Příjemnou noc, dnes je úterý 21.5.2024
svátek slaví Monika,
zítra Emil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

sipky3V roce 2000 se odehrál první ročník. Jedenkrát se finále hrálo v Olomouci, dvakrát  v Restauraci H-Club a devětkrát se finálový blok turnajů odehrál v kulturním domě v Čelčicích na Prostějovsku. Nejinak tomu bylo i letos. Jeden z největších kulturních domů na Prostějovsku hostil finále turnaje ČDS CUP i podesáté. V letošním finále proti sobě nastoupili Petr Polách z týmu Sportingbet Olomouc a Petr Mrňka z družstva Zavadila o jedličku Čechovice. A jak dopadla pomyslná bitva mezi Olomoucí a Prostějovem?

Letošní ročník s pořadovým číslem 13 začal 1. února a poslední turnaj se odehrál 24. listopadu 2012. Dvacet hracích míst a na každém hracím místě 24 kvalifikačních turnajů. Celkem 480 turnajů, na kterých bylo rozdáno 1440 sportovních pohárů. Každé hrací místo bylo na konci série vyhodnoceno a podle předem stanoveného klíče z každého místa postupoval přesný počet hráčů do Velkého finále, které se uskutečnilo 8. 12. 2012. Letošního ročníku se zúčastnilo 144 hráčů Velkého finále, 41 hráček Finále žen a 60 hráčů Malého finále.

Finálový blok je rozdělen na čtyři části. První částí je Velké finále, nejdůležitější turnaj ze všech turnajů. Účast v tomto turnaji si musíte vyhrát podle kvalifikačních kritérií. Pokud se vám to povede, dostanete se mezi nejlepší hráče na Moravě. Hrajete turnaj o hodnotné ceny a na konci cesty čeká vítěze zlatý prsten vítězů a jmenovka na prestižním poháru ČDS CUP. Vítězstvím v tomto turnaji se zařadíte mezi nejlepší z nejlepších. Velké finále je určeno mužům i ženám. Ženy, které si zajistily svou hrou postup do finále, mají možnost zvolit si, zda se zúčastní Velkého finále, anebo budou hrát finálový turnaj žen. Letos tuto možnost nevyužila jen Eva Sobotková z Olomouce a hrdě se postavila na startovní čáru po boku mužů.

Druhou částí je turnaj, o kterém jsem se tu už okrajově zmínil - finálový turnaj žen. Ženy se musí stejně jako muži do finále kvalifikovat. Výhodou tohoto turnaje je bezesporu fakt, že se jedná o ryze ženský turnaj. Vítězka tohoto turnaje nezískává zlatý prsten a symbol ČDS CUPu, ale jednu z hodnotných cen, a navíc zlatý řetízek s přívěskem v hodnotě bezmála šest tisíc korun. V této kategorii patří jednoznačně k největším favoritům mistryně Evropy a současná reprezentantka České republiky Marika Benešová z Chropyně, která tento turnaj vyhrála již počtvrté v řadě za sebou.

Třetí část má název Malé finále. Jak již název napovídá, jedná se o finálový blok, který je určen hráčům, kterým se nepodařilo postoupit  do Velkého finále. Čtvrtá a poslední část je Open turnaj, který je určen všem, kteří mají zájem ochutnat finálovou atmosféru spolu s hráči všech finálových turnajů, které jsem popsal v řádcích výše, a po jejich boku hrát o sportovní trofeje. Turnaj má přátelskou atmosféru, a i přesto, že je bez jakýchkoliv obtížností, nejeden dobrý hráč již tento turnaj opustil, když nedokázal trefit jednoduché číslo.

Sobotní ráno finálových turnajů se podobá rok co rok jako vejce vejci. Vše začíná prezencí do jednotlivých turnajů, převzetím pozvánek na finále, kde každý startující hráč obdrží pozvánku a sadu poukázek na oběd, limo, kafe, svačinu, tombolu apod., a končí to usazením se na místa v sále. Je skoro s podivem, že i přesto, že se tato velká sportovní událost koná jednou za rok, tak zasedací pořádek v sále se téměř nemění. Pohledem na sál zjišťuji, že nejlepší hráči z Přerova sedí jako obvykle v zadní části sálu, hráči z Prostějova uprostřed sálu, hráči z Olomouce před pódiem a takto bych mohl pokračovat dále. Bez rezervací a bez domlouvání, jako by to tak bylo odjakživa. O půl jedenácté je finálový den slavnostně zahájen. Opět dle tradice se na pódiu předávají sportovní poháry a dárkové balíčky nejlepším třem hráčům z jednotlivých hracích míst. Dvacet sad pohárů mění majitele a můžeme začít. Teď už doopravdy a každá výhra se počítá. Jeden z nejzkušenějších rozhodčích Českomoravského šipkového svazu Radek Smola spolu s asistentem Martinem Prikrtem určují pořadí jednotlivých zápasů a vše směřují k jedinému. K finálovému bloku pódiových utkání těch nejlepších hráčů. Zápas střídá zápas a hráčů vůbec neubývá. Letošní ročník je co do počtu hráčů nejobsazenější v celé jeho historii. Sál doslova praská ve švech a napjatá atmosféra by se dala krájet. Turnajoví pavouci řídnou a největší favorité už jsou mimo hru. Tipovací soutěž Velkého finále nevyhraje nikdo z přítomných. Letošním vítězem bude hráč, o kterém dosud nebylo tolik slyšet. Tato skutečnost je známá všem. Ale pěkně postupně. K finálovému terči přichází Dalibor Krejzlík (vítěz ročníku 2010) z Olomouce a Petr Jeníček z Milenova. Zanedlouho budeme znát vítěze turnaje Open. První finále je za námi a vítězem se stal Dalibor Krejzlík z Sharks Olomouc. 2. místo patří Petru Jeníčkovi z Rychlé roty Milenov a vzhledem k tomu, že se turnaj hrál systémem jednostranného k.o., tak dvě třetí místa obsadil společně Lukáš Koudelka z družstva Motovidla Olomouc a Petr Matoušek z Šipkového klubu Drnovice.

