČESTNÁ CENA:
Ivan BANK
CENA OLOMOUCKÉHO KRAJE:
Lucie ŠAFÁŘOVÁ tenis

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...