Dobré poledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

34 para1Největší letošní parašutistická událost konaná na území České republiky je už tady. Od zítřka až do soboty budou závodníci z téměř třiceti zemí celé planety bojovat na prostějovském letišti a v několika kilometrech nad ním o tituly mistrů světa ve skupinové akrobacii i uměleckých disciplínách a o vítězství v historicky prvním Světovém poháru v rychlostním parašutismu. K rozvržení přesného harmonogramu šampionátu dojde právě dnes, tj. v pondělí 25. srpna. Vše potřebné najdete na www.vecernikpv.cz.

A již dnes vše začne registrací, tréninkovými seskoky od rána až do čtyř odpoledne a oficiálním zahájením v 17.00 hodin, poté nastane pět dní skutečného soutěžení, které v sobotu večer završí předání cen nejlepším sportovcům a slavnostní zakončení celé akce.

„Jedná se o podnik první kategorie a pravidla FAI praví, že ho musíme dodělat do pěti dnů. Během jednoho dne tedy musíme zaregistrovat všechny závodníky, jichž bude asi pět set, každý z nich má právo na tréninkový seskok pro seznámení s prostředím, pak je slavnostní zahájení a hned po něm musí být technická konference, na níž se vylosuje pořadí disciplín 

i družstev,“ poukázal zástupce ředitele závodu Miloš Sklenka na skutečnost, že samotné zahájení nebude dlouhé a bombastické, ale spíše dynamické a rychlé.

Vše je nutné stihnout za relativně krátký čas, neboť v úterý brzy ráno by se měl konat první start, podle itineráře se bude soutěžit každý den od osmi ráno. „Závodníků je tu tolik, že více jak tři seskoky denně nestihnou. Tím pádem mají dostatek času na přípravu, koncentraci a samotný výkon. Když ale bude krásné počasí, odskáčeme maximum, co půjde, a pak třeba zvolníme ve čtvrtek, abychom samotné finále nechali na sobotu,“ sdělil 

s tím, že každý parašutista udělá za soutěž deset seskoků.

Soupeřit se bude ve skupinové akrobacii čtyřčlenných a osmičlenných družstev, v uměleckých disciplínách freestyle a freeflying a v rychlostním parašutismu. Česká republika posílá do boje čtyřku mužů i žen a jeden tým freefly.

O umístění sportovců do potřebné výšky se postarají osmnáctimístné letouny L-410, pořadatelé mají k dispozici celkem čtyři. „Budou startovat po osmi devíti minutách, takže člověk každých osm devět minut uvidí přistávat patnáct až osmnáct parašutistů,“ nastínil Sklenka.

Součástí klání bude i první Světový pohár FAI v rychlostním parašutismu, kde se očekává překročení rychlosti pět set kilometrů za hodinu. A pořádný kvapík to byl již minulý týden, kdy finišovala s přípravou hned celá řada týmů. „Zájem o tréninky byl až takový, že od čtvrtku jsme měli v provozu dvě letadla a udělali jsme cirka šest set až sedm set skoků, během závodů jich očekáváme až tisícovku,“ sečetl Sklenka.

A ohlasy účastníků jsou zatím veskrze pozitivní. „Oni byli v Dubaji i jinde, měli tam obrovský luxus, ale chybělo jim takové srdíčko, což jim Prostějov dokáže dát. Je to tu celé zelené, to také na každého působí, a takové domáčtější. Všem vycházíme maximálně vstříc,“ libuje si.

Zkrátka ale nepřijdou ani diváci, organizátoři se jim budou snažit dění co nejvíce přiblížit. „Přiznávám, že parašutismus je na okraji zájmu, ale udělali jsme vše pro to, aby lidé přišli. Lze tu dojet i na kole, vstup je zdarma. Veřejnou část areálu jsme úplně přiblížili té sportovní, takže bude krásně vidět, jak se balí padáky, jak se dělají tréninkové rozbory. Návštěvníka budou dva metry dělit od největšího sportovního dění,“ vypíchl.

Děti se hned od pondělí mohou těšit na atrakce, jako je skákací hrad, samozřejmostí jsou i stánky s občerstvením a se suvenýry, přítomná bude i čtyřkolka. „Atrakce budou hlavně pro děti, aby se dospělí mohli v klidu dívat. 

U vstupní budovy nainstalujeme televize s úhlopříčkou dva metry, kde budou moci diváci pozorovat přistání, bodování rozhodčích a bude tu náš televizní štáb, který bude pouštět shrnutí předchozího dne,“ upozornil.

Teď už tak jde hlavně o to, aby vyšlo počasí. „Vývoj sledujeme, ale dneska ani dva dny dopředu nikdo nedokáže říci, co bude, počasí je strašně vrtkavé. Sázíme ale na to, proč je v Prostějově Dukla jako tréninkové středisko parašutismu. Protože když se to v šedesátých letech tvořilo, tak se zjistilo, že nejstabilnější počasí v Československu je v Lučenci, Prostějově a Příbrami,“ vysvětlil s úsměvem Miloš Sklenka.

Ani výběr termínu nebyl vůbec náhodný a všichni věří, že se opět potvrdí statistické ukazatele. „Když jsme dělali první mistrovství Evropy v roce 2005, tak jsme zjistili, že podle dlouhodobých statistik je nejstálejší a nejkrásnější počasí poslední týden v srpnu či první týden v září. Proto všechna předchozí mistrovství byla první týden v září a teď jsme to o týden posunuli,“ nastínil. „Je to loterie, vybírali jsme to ale se vší odpovědností a vahou. Neřekli jsme termín jen tak, nějaká logika v tom výběru byla,“ dodal Sklenka.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...