Dobré dopoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Úvod premiérového Mistrovství Evropy univerzit v orientačním běhu 2019 byl opravdu působivý. Velká mezinárodní akce trvající většinu minulého týdne měla sice své centrum v Olomouci, ale její start v podobě závodního prologu hostil Prostějov. A aktérky i aktéři z téměř dvaceti zemí starého kontinentu měli díky atraktivně zvolené trati možnost poznat krásné centrum našeho okresního města.

Zázemí zahajovacímu klání poskytla zrekonstruovaná budova Sportcentra DDM v ulici Vápenice, start i cíl byl v sousedních Smetanových sadech. Tam organizátoři umístili hned několik kontrol, načež muži (2,6 kilometru) i ženy (2,2 kilometru) pokračovali do dalších prostějovských zákoutí.
Proběhli tak okolo zámku na Pernštýnském náměstí, minuli sokolovnu na Skálově náměstí a odtamtud se vydali přímo na Masarykovo náměstí, kde jedna kontrola ležela vedle sochy TGM před radnicí a druhá kousek opodál u sedící sochy Jiřího Wolkera.
Trasa poté vedla i ke Kulturnímu a společenskému centru, okolo budov Finančního úřadu či Střední školy podnikání a obchodu, další stanoviště pořadatelé umístili do oblasti tržnice a Špalíčku. Udivení občané sledovali sprintující „orienťáky“ rovněž před obchodním centrem Zlatá brána, načež závodníci vyrazili Kramářskou uličkou zpět do Smetanových sadů vstříc závěrečnému finiši.
Mužskou kategorii ovládl David von Arx ze Švýcarska před ruským vysokoškolákem Viacheslavem Martynovským a jeho krajanem Daniilem Kashinem, zatímco z Čechů se do elitní desítky vešel jediný Petr Horvát na čtvrté pozici. A domácí Radim Fajkus z SK Prostějov obsadil dvaatřicáté místo.
Mezi ženami triumfovala také švýcarská reprezentantka Marita Hotz, zatímco další dvě medaile braly zástupkyně ČR. Stříbro vybojovala Johanka Šimková z brněnských Žabovřesk a bronz získala Petra Hančová z Lokomotivy Pardubice. Favorizovaná Tereza Janošíková ze Šumperka coby bronzová z nedávného mistrovství světa juniorek byla diskvalifikována kvůli minutí jedné z kontrol.
Ceny nejlepším předali na nádvoří Sportcentra DDM na Vápenici v rámci slavnostního vyhlášení výsledků náměstek primátora statutárního města PV Jan Krchňavý a šéf organizačního výboru univerzitního šampionátu Evropy Dušan Vystavěl. „Snažili jsme se trať postavit tak, aby aktéři v rámci poměrně krátké vzdálenosti proběhli co největším počtem důležitých míst našeho nádherného Prostějova. Věřím, že si jej v rychlosti stihli aspoň trochu prohlédnout,“ řekl Večerníku spokojený Dušan Vystavěl.
ME UNIVERZIT V OB 2019 – VÝSLEDKY PROLOGU
Muži: 1. Von Arx (Švýcarsko) 11.17 minuty, 2. Martynovskii (Rusko) 11.29, 3. Kashin (Rusko) 11.37, 4. Horvát (Česko) a Minoiu (Rumunsko) 11.50, 6. Kudriautcev (Rusko) 11.52, 7. Yasur (Izrael) 11.53, 8. Guillemain (Francie) 11.54, 9. Stanonik (Slovinsko) a Fehervari (Maďarsko) 12.04.
Ženy: 1. Hotz (Švýcarsko) 10.58, 2. Šimková (Česko) 11.06, 3. Hančová (Česko) 11.08, 4. Mueller (Švýcarsko) 11.11, 5. Stadler (Švýcarsko) 11.17, 6. Pekařová (Česko) 11.22, 7. Panchenko (Rusko) 11.34, 8. Avci (Turecko) 11.36, 9. Weiler (Maďarsko) 11.42, 10. Voborníková (Česko) 11.50.
Za celým Mistrovstvím Evropy univerzit 2019 se podrobně ohlédneme v Drobnohledu, který bude součástí některého z příštích vydání Večerníku.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...