Dobré dopoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Loni na podzim fenomenálním způsobem ovládli mistrovství světa v Argentině. Teď - o pouhého půl roku později - čeká raftaře Tomi-Remont Prostějov reprezentující Českou republiku další světový šampionát. Konkrétně jde o MS 2019 v kategorii R6 (šestimístné čluny), a to v Austrálii na řece Tully. Vrcholný podnik letošní sezóny startuje právě dnes, potrvá do soboty 18. května.

Z prostějovského Raft teamu vyrazily k protinožcům hned čtyři posádky v tomto jmenovitém složení: muži (Aleš Daněk, Jan Havlíček, Václav Kabrhel, Ondřej Pinkava, Ondřej Rolenc, Jakub Vrzáň), ženy (Lenka Bauerová, Michaela Kratochvílová, Pavla Procházková, Kateřina Vacíková, Zuzana Valtrová, Lenka Vandasová), veteráni (Zdeněk Bozděch, Michal Hric, Vítězslav Hric, Zbyněk Netopil, Ondřej Pinkava, Jan Šťastný) a junioři (Filip Jelínek, Václav Kristek, Jan Novotný, Vojtěch Přikryl, Vojtěch Skořepa, Karel Šotola).
„Myslím, že jsme se dobře rozjezdili během dvou prvních závodů na Sázavě a Kamenici. Po dlouhé zimní přestávce je vždycky potřeba co nejrychleji nabrat formu, teď to vzhledem k brzkému termínu mistrovství světa bylo dvojnásob důležité. Proto jsme nijak moc netlačili na výsledky, které se přesto povedly. Tím pádem věřím, že na tom v Austrálii budeme po výkonnostní stránce slušně,“ uvažoval před odletem na opačnou stranu zeměkoule kapitán Tomi-Remont Zbyněk Netopil.
Při tak dlouhé štrece čítající tisíce kilometrů je hodně důležitá aklimatizace. Hanácká výprava letěla rozdělená na dvě části, jedna v úterý 7. května odpoledne a druhá o den později dopoledne. „Na cestě strávíme přibližně čtyřiadvacet hodin. Máme dvě mezipřistání v Dubaji a na Bali, z cílového letiště v Sydney pak pojedeme autobusem ještě asi tři hodiny do vlastního dějiště šampionátu. Po takové pouti je člověk samozřejmě rozlámaný, takže se jeden další den nějak dává dohromady. Pak je potřeba se vyrovnat s jet legem, což je individuální záležitost. Většina lidí prý lépe zvládá přesun na východ, to je i můj případ, ale pro někoho je naopak lepší letět na západ. Každopádně nás čekají tři tréninkové dny přímo na místě, určitě se se vším jako obvykle vyrovnáme. Musíme,“ pousmál se Netopil, než s parťáky vyrazil do Oceánie.
Šampionát se otevírá právě v těchto okamžicích, pokud Večerník čtete hned v pondělním ránu českého času. Na programu postupně jsou čtyři disciplíny (sprint, slalom, head to head, sjezd), jejichž výsledky se vyhlašují samostatně, a navíc se sčítají do celkového hodnocení. „Jsem si jistý, že naše senzační dominance z minulého mistrovství se opravdu nemůže opakovat. Konkurence je rok od roku tvrdší, spousta soupeřů nás touží sesadit, a navíc musíme brát v potaz jak brzký termín, tak vzdálené dějiště. Za největší favority je tedy nutné považovat domácí Austrálii a Nový Zéland, územně bližší Japonsko nebo i zástupce amerického kontinentu, uvidíme co další Evropané. My samozřejmě chceme získat zase co nejvíc medailí, v ideálním případě nějaký ten titul. Budeme bojovat a snad to opět cinkne,“ přál si Netopil.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...