Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Přestože stromů na Kosíři valem ubývá, některé skvělé věci tu stále zůstávají. Jednou z nich je nepochybně Zimní běh přes Kosíř, který se každoročně koná první lednovou sobotu. Na start jeho 41. ročníku se uplynulou sobotu 4. ledna postavilo 265 běžců. Ti se po Mánesově stezce vydali na deset kilometrů dlouhou trať.

Zimní běh přes Kosíř je prvním závodem tzv. Ligy 100. Seriál v průběhu nadcházejícího roku nabídne dalších 53 závodů, které účastníky zavedou na nejrůznější místa celého Olomouckého kraje. Hned úvodní díl si na nezájem běžců rozhodně stěžovat nemůže a patří k těm nejobsazenějším. Nejinak tomu bylo i letos, kdy se sešlo o 46 běžců více než loni. Svoji roli v tom nepochybně hrál i fakt, že počasí tentokrát zimním sportům příliš nepřeje, a tak milovníci pohybu dali přednost běhu před běžkami.
A dobře udělali. „Už jsem při tomhle zimním běhu na Kosíř zažil nejrůznější podmínky. Jednou tu bylo mínus 15, jindy bláta jako v bažině či naopak totálně zledovatělá skluzavka. Letos však byl terén asi nejlepší, co zatím pamatuji. Byl tvrdý, nicméně téměř neklouzal. Myslím, že i díky tomu si tu mnozí mohli udělat osobní rekord na této trati. To však i kvůli nachlazení rozhodně nebyl můj případ,“ uvažoval jeden z pravidelných účastníků.
Fakt, že drtivá většina lidí se na běh do Slatinic ráda vrací, svědčí o dobré práci organizátorů. „Ráno jsme se báli náledí, dokonce jsme uvažovali, že pro jistotu změníme trasu běhu. K tomu jsme naštěstí přikročit nemuseli a jsme rádi, že se nikomu nic nestalo,“ zhodnotil ředitel závodu Josef Vozňák, kterého mrzela pouze poměrně nízká účast na dětských závodech, které hlavnímu závodu předcházely. „Přestože jsme rozvěsili plakáty do škol, dorazilo nakonec pouze asi třicet dětí. Přitom v minulosti to byl i téměř dvojnásobek,“ konstatoval Vozňák, který si naopak pochvaloval spolupráci s obcí Slatinice a Lázněmi Slatinice, které poskytly závodníkům zázemí.
V cíli na všechny čekaly čaj, gulášová či zelná polévka, bohatá tombola a zejména radost, kterou jsou odměněni všichni a která se dostavuje po dostatečném pohybu na čerstvém vzduchu. „Příští rok do toho jdeme určitě zase,“ uzavřel Josef Vozňák, který se v minulosti již nelehkých pořadatelských otěží jednou vzdal, situace se však vyvinula tak, že se jich musel opět ujmout.

výsledky novoročního běhu

MUŽI
1. Pavel Hrdina 38:07 minut
2. Ondřej Horák 38:22
3. Pavel Dvořák 38:25

ŽENY
1. Pavla Závodná 45:49 minut
2. Adéla Indráková 43:53
3. Lucie Vikartovská 44:35

účast za posledních 6 let…
2015       264
2016       281
2017       162
2018       272
2019       219
2020       265

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...