Diváky čeká další finále. Tentokráte máme před sebou finálový zápas mezi Dušanem Vidmuchem a Michalem Paarem. Oba borci hrají za jeden tým, kterým je Darts club Držovice. Aby toho nebylo málo, tak na trofej za třetí místo čeká jejich týmový kolega Jakub Sadílek. Ve finále se lépe dařilo současnému kapitánu Držovic Dušanu Vidmuchovi a ten si také následně odváží pohár pro nejlepšího hráče Malého finále. Osobně si ani nepamatuji, kdy naposledy a zda vůbec někdy ovládl jeden tým celou jednu soutěž. Nezbývá než gratulovat.

Před námi jsou ještě dva zápasy. Finálový zápas žen a finálový zápas celého turnaje. Marika Benešová z Chropyně se postavila před finálový terč společně s Kateřinou Hrubou, hrající za jeden z nejlepších týmů v Prostějově, Pittbuls Prostějov. Marika Benešová neponechala nic náhodě a svou hrou potvrdila přítomným divákům, proč se řadí mezi nejlepší hráčky v České republice. Na Kateřinu Hrubou tak zbylo “jen” druhé místo, ale věčný úsměv na její tváři vypovídal o jejím smyslu pro hru a o spokojenosti s letošním výsledkem. Třetí místo obsadila Marcela Kuběnová z družstva Baník Kobylá nad Vidnávkou. Marika Benešová se tak stala opět vítězkou turnaje žen a z rukou zástupce spolupořádající firmy ČDS Trading Prostějov, pana Františka Tichého, převzala i zlatý řetízek s přívěskem, coby součást hlavní výhry turnaje žen.

Hlavní rozhodčí turnaje vyhlašuje poslední utkání letošního 13. ročníku turnajového okruhu ČDS CUP 2012. Z pravé strany přichází k terči dosud neporažený Petr Polách, hájící barvy týmu extraligového týmu Sportingbet.cz Olomouc. Z levé strany turnajového plánu se k němu dostal extraligový hráč Petr Mrňka z družstva Zavadila o jedličku Čechovice. Petru Poláchovi stačí jedna výhra a jeho jméno bude zvěčněno na Putovní trofeji. Zápas je to velmi nervózní z obou stran a o vítězi tak rozhoduje nejspíše pevná vůle a z větší části štěstí. Petr Mrňka poráží Petra Polácha a diváci vědí, že je před námi ještě jeden zápas. Petr Polách se vrací do hry a začíná finále, jak se patří. Také diváci na sále ožijí a potleskem odměňují oba hráče za předvedené výkony. Celý turnaj se odehrál systémem dvojitého k.o. na dva vítězné legy. Jsme ve finále a stav je 1:1 na legy v rozhodujícím zápase. Před námi je poslední leg. Posledních 501 bodů.  Bude na konci jméno Petr Mrňka nebo Petr Polách? Prostějov nebo Olomouc? Napětí roste s ubývajícím počtem bodů. Oba hráči se přiblížili možnému ukončení hry. Blíže k tomu má Petr Polách. Odhozem tří šipek s hodnotou 129 bodu se dostává na číslo 4. Petr Mrňka má na svém kontě 80 bodů. Petr Polách přichází k terči a první dvě šipky nenachází cíl. Poslední šipka opouští jeho ruku a zabodává se do dvojité dvojky. Na displeji se rozsvítí NULA a 13. ročník turnajového okruhu ČDS CUP 2012 má vítěze. Stal se jím Petr Polách z Nové Hradečné. Druhé místo si domů odváží Petr Mrňka z Prostějova a jak všichni víme, tak na stupních nejvyšších jsou tři místa. To letošní třetí místo obsadil domácí borec Standa Horák, hrající za družstvo Rafani Čelčice. Naposledy přichází tým pořadatelů, aby dekoroval nejlepší hráče letošního Velkého finále. Nezbytné fotografie za zvuku We are Champions a přichází okamžik, který se koná jednou za rok. Z rukou pana Tichého přebírá šťastný Petr Polách zlatý prsten vítězů turnajového okruhu ČDS CUP a jako další přichází Dalibor Krejzlík, který krom gratulací předává novému vítězi Putovní pohár, který bude Petr opatrovat po celý příští rok.

Hráči se postupně rozjíždějí do svých domovů a nám nezbývá než bilancovat. 13. ročník je úspěšně za námi. Děkuji z tohoto místa všem pořadatelům na hracích místech, hlavnímu sponzorovi a firmě ČDS Trading Prostějov, pořadatelům z Českomoravského šipkového svazu, generálnímu mediálnímu partnerovi týdeníku Prostějovský a Olomoucký Večerník a v neposlední řadě všem hráčům a hráčkám. Přeji vám krásné prožití vánočních svátků, úspěšný nový rok 2013 a těším se na setkání s vámi u příštího 14. ročníku turnajového okruhu ČDS CUP. Zdeněk Š.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...