Dobré ráno, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Premiéru jedné velké sportovní akce mezinárodního významu zažije v tomto týdnu Olomoucký kraj. Od 23. do 27. července půjde o historicky první ročník Mistrovství Evropy univerzit v orientačním běhu hostící hanácká metropole, ale dva závody z pětidenního programu proběhnou na Prostějovsku.

Hned v úterý 23. července odstartuje kontinentální šampionát vysokoškolských „orienťáků“ přímo v Prostějově, neboť Sportcentrum DDM na Vápenici se od 17.00 do 18.45 hodin stane centrem prologu. Muži absolvují 2,6 kilometru a ženy 2,2 kilometru na připravených tratích v okolí nedaleko městského centra.
„Budovu na Vápenici jsme kompletně zrekonstruovali, a že bude hned využita pro akci takového významu, to velmi vítám. Do budoucna bychom chtěli v areálu pořádat víc podobných akcí,” řekl nám ředitel Sportcentra DDM Jan Zatloukal.
Faktu, že start univerzitního ME přivítá právě Prostějov, si cení i náměstek primátora statutárního města PV Jan Krchňavý. „Soutěže se velice rád zúčastním a bude mi ctí jménem města na závěr odměnit nejlepší závodníky. Orientační běžce z prostějovského oddílu podporujeme dlouhodobě a jsem tedy rád, že se jim podařilo dostat natolik důležitý mezinárodní podnik právě do našeho města. Rovněž mě těší, že na startu budou i zástupci domácího klubu,” prohlásil Krchňavý.
V pátek 26. července pak téměř sto padesát účastníků celého klání obou pohlaví zamíří na Velký Kosíř, kde se od 9.00 do 14.00 hodin uskuteční závod na krátké trati. Ta se vždy vyznačuje vysokou orientační náročností, což daný terén lesních porostů a luk nejvyššího vrcholu našeho regionu dokonale splňuje.
Jinak evropský šampionát zavítá i do dalších koutů celého kraje. Olomouc se ujme slavnostního zahájení ve středečním večeru i závěrečných sobotních štafet dvojic včetně slavnostního zakončení. Mezitím ve čtvrtek proběhne ještě sprint – dopolední kvalifikace na Bouzově + odpolední finále v Mohelnici.
Duchovním otcem ME vysokoškoláků a předsedou jeho organizačního výboru je prostějovský rodák Dušan Vystavěl, šéf místního oddílu SK a mimo jiné technický delegát evropského svazu orientačního běhu. „Mám radost, že původní myšlenku a nápad přivést do Olomouckého kraje včetně Prostějovska další orienťáckou akci velké mezinárodní důležitosti se podařilo takovým způsobem zrealizovat. Představí se u nás sto čtyřicet dva závodníků a závodnic z jednapadesáti univerzit devatenácti různých států, pro které jsme se snažili nachystat co nejzajímavější závody té nejvyšší možné úrovně po všech stránkách, včetně celkového zajištění. Věřím, že si účastníci mistrovství krásně užijí a výsledkově se neztratí naši čeští reprezentanti včetně zástupců SK Prostějov,“ pověděl Vystavěl Večerníku.

PROGRAM ME UNIVERZIT V ORIENTAČNÍM BĚHU 2019
Úterý 23. července: 17.00 až 18.45 hodin prolog (Prostějov).
Středa 24. července: 20.19 až 21.29 hodin slavnostní zahájení (Olomouc).
Čtvrtek 25. července: 9.00 až 12.00 hodin kvalifikace sprintu (Bouzov), 15.00 až 18.00 hodin finále sprintu (Mohelnice).
Pátek 26. července: 9.00 až 14.00 hodin krátká trať (Velký Kosíř), 20.30 až 21.00 hodin medailový ceremoniál (Olomouc).
Sobota 27. července: 9.00 až 14.00 hodin smíšené štafety dvojic (Olomouc), 14.00 až 15.00 hodin medailový ceremoniál a slavnostní zakončení (Olomouc).

PŘEHLED ÚČASTNÍKŮ ME UNIVERZIT V ORIENTAČNÍM BĚHU 2019
Rakousko 5 závodníků (2 muži + 3 ženy), Belgie 5 (5 + 0), Česko 17 (5 + 12), Francie 17 (12 + 5), Německo 5 (3 + 2), Maďarsko 16 (8 + 8), Irsko 6 (2 + 4), Izrael 11 (9 + 2), Lotyšsko 7 (3 + 4), Litva 4 (2 + 2), Polsko 7 (5 + 2), Rumunsko 5 (3 + 2), Rusko 6 (4 + 2), Srbsko 2 (2 + 0), Švýcarsko 17 (10 + 7), Turecko 3 (1 + 2), Velká Británie 3 (1 + 2).
Perličkou je účast tří závodníků Státní univerzity ze sibiřského Irkutsku, kteří díky tomu, že Rusko leží na obou kontinentech, mohou na tomto evropském šampionátu regulérně startovat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...